HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zaznamenáváme nárůst případů likvidace nebezpečného hmyzu

V letním období letošního roku se opravdu množily telefonáty na Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje oznamující výskyt nebezpečného hmyzu, hlavně sršní. Výjezdů na nebezpečný hmyz za dva měsíce prázdnin a ještě 17 zářijových dní ukazuje, že letos jsme již zasahovali u 150 případů. V loni za stejné období to bylo 125 případů, ke kterým hasiči vyjeli.

Sršeň obecná je jak známo největší blanokřídlý jedovatý hmyz v Evropě. Stejně jako vosa obecná patří do čeledi sršňovitých a může své jedovaté žihadlo použít opakovaně. Sršeň je si s vosou velmi příbuzná. V podstatě se jedná o větší a mohutnější vosu. Sršně se živí převážně drobným hmyzem, ale stejně jako vosy milují nektar, sladké ovocné šťávy nebo dokonce med, který získávají vyloupením včelích hnízd.

Připomínáme, že likvidace sršního hnízda může být velmi nebezpečná. Proto se do ní určitě nepouštějte sami. Hasiči nastupují pouze v případě ohrožení života, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům. Činnost související s likvidací hmyzu není úkolem hasičů a provádějí ji většinou soukromé firmy.

Hasiči dokážou v naléhavých případech pomoci. Hasičský záchranný sbor tuto činnost provádí dobrovolně. Míra ohrožení zdraví jen málokdy odpovídá definici mimořádné události. Limitem zásahů HZS ČR je také vybavenost prostředky pro tuto činnost. Míru ohrožení posoudí při převzetí zprávy od ohlašovatele operační důstojník, případně na místě události velitel zásahu. Na místě pak velitel zásahu po průzkumu provede opatření, aby se dále zabránilo "ohrožení" - vytyčí prostor, a případně počká na odbornou firmu.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

odstranění hmyzu9-2021 (1)

odstranění hmyzu9-2021 (1) 

Detailní náhled

odstranění hmyzu9-2021 (2)

odstranění hmyzu9-2021 (2) 

Detailní náhled

odstranění hmyzu9-2021 (3)

odstranění hmyzu9-2021 (3) 

Detailní náhled

odstranění hmyzu9-2021 (4)

odstranění hmyzu9-2021 (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem