HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zapálená svíčka na balkoně způsobila požár v panelovém domě na Semilsku

Na druhý svátek vánoční (ohlášeno v 5:31 hod.) vyjeli hasiči na Semilsku k požáru panelového domu v Lomnici nad Popelkou. 

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár od zapálené svíčky na balkoně jednoho z bytů ve 3 nadpodlažím patře. Požár se hasičům podařilo okamžitě dostat pod kontrolu a zabránit tak dalšímu šíření, následně byl také zlikvidován. Kvůli silnému zakouření prostor domu, které bylo životu ohrožující pro ostatní obyvatele, hasiči evakuovali celkem 7 osob. Dvě osoby zachránili ze zamčeného bytu. Jedna osoba se zranila. Pro odvětrání prostor domu nasadily jednotky přetlakovou ventilaci a provedly závěrečný průzkum termokamerou pro případná skrytá ohniska požáru. Místo zásahu hasiči závěrem předali majiteli bytu a správci objektu.  Po odvětrání zakouřených prostor se mohli obyvatelé opět vrátit do svých bytů.

Celková škoda byla vyšetřovatelem příčin požáru stanovena cca na 150 tis. Kč. Hasiči uchránili majetek v hodnotě 1,5 mil. Kč. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Semil spolu s dobrovolnými kolegy z Nové Vsi nad Popelkou a Lomnicí nad Popelkou.

Pravidla pro manipulaci se zapálenou svíčkou:

  • Nikdy nenechávejme zapálenou svíčku bez dozoru dospělé osoby, přitom pozor na únavu, usnutí apod. Zabraňme, aby na hořící svíčku dosáhly malé děti. Hlídejme také starší děti a domácí mazlíčky.
  • Pod každou zapálenou svíčku patří podložka z nehořlavého materiálu o dostatečné šíři, například z keramiky, kovu nebo kalíšek ze žáruvzdorného skla. Pokud dojde k převrhnutí či roztavení svíčky, zabrání se nehořlavou podložkou rozšíření ohně na nábytek, interiérové textilie a další vybavení domácnosti. Nikdy nedávejme pod svíčky ubrousky z hořlavých materiálů, jako je například papír či textil.
  • Odstraňme z dosahu hořících svíček všechny hořlavé materiály a ozdoby, jako jsou větvičky jehličnatých stromů a další ozdoby z plastů, textilií či papíru.
  • Pozor na vznik průvanu v místnosti, který může svíčku převrhnout nebo plamen rozkmitat a zapálit okolní ozdoby na věnci nebo svícnu, případně záclony a další bytové textilie.
  • Dbejme již při nákupu svíčky či adventního věnce o bezpečnost. Například svíčky, které mají v sobě zalisované suché květy, listy nebo jiné hořlavé materiály, mohou po prohoření tuto ozdobu snadno zapálit a následně způsobit požár, který se v bytě šíří velmi rychle.
  • Pokud na adventním věnci nejsou svíčky umístěné v misce z nehořlavého materiálu, který oddělí svíčku od dekorace a zachytí horký vosk, svíčky v žádném případě nezapalujme. Věnec s nezabezpečenými svíčkami ponechme pouze jako dekoraci.

Autor: por. Bc. Lucie Hložková

foto: HZS LK

Požár od svíčkyPožár od svíčky

ilustrační foto

vytisknout  e-mailem