HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z divadla v Táboře dnes hasiči kvůli požáru evakuovali více než 600 dětí…naštěstí cvičně

Přibližně pět desítek hasičů, záchranářů, policistů, pracovníků divadla či městského úřadu se dnes v odpoledních hodinách zapojilo do taktického cvičení složek IZS – „Divadlo 2018“. 

Více než šest set dětí sleduje se svými učitelkami divadelní představení. Baví se a vůbec netuší, že pod jejich sedačkami v suterénu divadla začíná hořet…Dramatický scénář byl naplánován na taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému, které dnes prověřovalo, jak zvládnou komplikovaný a vysoce specifický zásah.
Námětem cvičení byl simulovaný požár elektrorozvodů v truhlárně určené k opravě kulis. Zplodiny hoření pronikly do vzduchotechniky, kterou se rozšířily až do hlediště, kde v tu dobu sledovalo představení přibližně 650 žáků.
Cvičení předpokládalo rychlé šíření požáru, silné zakouření budovy, a tudíž zkomplikování samoevakuace. Všichni diváci a herci byli zaměstnanci divadla z ohroženého prostoru evakuováni únikovými cestami do divadelního parku. Při hromadné evakuaci přibližně 660 dětí a 9 zaměstnanců divadla se v důsledku pádů zranilo pět žáků, kteří byli ošetřováni zdravotníky ZZS.
Při pokusu o lokalizaci požáru přenosnými hasicími přístroji se v zakouřeném a hlavně dispozičně velmi složitém prostoru ztratili dva členové preventivní požární hlídky. Oba ztratili orientaci a zůstali uvězněni na chodbě v prvním patře. Další tři hosté nemohli kvůli šířícímu se kouři opustit divadelní kavárnu a jediné místo, kde mohli dýchat, bylo otevřené okno kavárny ve druhém patře.
Úkolem hasičů a dalších zasahujících složek byla v první řadě záchrana osob s následným tříděním zraněných, ošetřením a transportem, likvidace požáru a zajištění základních potřeb pro evakuované.
„Intoxikovaní“ členové preventivní hlídky byli hasiči vyhledáni a evakuováni za využití dýchací techniky. Tři osoby z kavárny hasiči evakuovali z vnějšku budovy automobilovým žebříkem.
Poté, co byli všichni zachráněni, procvičili hasiči společně s pracovníky městského úřadu zajištění přechodného pobytu pro 100 evakuovaných žáků, kteří po dobu přibližně dvou hodin čekali na zajištění náhradní autobusové přepravy.
Velitel zásahu pro lepší koordinaci všech zasahujících a efektivní řízení zásahu vytvořil štáb velitele zásahu, ve kterém spolupracoval s členy pro nasazení sil a prostředků, pro týlové zabezpečení a pro spojení a komunikaci.

Bezprostředně po cvičení nám dojmy sdělil ředitel táborských profesionálních hasičů plk. Ing. Petr Hojsák: „Cílem každého cvičení složek IZS je především nácvik spolupráce mezi základními složkami IZS, tzn. hasiči, Policií ČR a ZZS. Divadlo ON Nedbala v Táboře patří svojí kapacitou diváků v hledišti k největším divadlům v Jihočeském kraji a také v celé ČR. Z tohoto důvodu byla vybrána právě tato budova pro nácvik složek IZS.
V případě jakékoliv mimořádné události většího rozsahu by v takovémto kulturním zařízení bylo složité vedení zásahu, zejména na zajištění evakuace osob a zároveň vedení požárního zásahu. Specifické je také umístění tohoto divadla, které se nachází na okraji historické části města a tím je složitější příjezd pro jednotky PO a na zajištění zásobování požární vodou.
Dále jsme si chtěli nacvičit spolupráci s městem Tábor a případně dalšími organizacemi v případě nutnosti zajistit humanitární pomoc pro takové množství diváků. I tato pomoc dnes patří do činností hasičů“.

Odkazy do noveho okna

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (4)

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (4) 

Detailní náhled

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (2)

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (2) 

Detailní náhled

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (3)

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (3) 

Detailní náhled

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (1)

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (1) 

Detailní náhled

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (7)

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (7) 

Detailní náhled

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (6)

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (6) 

Detailní náhled

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (5)

Cvičení Divadlo 2018, Tábor (5) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem