HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zachraňovali jsme osobu z výšky

Zachraňovali jsme osobu z výšky. Osoba se vyšplhala na mostní oblouk nad trakční vedení na železniční trati. Okolo projíždějící řidič si osoby všiml a zavolal na tísňovou linku 112. Krajské operační a informační středisko HZS Pardubického kraje ihned na místo vyslalo jednotku hasičů s lezeckou skupinou.

Naštěstí se jednalo o prověřovací cvičení, které se uskutečnilo ve středu 18. října v podvečer v prostoru dokončovaného železničního mostu Pardubice Rosice. „Záleží nám na bezpečnosti a jsme rádi, že byla ke cvičení využita doba během výluky. V místě je zastaven provoz, protože převádíme železniční trať ze starého mostu na nový,“ říká projektový manažer Skanska Jan Mitlöhner.

V případě zásahu na osobu se sebevražednými úmysly je cílem především navázat klidnou komunikaci s daným člověkem. Tento typ mimořádných událostí je specifický v tom, že jde o kontakt s lidmi, kteří se často nachází v akutní krizi. Proto je důležité, aby hasiči věděli, jak s člověkem v krizi komunikovat a jak mu co nejlépe pomoct. Řešení takových situací je především v gesci Policie České republiky. „Může se však stát, že na místě budou v důsledku plošného pokrytí jako první hasiči, a právě proto musíme vědět, jak postupovat. Je několik možností, jak hasiče na tento typ zásahů připravujeme. Probíhají odborné přípravy v rámci jednotek,“ upřesňuje kpt. Mgr. Daniel Krejčí, psycholog HZS Pardubického kraje.

V případě ostrého zásahu velitel může pro navázání komunikace využít příslušníka JPO, případně si na místo povolat vyškoleného hasiče z týmu posttraumatické péče nebo hasičského psychologa. Tento postup je koordinován s dalšími složkami IZS tak, aby záchrana byla co nejefektivnější. Zásahy, ve kterých je potřeba využít krizovou komunikaci jsou jedny z mála, kde hasiče naopak učíme zpomalit. Hasiči se školí v tom, jak navázat s člověkem dobrý kontakt, vytvořit podmínky pro jeho bezpečí a pomoct mu situaci zvládnout jiným způsobem. Je to ten typ zásahu, kde zachránit život může i jedno slovo.  

„Cílem prověřovacího cvičení bylo prověření činností jednotky profesionálních hasičů, lezecké skupiny stanice Pardubice, konkrétně směny A při simulaci skoku sebevraha z mostního oblouku ve zhruba 15 m na kolejový svršek. Situace byla velmi náročná. Použita byla lezecká technika. Dále bylo cílem prověření ovládání lezecké techniky a záchrany osob, činnosti velitele zásahu i součinnost příslušníků na směně s lezci,“ dodává ke cvičení nprap. Josef Urválek, instruktor lezecké skupiny HZS Pardubického kraje.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

záchrana osoby

záchrana osoby 

Detailní náhled

záchrana osoby1

záchrana osoby1 

Detailní náhled

záchrana osoby2

záchrana osoby2 

Detailní náhled

záchrana osoby4jpg

záchrana osoby4jpg 

Detailní náhled

záchrana osoby5

záchrana osoby5 

Detailní náhled

záchrana osoby6

záchrana osoby6 

Detailní náhled

záchrana osoby7

záchrana osoby7 

Detailní náhled

záchrana osoby8

záchrana osoby8 

Detailní náhled

záchrana osoby9

záchrana osoby9 

Detailní náhled

záchrana osoby10

záchrana osoby10 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem