HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Záchrana vyčerpaných osob ze stěny Matterhornu oceněna Zlatým záchranářských křížem za rok 2018

Prezident republiky Miloš Zeman osobně ocenil ve středu 22. května 2019 v prostorách Pražského hradu nejlepší záchranářské počiny z řad veřejnosti i profesionálů za rok 2018 slavnostním předáním Zlatého záchranářského kříže. 

V letošním, již 20. ročníku tohoto projektu, vyhlašovaném redakcí časopisu RESCUE report, byli za profesionální zvládnutí výjimečného zásahu oceněni v kategorii Humanitární čin mimo území ČR prap. Tomáš Fotr a por. Daniel Jarolím, příslušníci Krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje. Díky jejich přesnému a odborně zvládnutému postupu bez zaváhání se jim podařilo zachránit tři vyčerpané horolezce ze stěny Matterhornu v nadmořské výšce 3 200 m.

Záchranná akce ze dne 2. 7. 2018 začala ve 20:37 hodin na Krajském operačním a informačním středisku HZS Libereckého kraje (KOPIS HZS LK), kdy operační technik prap. Tomáš Fotr přijal tísňové volání občana ČR s žádostí o pomoc. Nacházel se totiž společně s dalšími dvěma horolezci v životu nebezpečné situaci, uvízli ve stěně hory Matterhorn, na výstupové trase z italské strany.

V době ohlášení na místě události panovalo krajně nepříznivé počasí, pršelo a teplota vzduchu byla okolo 2°C. Volající oznámil, že jsou všichni promrzlí, vyčerpaní a nemají sil na návrat do horské chaty Refuge Duc des Abruzes ál Oriendé, odkud na výstup nastupovali.

Praporčík Fotr vytěžil informace o místě ubytování (městečko Breuil-Cervinia), směru výstupu, nadmořské výšce a nezbytné GPS souřadnice volajícího. Během vytěžování volajícího vypadávalo spojení mezi KOPIS HZS LK a oznamovatelem, což celou situaci zhoršovalo. Na základě vytěžených údajů se podařilo prap. Fotrovi velmi přesně lokalizovat polohu české skupiny.

Veškeré vytěžené informace operační důstojník KOPIS HZS LK, por. Daniel Jarolím, předal na Operační a informační středisko HZS ČR, které dále koordinovalo záchranné práce ve spolupráci s Policejním prezidiem ČR a italskou policií. Následně operační důstojník HZS LK obdržel informace od OPIS HZS ČR o zahájení záchranných prací pomocí vrtulníku. Tyto informace předal telefonicky oznamovateli.

Ve 21:49 hodin por. Jarolím opět kontaktoval oznamovatele a prověřil, zda se již na místo události dostavila pomoc. A dozvěděl se dobrou zprávu, všichni tři byli zachráněni pomocí vrtulníku a jsou mimo ohrožení života.

Pro doplnění, ve stejnou dobu probíhalo pátrání po skupině ukrajinských horolezců, které se nepodařilo vypátrat v tak rychlém časovém období. Italská policie neměla přesné informace o jejich poloze a tato skupina byla nalezena až druhý den ráno.

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci laiků - dětí i dospělých a podpořit význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů. V letošním ročníku Zlatého záchranářského kříže posuzovala porota celkem 73 hrdinských činů.

Všichni ocenění si zaslouží respekt a velké poděkování.

Foto: HZS LK, Bc. Karel Čermák 


vytisknout  e-mailem