Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Životy u hasičů zachraňují i ženy

30. 10. 2015 (Nicole Zaoralová) - Chránit životy, zdraví a majetek, to je poslání hasičů již více než 150 let. Vždy byla tato profese spojována s hasiči – muži. To byli ti zachránci, kteří z hořícího domu vynášeli plačící ženy a děti. Dnes už je ale situace jiná. Přestože ženy nejsou zařazeny u Hasičského záchranného sboru ČR do výjezdu, životy zachraňují i přes ohrožení toho vlastního. 

Důkazem jsou dvě příslušnice, které si v úterý 3. listopadu převezmou medaile z rukou generálního ředitele HZS ČR. Medaile za statečnost právem náleží Ireně Piterákové z HZS Olomouckého kraje, která v červenci letošního roku nasadila vlastní život, když z hořícího auta zachraňovala zraněnou a zaklíněnou ženu. Auto po celou dobu jejího snažení hrozilo výbuchem a bezprostředně poté, co se zraněnou ženu podařilo dostat do bezpečí, bylo už auto celé v plamenech.
 
Plaketu generálního ředitele si za záchranu života odnese také Vendula Matějů z HZS Jihočeského kraje. Ta uslyšela v dubnu letošního roku zoufalé volání sousedky o pomoc a okamžitě zareagovala. Bezvládnému sousedovi vytrvalou a odborně provedenou masáží srdce zachránila život. Masáž srdce prováděla až do příjezdu zdravotníků, kteří na místě konstatovali, že bez její pomoci by pacient nepřežil.
 
Nejen za záchranu života, ale i za dlouhodobou skvěle odváděnou práci bude na slavnostním aktu oceňovat generální ředitel ženy. Mezi nimi také Zdeňku Vrzalovou, která od roku 2008 velí požární stanici ve Staré Boleslavi. Jejími každodenními úkoly je organizace a zabezpečování výkonu služby, výcvik hasičů, ale také preventivně výchovná činnost a organizace sportovních akcí v rámci kraje. Zkrátka 27 hasičů si musí denně bezchybně plnit své povinnosti pod její taktovkou.
 
Jak hasiči často říkají, „prevence je řešení, které se vyplatí“. Naučit děti už od školky, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán a jak se správně zachovat, pokud už k nějakému neštěstí dojde, pomáhá každoročně zachránit životy, zdraví a majetek. Jednou z vůdčích osobností preventivně výchovné činnosti v řadách hasičů je Veronika Krajsová z HZS Karlovarského kraje. Je prezidentkou Asociace záchranný kruh a autorkou mnoha úspěšných projektů. I díky jejímu velkému podílu se dostala problematika ochrany obyvatelstva za mimořádných událostí do učebních osnov.
 
Zatím nejvyššího postavení v rámci HZS ČR dosáhla Ing. Jarmila Čičmancová, která byla 7 let krajskou ředitelkou HZS Zlínského kraje. Za dobu svého působení si vydobyla respekt a úctu jak podřízených, tak ostatních krajských ředitelů. Koncem loňského roku odešla do zaslouženého důchodu.
 
Všechny tyto ženy jsou příkladem toho, že když se chce, jde všechno. Důležité je mít svůj sen a svůj cíl. Letos bude v rámci udílení medailí HZS ČR ze 76 oceněných 7 žen. Věříme, že jich každým rokem bude přibývat.
 
Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem