HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zabezpečovací zařízení zabránilo rozsáhlému požáru domu

(30.7.2016) Čtyři jednotky hasičů likvidovaly ve včerejších nočních hodinách požár rodinného domu v obci Pohořelice na Zlínsku. 

Včera v 21:33 hodin vyrazily jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína na místo hlášeného požáru v obci Pohořelice. Současně byl vyhlášen požární poplach také jednotkám dobrovolných hasičů z Napajedel a Otrokovic.

Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že došlo k požáru v technické místnosti dvoupodlažního rodinného domu. Vybaveni dýchací technikou si hasiči z požárem velmi rychle poradili a zabránili jeho rozšíření do dalších místností prvního patra. Vzhledem k tomu, že se kouř dostal do všech prostor domu, použili hasiči k jeho odvětrání přetlakovou ventilaci.

Škodu při této události nezpůsobili jen plameny a sálavé teplo, ale také saze, které znečistily prakticky celý interiér domu. Výše škody byla předběžně stanovena asi na 400.000 korun. Podle výsledků vyšetřování byla příčinou vzniku požáru technická závada elektroinstalace jednoho ze spotřebičů v technické místnosti.

Jak následně uvedl vyšetřovatel požárů zlínských hasičů, škoda mohla být daleko vyšší. Podle jeho slov mohlo snadno dojít k zasažení celého objektu. Majitel byl totiž v době vzniku požáru pryč a na to, že se něco děje, ho upozornily opakované zprávy aktivovaného zabezpečovacího zařízení. Rodinní příslušníci, kteří pak na místo přijeli objekt zkontrolovat zjistili, že došlo k požáru. Bez aktivace zabezpečovacího zařízení by byl vznik požáru zjištěn asi až za delší dobu, kdy už mohlo dojít k jeho výraznému rozšíření.

Autor por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem