HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ze zimního stadionu v Lanškrouně bylo evakuováno na 250 osob kvůli oxidu uhelnatému

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí 

Více než dvě stě osob bylo evakuováno ze zimního stadionu v Lanškrouně v neděli 4. listopadu ve večerních hodinách. Do haly byli v 19.16 hodin přivoláni i hasiči ze stanice Lanškroun. Na hokejovém zápasu došlo ke kolapsu brankaře, který byl ošetřen zdravotnickou záchrannou službou. Hasiči ihned po svém příjezdu měřili koncentrace oxidu uhelnatého (CO). Hasiči s detektorem naměřili koncentrace oxidu uhelnatého na ledové ploše 60 ppm CO, ve skladu to bylo kolem 80–100 ppm CO a ve strojovně rolby 130 ppm CO. Rolba byla na propan butan. Pravděpodobně se mohlo jednat o spaliny z rolby. Příčiny budou samozřejmě zjišťovány. Nasazena byla přetlaková ventilace k odvětrání a spuštěno bylo i odvětrání haly. V hale mělo být přibližně 250 osob. Všechny osoby byly evakuovány. Několik lidí si stěžovalo na nevolnost, ale pomoc záchranné služby odmítlo. Hala byla hasiči průběžně monitorována. Hasiči provedli závěrečné měření, kdy přístroje ukazovaly 0 ppm. Hala byla následně pro veřejnost uzavřena a předána správci.

Otrava oxidem uhelnatým nastává po vdechnutí většího množství oxidu uhelnatého. Oxid uhelnatý je bezbarvý, nedráždivý plyn bez zápachu, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Vůči lidskému organismu je vysoce toxický. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Nebezpečná koncentrace oxidu uhelnatého začne být při překročení 100 jednotek ppm. Většina hlásičů oxidu uhelnatého spouští poplach již při 70-80 ppm. Hladina překračující 150-220 ppm je již životu nebezpečná.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem