HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v září

V průběhu měsíce září likvidovali hasiči na Vysočině 60 požárů. Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku je to o rovných třicet požárů více. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu v předběžné výši 5. 326.000 Kč. Loňskými zářijovými požáry vznikla škoda ve výši 3.301.200 Kč. Naštěstí v září letošního a ani loňského roku při požárech nikdo nezemřel. Zranění letos utrpěla jedna osoba, loňské požáry v září mají na svědomí dvě zraněné osoby. 

V průběhu měsíce září likvidovali hasiči na Vysočině 60 požárů. Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku je to o rovných třicet požárů více. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu v předběžné výši 5. 326.000 Kč. Loňskými zářijovými požáry vznikla škoda ve výši 3.301.200 Kč. Naštěstí v září letošního a ani loňského roku při požárech nikdo nezemřel. Zranění letos utrpěla jedna osoba, loňské požáry v září mají na svědomí dvě zraněné osoby.
 
Nejvíce požárů se v září rozhořelo na Jihlavsku – 18. Nejméně naopak na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku - 9. Největší nárůst požárovosti oproti loňskému září jsme zaznamenali na Žďársku.
 
 
2011
2010
Jihlavsko
18
12
Havlíčkobrodsko
9
4
Pelhřimovsko
10
5
Třebíčsko
9
6
Žďársko
14
3
Celkem
60
30
Požáry podle územních odborů
 
U devětatřiceti požárů nebyla v letošním září příčina jejich vzniku objasněna. Do této kategorie patří požáry trávy a travních porostů, ale také požáry odpadkových košů a kontejnerů. Letošní září přineslo sedm požárů, které vznikly úmyslně. Zanechaly za sebou majetkovou škodu ve výši 326.000 Kč. V jednom případě byl pachatel zjištěn, jeden z požárů má na svědomí dítě do věku patnácti let a v pěti případech nedošlo ke zjištění pachatele.
 
 
2011
2010
Neobjasněná příčina, nedošetřované požáry
39
9
Úmysl
7
3
Nedbalost
3
4
Závady
11
14
Celkem
60
30
Požáry podle příčiny vzniku
 
 
 
 
Pár příkladů za všechny
 
…v sušárně hořelo již pětkrát
 
V neděli dne 25. září 2011 po půl osmé ráno vyjely tři jednotky hasičů k ohlášenému požáru sušárny květin v Babicích na Třebíčsku. Cestu na místo zásahu hasiči opravdu již důkladně znali. V letošním roce hořelo v této sušárně již po druhé, v průběhu uplynulých pěti let se jedná o pátý požár. Požárem byla zasažena jedna místnost v sušárně. I když se jednotkám podařilo velmi rychle požár lokalizovat i zlikvidovat, tak vzniklá škoda byla značná. Předběžně byla vyčíslena na 950.000 Kč. Příčina požáru se nadále vyšetřuje. Nejpravděpodobněji však byl požár úmyslně založen.
 
…požár, na který školačka rozhodně nezapomene
 
Na hru se zapalovačem určitě nikdy nezapomene nezletilá školačka, která dne 1. září 2011 zapálila stoh u Lukavce na Pelhřimovsku. S požárem bojovaly čtyři jednotky hasičů. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu ve výši 56.000 Kč.
 
 

kpt. Ing. Petra Musilová, DiS.,

 


Petra Musilová

vytisknout  e-mailem