HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zábavní pyrotechniku je zapotřebí nejenom správně používat, ale také skladovat

Oslavy končícího roku si mnozí z nás nedovedou představit bez použití zábavní pyrotechniky. Tu je důležité nejenom vhodně pořídit, ale především správně skladovat a hlavně bezpečně používat.  

Kde zábavní pyrotechniku nakupovat?
 
Zábavní pyrotechniku bychom měli v zásadě nakupovat jen takovou,která je na český trh uváděna legálně. Doporučuji proto nakupovat pyrotechniku v kamenných obchodech a ne u stánků. Zkontrolovat bychom si při nákupu měli hlavně to, zda pyrotechnika obsahuje návod výrobce v českém jazyce a také jestli má certifikační značku. Rozhodně nekupujte pyrotechniku v porušených obalech, otevřenou nebo navlhlou.
 
 
Jak ji vhodně skladovat?
 
Otázka skladování pyrotechniky je velmi důležitá a měla by být zodpovězena v návodu výrobce. V zásadě však zábavní pyrotechniku skladujeme na suchém místě. Rozhodně není vhodné skladování v blízkosti kamen, krbů, otevřených ohňů a zapálených svíček.
 
 
Jak zábavní pyrotechniku používat?
 
 
Ve vlastním zájmu by lidé měli striktně dodržet návod výrobce na použití a zábavní pyrotechniku používat tak, aby neohrozili zdraví či majetek svůj nebo někoho jiného. Znamená to manipulovat s pyrotechnikou zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů. Pozor bychom si měli dát i na mohutné zvukové efekty, které odpalování doprovázejí a které mohou při nevhodném odpálení poškodit sluch. Ohleduplní bychom pochopitelně měli být i ke zvířecím mazlíčkům. Psi a kočky mají mnohem vyvinutější sluch než lidé a při nadměrném hluku trpí.
 
Co když pyrotechnika selže? Máme odpalovat znovu
 
Pokud se nepodaří odpálit pyrotechniku na první pokus, pak  už ji rozhodně nezkoušíme odpalovat znovu.
 
 
Můžeme svěřit odpálení pyrotechniky dětem?
 
 
Zábavní pyrotechnika do rukou dětí nepatří, a to jednoznačně. Právě používání zábavní pyrotechniky dětmi je vysoce rizikové, a to hlavně kvůli případnému zranění. Dovolím si proto apelovat na rodiče, aby nebezpečnost zábavní pyrotechniky nepodceňovali, nechtěli svým dětem udělat radost v podobě toho, že je nechají rachejtli odpálit a naopak děti náležitě poučili.
 
 
Informace o tom, jak probíhal na Vysočině loňský Silvestr z pohledu hasičů naleznete na tomto odkazu: http://www.hzscr.cz/clanek/hasice-na-silvestra-zamestnaly-hlavne-dopravni-nehody-jedna-z-nich-skoncila-tragicky.aspx
 
Krásný, šťastný a hlavně bezpečný vstup do nového roku Vám přeje celý Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina.
 
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová, DiS. – tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina
 

vytisknout  e-mailem