HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlatý záchranářský kříž putuje do Jihomoravského kraje

Pátek, 6. května 2022 – Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje spolu s dalšími složkami IZS zvítězil v anketě Zlatý záchranářský kříž za rok 2021 v kategorii Záchranářský čin profesionálního týmu. Oceněným činem byl zásah v souvislosti s tornádem. 

Ve čtvrtek 5. května 2022 se na Pražském hradě uskutečnilo již třiadvacáté předání Zlatých záchranářských křížů. Z rukou prezidenta republiky přijali ocenění nominovaní hned v několika kategoriích.  

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje reprezentovaný mimo jiné krajským ředitelem plk. Jiřím Pelikánem získal ocenění v kategorii Záchranářský čin profesionálního týmu za zásah v souvislosti s tornádem, které se 24. června 2021 prohnalo částí Hodonínska a Břeclavska a zasáhlo území o šířce 700 m a délce 26,5 km. Stejné ocenění putovalo také na Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje a Zdravotnickou záchrannou službu Jihomoravského kraje. 

Zlatý záchranářský kříž (4).JPG

Při záchranných pracích byly zasahující složky vystaveny bezprecedentní situaci, co se týká počtu zraněných a zasažené ploše ve velmi krátkém časovém úseku. Do půlnoci pomáhalo na zasaženém území celkem 168 jednotek a bylo odbaveno 723 tísňových volání. Od půlnoci se k činnosti jihomoravských jednotek postupně přidávají příslušníci záchranného útvaru HZS ČR s těžkou technikou, USAR odřadů, AČR, odřadů z ostatních krajů a kynologů. 

Tato živelní pohroma si kromě materiálních škod bohužel vyžádala i 6 lidských životů. Stovky osob byly zraněny. Hasičský záchranný sbor v zasažených oblastech pomáhal 29 dní a na místě se vystřídalo 556 jednotek a 7541 hasičů z celé České republiky. 

Další informace k zásahu v souvislosti s tornádem najdete v tomto článku. 

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK 

Odkazy do noveho okna

Zlatý záchranářský kříž (4)

Zlatý záchranářský kříž (4) 

Detailní náhled

Zlatý záchranářský kříž (3)

Zlatý záchranářský kříž (3) 

Detailní náhled

Zlatý záchranářský kříž (2)

Zlatý záchranářský kříž (2) 

Detailní náhled

Zlatý záchranářský kříž (1)

Zlatý záchranářský kříž (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem