HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

XVI. Mistrovství ČR záchranných psů, psovodů složek IZS

Ve dnech 10. – 12. 9. 2021 probíhalo v Libereckém kraji v okolí Starých Splavů, Mimoně a Ralska XVI. Mistrovství ČR záchranných psů, psovodů složek IZS, které bylo zároveň koncipováno jako taktické cvičení pro JSDHO. Pořadatelem bylo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR. 

Soutěžními disciplínami byla tradičně soutěž jednotlivců v sutinovém a plošném vyhledávání, a to jak v noci, tak ve dne. Dále pak soutěž družstev v terénu, který může být specifický jak pro vyhledávání sutinové, tak plošné, nebo kombinace obojího. Pro závodníky organizátoři letos naplánovali i několik nových prvků jako např. společné nasazení, vyhlášení nejlepšího vedoucího týmu nebo přesun přes Máchovo jezero na člunu.

Náročná noční etapa vyhledávání v sobotu ráno plynule navázala na etapu denní, ta však byla náhle ukončena před osmou hodinou z důvodu požadované součinnosti od Policie ČR při pátrání po pohřešované osobě v Jilemnici na Semilsku. Po domluvě složek IZS neprodleně vyjelo na místo události celkem 16 kynologů včetně člena kynologické záchranné skupiny HZS LK a spolu s hasiči a policií se zapojili do hledání. Do pátrání byl zapojen i bezpilotní letoun HZS LK (dron). Po několikahodinovém úsilí se podařilo v odpoledních hodinách osobu nalézt.

Přerušení průběhu závodu si  vyžádalo v mistrovství provést organizační změny, denní etapa se do hodnocení nepromítnula a pořadatelé tak určili pořadí na základě výsledků z noční práce. Díky patří všem kynologům, jejich psům za nasazení bez odpočinku.

Autor: por. Bc. Jakub Sucharda

Ilustrační foto HZS LK:

Ilustrační fotoIlustrační foto

vytisknout  e-mailem