Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Začíná zima, republiku zasáhlo nepříznivé počasí

Připravit by se měli zejména motoristé. Podle varování meteorologů se má ČR potýkat se silným větrem a sněžením s rizikem tvorby sněhových jazyků a závějí.  

Ilustrační fotografie, zdroj: http://www.ural.cz/galerie/Vir2003/pages/P2151153.htm Ilustrační fotografie, zdroj: http://www.ural.cz/galerie/Vir2003/pages/P2151153.htm
Za této situace je nesmírně důležité, aby se na tyto nepříznivé podmínky připravili zejména motoristé. Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR apeluje na všechny řidiče, aby byli maximálně opatrní a ve vlastním zájmu respektovali těchto několik základních doporučení:

 
Doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná (např. na portálu jednotného systému dopravních informací www.jsdi.cz)
 
 
Před jízdou je třeba si zkontrolovat vybavení svého vozidla a případně doplnit vše potřebné pro provoz v náročných povětrnostních podmínkách. Řidiči by především neměli zapomenout přezout všechny kola na zimní pneumatiky, mít plnou alespoň polovinu nádrže a při jízdě do hor se vybavit sněžnými řetězy.
 
 
Za situace předpovídaného silného sněžení a větru záchranáři na základě vlastních zkušeností doporučují všem motoristům:
  • dostatek pohonných hmot v autě (plnou nádrž),
  • pro případ nouze v autě připravenu minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky,
  • teplý oděv, případně mít v autě připravenu deku
  • zimní pneumatiky na všech kolech
  • mít funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky
  • při jízdě do hor se vybavit sněhovými řetězy, hodí se také vlečné lano, smetáček na sníh, lopatka a baterka,

 

 
Řidiči by měli důsledně respektovat pokyny záchranářů, jezdit s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit povětrnostním podmínkám a stavu komunikace! Větrné poryvy mohou auto učinit obtížně ovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici.
Dále doporučujeme neparkovat auta pod stromy či v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, pozor také na vysoké sloupy. 

 
Při jízdě poslechem rozhlasových stanic sledujte vývoj dopravní situace a sjízdnost jednotlivých komunikací.
 
 
Pro včasnou záchranu lidských životů je nezbytné, aby řidiči stojící v koloně umožnili plynulý průjezd vozidel záchranných složek.
 
 
Podle silničního zákona v okamžiku, kdy kvůli hustotě provozu na dálnici nebo rychlostní silnici o dvou jízdních pruzích v jednom směru dojde ke vzniku kolony stojících vozidel, jsou řidiči povinni vytvořit mezi sebou jeden průjezdný pruh široký nejméně 3 m pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy (tedy vozidla jednotek požární ochrany, policie, zdravotnické záchranné služby apod.). Na dálnici a silnici pro motorová vozidla o třech a více jízdních pruzích pak musí řidiči snížit vzájemný boční odstup v levém a středním jízdním pruhu. Při vytváření průjezdného jízdního pruhu mohou řidiči vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Řidičům ostatních vozidel  je vjezd do pruhu pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy zakázán.


Dodržování tohoto pravidla je pro záchranáře jedoucí k nehodě nesmírně důležité, neboť roli hraje každá vteřina a jakékoliv zdržení může být osudné.
 

Grafické schéma vytváření průjezdového pruhu lze shlédnout na
www.novapravidla.cz/hlavni_zmeny_v_pravidlech/prujezdny_jizdni_pruh_na_dalnicich/
 
 
Doporučení pro občany, co dělat při silném větru:
 
  • Před příchodem větru preventivně  zajistěte okna, dveře, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty (např. květináče, zahradní nábytek), které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí. Dávejte si pozor zejména na volně ležící plechy, skleněné výplně nebo jiné pevné a ostré předměty, z nichž se za silného větru stávají smrtící zbraně. 
  • Bezpečný úkryt před silným větrem poskytují budovy s nenarušenou statikou. Omezte pohyb venku a jízdy autem, neschovávejte se pod stromy, nebo v okolí vyšších a starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), rozhodně nechoďte do lesa a nevydávejte se na horské túry.

  • Neparkujte auta pod stromy či v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, dávejte si pozor na vysoké sloupy. 

  • Pokud za silného větru řídíte auto, jeďte maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici. Předem si zjistěte, zda trasa vaší jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná, abyste neuvízli. 

  • Spadlých drátů elektrického napětí se nedotýkejte a vůbec se k nim nepřibližujte.

  • Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředních.  

  • Pomáhejte blízkým i nemohoucím, starým i dětem.

  • NEPODCEŇUJTE předpovídanou situaci a NEPŘECEŇUJTE vlastní síly,schopnosti a možnosti.

  • NEROZŠIŘUJTE poplašné a neověřené zprávy.

  • UVĚDOMTE SI, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku

 

 
Pokud se ocitnete v nouzi, snažte se zachovat klid a volejte hasiče na číslo 112 nebo 150. 
 
 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem