Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahy měsíce srpna

12. 8. 2022 (MF) - Hasiči z celé republiky neúnavně bojovali s největším požárem, jaký Česká republika dosud nepamatuje. Podařilo se jim ho zdolat po dlouhých dvaceti dnech. Kolegové ze Středočeského kraje si, stejně jako předešlý měsíc, museli poradit s požárem ve zvláštním stupni požárního poplachu. A jako vždy to zvládli na výbornou. Vrásky na čele způsobil hasičům déšť na Moravě a nepříjemné chvíle zažili hasiči při likvidaci nehod dopravních i leteckých. 

Požár skladovacích hal v obci Záryby Martinov si vyžádal vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu

Událost byla ohlášena na tísňovou linku 150 v úterý 22. srpna 2022, v 18:12. Operační důstojník k místu vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Během následujících pěti minut přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje několik dalších hlášení o požáru. 

Operační důstojník na základě opakovaného oznámení vyhlásil poplach jednotkám z druhého poplachového stupně. Již dvanáct minut od prvního tísňového hovoru byly na místě první jednotky hasičů. Průzkumem zjistily, že jde o požár balíků odpadu většího rozsahu a požádaly o zvýšení poplachového stupně na třetí a vyslání dalších jednotek. Na místo byl vyslán i spojový vůz a kvůli monitoringu škodlivých látek v okolí požáru také Chemická laboratoř Kamenice.

SČK_Požár skladovacích hal v obci Záryby_2 hasiči při zásahu.jpgPodrobnější průzkum odhalil požár dvou hal a lisovaného odpadu na volném prostranství v plném rozsahu. Jedna hala byla určena na třídění a lisování papíru a druhá na zpracování plastového odpadu. Na místě byl zřízen štáb velitele zásahu k efektivnějšímu zdolání požáru. Pro plynulou dodávku hasební vody bylo na Labi zřízeno čerpací stanoviště a místo zásahu bylo rozděleno na tři samostatné úseky, každý s vlastním velitelem. Deset minut před devatenáctou hodinou byl vyhlášen nejvyšší možný poplachový stupeň – zvláštní. K události zamířily další jednotky. V podvečer tak u požáru zasahovalo už 21 hasičských jednotek.

Chemická laboratoř Kamenice naměřila v okolí požáru podlimitní hodnoty škodlivin, občanům okolních obcí však bylo prostřednictvím starostů doporučeno, aby nevětrali. Okolím se totiž šířil hustý dým.

Hasební zásah byl zaměřen také na ochranu okolních objektů a stájí s koňmi. Zároveň bylo nutné evakuovat nádrže s naftou a autogenní soupravu. Za pomoci místního zemědělce s manipulátorem probíhalo rozebírání naskladněného odpadu. Kolem dvaadvacáté hodiny na místě zasahovalo 115 hasičů, z toho 31 profesionálních a 84 dobrovolných. Požár se podařilo dostat pod kontrolu a vyhlásit lokalizaci chvíli po dvacáté třetí hodině. Následně začala probíhat redukce sil a prostředků a některé jednotky se tak mohly vrátit na své základny.

Hasiči se poté zaměřili na vyvážení odpadu na volné prostranství a jeho dohašování. Na místo byla povolána speciální technika ze Záchranného útvaru HZS ČR. V půl druhé ráno následujícího dne byl snížen požární poplachový stupeň na třetí a chvíli před sedmou hodinou ranní dokonce na druhý. V ten okamžik byla na místě ukončena činnost štábu velitele zásahu a spojového vozu.

Ve středu 23. srpna 2022 pokračoval zásah rozebíráním ocelových a střešních konstrukcí. Hasiči stále vyváželi odpad na volné prostranství, následně ho rozebírali a ochlazovali. Pár minut po devatenácté hodině se mohly vrátit na své základny další jednotky a poplachový stupeň se snížil na základní. V půl deváté večer byl požár zcela zlikvidován. Požářiště bylo předáno majiteli a místní dobrovolné jednotce Záryby byla nařízena osmačtyřicetihodinová dohlídka.

Po dobu zásahu byli profesionální hasiči ze Staré Boleslavi zálohováni dobrovolnou jednotkou z Brandýsa nad Labem, která držela pohotovost na vlastní zbrojnici.

Předběžná škoda byla vyčíslena majitelem na šedesát milionů korun. Škoda vznikla na halách a vnitřní technologii třídění odpadů. Požárním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši pět milionů korun. Příčina požáru je nadále předmětem šetření.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-skladovacich-hal-v-obci-zaryby-martinov-si-vyzadal-vyhlaseni-zvlastniho-stupne-pozarniho-poplachu.aspx



Při požáru haly v Novém Městě nad Metují byla zraněna jedna osoba, škoda je asi 10 milionů korun

Krátce po sedmé hodině ranní v pondělí, 22. srpna 2022, přijalo operační středisko hasičů hlášení o požáru haly v průmyslovém areálu v ulici Náchodská. Zasažen byl objekt o rozměrech asi 20x30 m. Prostor byl určen k chemickému čistění IBC kontejnerů, uvnitř se nacházely různé druhy chemikálií. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu, na místo se sjelo celkem deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.KHK_Požár haly v Novém Městě nad Metují.jpg

Na likvidaci plamenů byly nasazeny vodní proudy, vzhledem k charakteru hořících látek aplikovaly jednotky také hasební pěnu. Vlivem požáru se část haly zřítila, hasiči vedli zásah především z vnějšího prostoru a při hasebních pracích používali dýchací techniku.

Při zásahu unikl do kanalizace 20% roztok kyseliny, která se využívala při chemickém čištění nádob. Z toho důvodu povolal velitel zásahu na místo události mobilní laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče, jehož pracovníci analyzují vzorky nebezpečných látek zajištěných na požářišti. Po celou dobu zásahu byla látka ředěna na bezpečnou koncentraci, dále jednotky monitorovaly ve spolupráci s pracovníky ČOV přívod vody do čističky i řeky Metuje. V průběhu zásahu byl pravidelně prováděn monitoring ovzduší za účelem zjištění přítomnosti nebezpečných látek. Výsledky všech měření ukázaly, že k ohrožení zdraví obyvatelstva ani životního prostředí v okolí nedošlo.

Dozor nad požářištěm držela až do večera místní dobrovolná jednotka hasičů z Nového Města nad Metují, která prostor kontrolovala a byla připravena zasáhnout, pokud by se objevilo skryté ohnisko.  

Škoda byla předběžně vyčíslena na 10 milionů korun, hodnoty ve výši asi 20 milionů korun se podařilo díky včasnému zásahu jednotek požární ochrany uchránit. Na objasnění příčiny spolupracují vyšetřovatelé HZS a Policie ČR. Při požáru byla jedna osoba zraněna, na místě ji měla v péči posádka ZZS, dále byl jeden člověk transportován vrtulníkem LZS do zdravotnického zařízení.

Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Dobruška, Náchod, Hradec Králové, HZSP Škoda Kvasiny a JSDH Nové Město nad Metují, Bohuslavice nad Metují, Opočno, Dobruška, Bohdašín, Nahořany. JSDH Náchod držela zálohu na zbrojnici pro případ jiné mimořádné události.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-haly-v-novem-meste-nad-metuji-byla-zranena-jedna-osoba-skoda-je-asi-10-milionu-korun.aspx



Noční požár dvou domů

Informaci o požáru domu v Železném Brodě přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje ve čtvrtek, 25. srpna 2022, ve 23:28 hodin. Na místo zásahu postupně dojely jednotky z druhého stupně požárního poplachu. 

LIK_Požár dvou domů v obci Železný brod.jpgPři příjezdu první jednotky byla požárem zasažena celá stavba a částečně střešní konstrukce sousedního domu. Hasiči pro zajištění dostatečného množství hasební vody zřídili dvě čerpací stanoviště (Železný Brod a Koberovy), dále natáhli více jak tři stovky metrů dopravního vedení se značným převýšením z důvodu nevhodného terénu pro příjezd a ustavení těžké techniky. Na hašení a ochranu blízkého domu byly nasazeny čtyři vodní proudy. Po lokalizaci požáru hasiči vyhledávali pomocí termokamery skrytá ohniska ve střešní konstrukci uchráněné stavby. Rozebírání konstrukcí a dohašovací práce pokračovaly až do ranních hodin.  Při zásahu hasiči z místa požáru evakuovali dvě 10 kg Propan butanové tlakové lahve. V souvislosti s událostí nedošlo k žádnému zranění osob. Předběžnou výši škody stanovil vyšetřovatel požárů na 2,5 mil. Kč a uchráněné hodnoty 2 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Na místě zasahovaly jednotky stanic HZS Semily a Jablonec nad Nisou a jednotky SDH obcí Železný Brod, Líšný, Železný Brod - Těpeře, Koberovy, Malá Skála, Železný Brod - Bzí, Pěnčín - Huť, Držkov.

https://www.hzscr.cz/clanek/nocni-pozar-dvou-domu.aspx



Požár střechy pavilonu ÚVN likvidovali hasiči ze 17 stanic

Před půl desátou, v sobotu 27. srpna 2022, zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči v areálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze 6. Hořela střecha křídla pavilonu A.

PHA_Požár ÚVN.jpgNa místě zasahovali hasiči z 10 profesionální a 7 dobrovolných stanic. Hasiči zasahovali v dýchací technice, pomocí několika vodních proudů vnitřkem budovy a přes výškovou techniku. Část hasičů evakuovala pavilon společně se zaměstnanci nemocnice, policisty a záchranáři. Celkem byla evakuována necelá padesátka osob včetně pacientů lůžkové části pavilonu. 

Během požáru se lehce zranili tři hasiči, byli ošetřeni na místě ZZS. Šíření plamenů se podařilo zastavit asi za hodinu. Proudy vody byly nasazeny na ochranu hlavní části budovy. 

V křídle pavilonu shořela větší část střechy a půdního prostoru. Ještě po 13. na místě zůstalo několik jednotek hasičů. Vyhledávaly skrytá ohniska a dohašovaly ohořelé krovy budovy. Odpoledne pak hasiči zakryli střechy plachtami.

Příčinu i rozsah škod šetří vojenský požární dozor a Vojenská policie. Hasičský a policejní vyšetřovatel poskytne součinnost. Na místo požáru se dostavil ředitel pražských hasičů, ředitel ZZS, ředitel KŘ PČR, zástupci dotčené městské části a Český červený kříž k zajištění občerstvení pro zasahující složky. Po poledni místo požáru navštívil i generální ředitel HZS ČR.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-strechy-pavilonu-uvn-likvidovali-hasici-ze-17-stanic.aspx

Odkazy do noveho okna

SČK_Požár skladovacích hal v obci Záryby_2 hasiči při zásahu

SČK_Požár skladovacích hal v obci Záryby... 

Detailní náhled

KHK_Požár haly v Novém Městě nad Metují_2

KHK_Požár haly v Novém Městě nad Metují_... 

Detailní náhled

KHK_Požár haly v Novém Městě nad Metují

KHK_Požár haly v Novém Městě nad Metují 

Detailní náhled

LIK_Požár dvou domů v obci Železný brod

LIK_Požár dvou domů v obci Železný brod 

Detailní náhled

PHA_Požár ÚVN

PHA_Požár ÚVN 

Detailní náhled

PHA_Požár ÚVN_2

PHA_Požár ÚVN_2 

Detailní náhled

JMK_DN_kamion havaroval do rodinného domu_hasiči vyprošťují řidiče z kabiny

JMK_DN_kamion havaroval do rodinného dom... 

Detailní náhled

KVY_DN_hasiči vytahují z vody potopené osobní auto

KVY_DN_hasiči vytahují z vody potopené o... 

Detailní náhled

JČK_DN kamionu převážejícího nebezpečné látky_hasiči zajišťují vůz lany

JČK_DN kamionu převážejícího nebezpečné ... 

Detailní náhled

JČK_DN kamionu převážejícího nebezpečné látky_hasiči překládají nebezpečný náklad

JČK_DN kamionu převážejícího nebezpečné ... 

Detailní náhled

KVK_Hasiči pomáhají při likvidaci následků po pádu historického letadla

KVK_Hasiči pomáhají při likvidaci násled... 

Detailní náhled

KHK_Záchrana paraglidisty zaseknutého v koruně stromu v lese

KHK_Záchrana paraglidisty zaseknutého v ... 

Detailní náhled

MSK_Hasiči pomáhali odčerpávat vodu po přívalových deštích_2

MSK_Hasiči pomáhali odčerpávat vodu po p... 

Detailní náhled

MSK_Hasiči pomáhali odčerpávat vodu po přívalových deštích

MSK_Hasiči pomáhali odčerpávat vodu po p... 

Detailní náhled

OLK_Záchrana vodáků

OLK_Záchrana vodáků 

Detailní náhled

JMK_Odchyt papouška_2

JMK_Odchyt papouška_2 

Detailní náhled

JMK_Odchyt papouška

JMK_Odchyt papouška 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem