HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V pátek a v sobotu v Praze hoří nejčastěji

10. března 2015 (Ivana Svitáková) - Pátek 13. března 2015 patřil Dni požární bezpečnosti, ke kterému se i letos připojili pražští hasiči.  

Cedule ulice SpálenáCedule ulice Spálená
Člověk si jako jediný tvor od pradávna přivlastňuje oheň. Oheň umožnil lidem osídlovat chladné území na Zemi, poskytl lidem teplo a světlo, díky ohni začal upravovat potraviny i vyrábět nástroje. Oheň dal lidem pocit bezpečí. Ale lidé poznali i strach z ohně, když se vymkl jejich kontrole. Malé i velké požáry, ztráty na lidských životech, majetku i životním prostředí. Lidé začali vést pomyslnou „válku“ s ohněm. 
 
A tak začaly vznikat skupiny, které se nejen věnovaly likvidaci požáru, ale také požární prevenci, jak s ohněm zacházet, radit lidem, jak se chovat, aby požáry nevznikly.
 
13 krát VÍTE, ŽE o požárech v hl. m. Praze a pražské požární prevenci……
 
víte, že…….
  • pražská ulice Spálená nese svůj název „díky“ požáru z roku 1506, kdy požár zničil v ulici domy a ulice se přeměnila ve spáleniště?
  • první profesionální hasičský sbor je datován 16. srpna 1853 na území Prahy a vůbec celého Království českého?
  • za posledních šest let v Praze vznikl požár průměrně 6 krát denně? (2009 -2014)
  • nejčastěji v Praze za posledních šest let vznikl požár mezi 16 a 19 hodinou a nejméně vznikly požáry mezi 5 až 8 hodinou ranní?
  • nejčastěji v Praze v období let 2009-2014 hořelo v pátek a sobotu a nejméně požárů je evidováno v pondělí a ve čtvrtek?
  • za posledních šest let vzniklo nejvíce požárů v březnu a dubnu a měsíc s nejmenším počtem požárů je únor?
  • nejčastější příčinou vzniku požáru je nedbalost dospělých, jako je neopatrnost při kouření, manipulace s otevřeným ohněm nebo zanedbání bezpečnostních předpisů. „Přední“ místo si v příčinách požárů drží požáry úmyslně založené a také požáry způsobené technickou závadou?
  • v roce 2014 vznikl požár v soukromé domácnosti na území hl. m. Prahy celkem 227 krát?
  • za posledních šest let požáry v Praze způsobily škody za více jak 1,1 miliardu korun a pražští hasiči při těchto požárech uchránili hodnoty za více jak 2,4 miliardy korun?
  • si například fyzická osoba musí počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru a v případě, že svým počínáním způsobí požár se dopustí přestupku, nejde li o trestný čin, a může jí být uložena pokuta do 25 tis. Kč?
  • se pražští hasiči také podílejí na požární prevenci staveb, ať už na posuzování „novostaveb“, ale také na posuzování rekonstrukcí staveb a v neposlední řadě se účastní závěrečných kontrolních prohlídek? Počet projektů a účastí ve stavebním řízení, kterými se příslušníci stavební prevence zabývají, činí více jak deset tisíc ročně?
  • pražští hasiči ročně provedou více jak 800 požárních kontrol např. v divadlech, nemocnicích, obchodních domech, sportovních areálech, kulturních památkách, bytových domech a nejrůznějších provozech?
  • v roce 2014 pražští hasiči provedli více jak 223 aktivit preventivně výchovné činnosti, kterých se dohromady zúčastnilo 11 531 účastníků?
A něco navíc:
  • víte, že zavolat pomoc hasičů můžete prostřednictvím linky tísňového volání 150 a jednotného evropského čísla tísňového volání 112?
Tísňové linkyTísňové linky
Pátek třináctého může být ten den, kdy se zamyslíme nad tím, jak máme ochráněn svůj vlastní domov před vznikem požáru, zda dodržujeme bezpečnostní pravidla a chováme se tak, abychom přece jen požár nezpůsobili. Tak si dávejme pozor, vždyť právě pátek navečer je dlouhodobě nemile „ozdoben“ častým vznikem požárů
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text:
kpt. Ing. Ivana Svitáková
Odbor prevence HZS hl. m. Prahy
 
Statistická data: Statistická ročenka HZS hl. m. Prahy (2009-2014)

vytisknout  e-mailem