HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Začíná topná sezóna, pozor na vznik požárů

Žloutnoucí listy mávají v podzimním větru na rozloučenou odcházejícímu létu, ranní mlhy nás donutí navléci teplé kabáty a letmý pohled na teploměr vysvětlí, proč z komínů začínají stoupat proužky dýmu. 

 Ti, kdo se včas nezásobili topivem, se tváří ustaraně a pokoušejí se napravit, co přes léto nestačili. Nejsou však jediní, komu na čele přibudou vrásky. Protože je-li pro zahrádkáře a zemědělce dobou žní červenec a srpen, pro motoristy představuje vrchol brněnská Velká cena, pak pro hasiče sezóna vrcholí právě v topném období.
            Kdo z nás si při zatápění uvědomí, že jenom závady na topidlech, jejich nesprávné používání a manipulace s odpadem přispívají k obrovským milionovým škodám, ten uzná, že starosti hasičů jsou plně opodstatněné. Se začátkem topné sezóny každoročně hasiči likvidují zvýšený počet požárů způsobených od komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Hasiči důrazně upozorňují na důslednost při jejich údržbě.
Nejčastější příčinou vzniku požárů je dlouhodobě nedbalost, ale svůj standard si stále drží také požáry způsobené provozem komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
 
Co všechno bychom měli před započetím topné sezóny zkontrolovat?
 
            Začneme prohlídkou samotných kamen. Zkontrolujeme šamotování, uzávěry dvířek a stav kouřovodů. Pravidelnou prohlídku u tepelných spotřebičů na plyn ponecháme na odborníkovi. U elektrických spotřebičů prověříme přívodní šňůry, zásuvky i dimenzování pojistek proti případnému zkratu. U všech topidel budeme dbát na bezpečný odstup od zařízení místnosti a pokud není možné jej dodržet, zabezpečíme alespoň kvalitní tepelnou izolaci.
Dále prohlédneme napojení na komínové těleso a majitelé rodinných domků se přesvědčí, zda odpovídá požárním předpisům, je-li omítnuto, jestli v něm nejsou zazděné trámy a zda hořlavé látky jsou uloženy dostatečně daleko.
           
Pokud prohlídka neukáže závady, zbývá jen se seznámit se správným postupem obsluhy a hlavně jej vždy dodržovat. Tím jsme udělili vše, co bylo třeba udělat ke snížení nebezpečí vzniku požáru a nezbývá než popřát vám příjemné chvíle pohody u hřejících kamen, strávené bez obav, že místo člověka se o naše hodnoty postará jen požár.
Úkony jako pravidelné čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv stanoví v podrobnostech nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Dodržovat tyto termíny je i v současné době povinností každého uživatele v rámci obecné prevenční povinnosti zakotvené občanským zákoníkem a zákonem o požární ochraně. Komíny, popř. i jiná vyústění spalin, které čištění nebo jinou údržbu nevyžadují, doporučujeme rovněž prohlédnout a překontrolovat.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem