HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zásahy jednotek hasičů u požárů sazí v komínech

Celkem devětkrát vyjížděly jednotky požární ochrany za uplynulý víkend k požárům sazí v komínech. Naštěstí se všechny události obešly beze škody. Zima ještě nějakou dobu potrvá, proto myslete na údržbu topidel a kontrolu spalinové cesty.

Jak by se měl provozovatel spalinové cesty chovat?
Je to poměrně jednoduché. Stačí plnit základní povinnosti stanovené v zákoně o požární ochraně a ve stanovených termínech zajišťovat čištění a kontroly spalinových cest. Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je čištění 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva (2x ročně u sezónního provozu), 2x ročně na kapalná paliva (1x ročně u sezónního provozu) a 1x ročně na plynná paliva.  Nové znění zákona o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem.
Víkendové zásahy u požárů sazí v komínech:

ÚZEMNÍ ODBOR HRADEC KRÁLOVÉ

Libčany – požár – 6. 2. 14:15
Profesionální jednotka ze stanice Hradec Králové – Pražská likvidovala v části Želí požár sazí v komíně rodinného domu.  Hasiči pročistili komínové těleso, ke škodě na majetku nedošlo.

Měník – požár – 7. 2. 18:27
Tři jednotky hasičů zasahovaly u požáru sazí v komíně rodinného domu v části Bydžovská Lhotka. Hasiči vybrali kotel, pomocí automobilového žebříku vyčistili komín a vybrali saze. Požár se obešel beze škody. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Nového Bydžova a JSDH Měník a Kosice.
 

ÚZEMNÍ ODBOR JIČÍN

Konecchlumí – požár – 6. 2. 15:20
K požáru sazí v komíně byly vyslány tři jednotky, profesionální z Jičína a dobrovolné z Lužan a Mlázovic. Hasiči komín zkontrolovali a topidlo vybrali. Při události nevznikla žádná škoda.

Borek – požár – 7. 2. 20:14
K zahoření sazí v komíně vyjížděli do obce Borek profesionální hasiči z Nové Paky a JSDH Hořice. Hasiči vybrali saze a pročistili komínové těleso. Topidlo bylo vyloučeno z užívání, požár nezpůsobil žádnou škodu. 

ÚZEMNÍ ODBOR NÁCHOD

Nové Město nad Metují – požár – 7. 2. 08:24
Profesionální hasiči z Dobrušky a JSDH Nové Město nad Metují likvidovali požár sazí v komíně rodinného domu v části Vrchoviny. Kotel byl odstaven, hasiči jej vybrali a z automobilového žebříku sráželi saze pomocí štěrku. K poškození komínového tělesa nedošlo, událost se obešla beze škody.

Slavoňov – požár – 7. 2. 14:39
K ohlášenému požáru sazí v komíně vyjížděli do Slavoňova profesionální hasiči z Dobrušky, dobrovolní z Nového Města nad Metují a místní dobrovolná jednotka ze Slavoňova. Kotel hasiči vybrali a pomocí termokamery zkontrolovali komínové těleso. To bylo následně vyloučeno z užívání. Při události nevznikla škoda na majetku.

Heřmánkovice – požár – 7. 2. 14:46
K požáru sazí v komíně rodinného domu byli vysláni profesionální hasiči z Broumova a JSDH Jetřichov. Průzkumem jednotky žádné hoření nezpozorovaly. Spalinová cesta byla do provedení revize vyřazena z provozu.
 

ÚZEMNÍ ODBOR TRUTNOV

Klášterská Lhota – požár – 6. 2. 08:54
K ohlášenému požáru sazí v komíně vyjížděli profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolní hasiči z Hostinného a Klášterské Lhoty. Saze v komíně už byly vyhořené, topeniště bylo vybráno. Jednotky následně komín zkontrolovaly, zda nedošlo k jeho poškození. Při události nevznikla škoda na majetku.

Čermná – požár – 7. 2. 18:32
Dvě jednotky hasičů likvidovaly požár sazí v komíně dvoupatrové bytovky. Průzkumem objevili hasiči zakouřené sklepní prostory, vybrali topeniště a následně vyčistili komínové těleso. Při požáru nedošlo ke škodě. Na místě zasahovaly stanice Trutnov a JSDH Hostinné. Trutnovská dobrovolná jednotka držela zálohu pro případ jiné mimořádné události.

por. Mgr. Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

P Měník, Bydžovská Lhotka

P Měník, Bydžovská Lhotka 

Detailní náhled

P Nové Město nad Metují, VRchoviny (1)

P Nové Město nad Metují, VRchoviny (1) 

Detailní náhled

P Nové Město nad Metují, VRchoviny (2)

P Nové Město nad Metují, VRchoviny (2) 

Detailní náhled

P Nové Město nad Metují, VRchoviny (3)

P Nové Město nad Metují, VRchoviny (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem