HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchranářský pes Darren daroval krev pejskovi, který byl ve vážném stavu

Daruj krev, daruješ život.

Od nás víte, že pes záchranář Darren je také zapsán v seznamu dárců krve.

Davidovi Hynkovi v noci na středu, přesně v jednu hodinu ráno, zazvonil telefon.

„Z veterinární kliniky volají s velkou prosbou, že nutně potřebují psa na darování krve pro pejska ve vážném stavu. Do necelé hodiny jsme byli na klinice. Bylo provedeno základní vyšetření a křížový test krve, zda bude krev vhodná pro příjemce. Vše dopadlo dobře,“ popisuje dramatické chvíle psovod David Hynek.

Poté už přišel na řadu samotný odběr krve. „Ten se nejčastěji dělá z krční žíly. Pes musí vydržet ležet na boku a mít nataženou hlavu a krk. Asi po 5 minutách je krev odebrána a veterinářka s ní odchází, aby mohla podat transfuzi nemocnému psovi,“ doplňuje David Hynek.

Darren po odběru krve musel ještě chvíli vydržet v klidu. A nebojte, dostal i odměnu, kterou si určitě zaslouží – pro nabrání síly masovou konzervu a misku plnou vody, aby doplnil tekutiny.

Byly skoro 3 hodiny ráno a David s Darrenem ještě chvíli po transfuzi seděli v autě před veterinární stanicí a snažili se aspoň chvilku usnout. Dnes už zase naplno je David ve službě ale Darrena čeká klidový den na hasičské stanici.

My smekáme klobouk a víte jak – jednou záchranářský pes, navždy záchranářský!

Ostatně jako hasiči – jednou hasič, navždy hasič.

Věříme, že Darren už bude v plné síle v sobotu 20. května, kde ho můžete na Dnu otevřených dveří na stanici v Pardubicích spatřit na ukázce, která začíná už v 9.30 hodin. Nenechte si našeho skvělého pejska ujít.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí
Odkazy do noveho okna

Darren - darování krve

Darren - darování krve 

Detailní náhled

Darren - darování krve1

Darren - darování krve1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem