Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Listopadové zásahy

9. 12. 2021 (MF) - O slovo se přihlásila zima. Hasiči už zaznamenali první série dopravních nehod kvůli sněhové pokrývce na silnicích. Prosíme, jezděte opatrně. 

Práce hasičů je skutečně pestrá a není nepochyb, že má velmi široký záběr. A protože naším posláním je pomáhat tam, kde je nás zapotřebí, část našich kolegů se v rámci výpomoci hygienickým stanicím zapojila do trasování lidí nakažených koronavirem COVID-19, kterých v listopadu rapidně přibylo. Navíc byly opět aktivovány naše mobilní odběrové týmy.

Koronavirus však není jedinná nákaza, se kterou se museli hasiči v listopadu vypořádat. Po několika měsících se opět objevila ptačí chřipka, kterou jsme pomáhali likvidovat v chovech drůbeže v Jižních Čechách.

Co dalšího se událo, se můžete dočíst ve stručném přehledu událostí, které jsme pro vás vybrali. 


 

Požáry


 

Požár haly likvidovaly desítky hasičů

V noci z neděle na pondělí, 1. listopadu 2021, zasahovalo 10 hasičských jednotek u rozsáhlého požáru skladovací haly na okraji Bílovic nad Svitavou v Jihomoravském kraji. 

JMK_Požár haly v Bílovicích nad Svitavou_hořící objekt.jpgV neděli, krátce po půl desáté večer, přijely na místo požáru první jednotky. Velitel zásahu zjistil, že plameny zasáhly přízemní objekt na ploše asi 8x20 metrů. Nechal proto vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. 

Do boje s požárem nasadili hasiči 6 vodních proudů. Zasahovat museli i v přilehlém porostu, kam se plameny také rozšířily.  

Silnice mezi Bílovicemi a Obřany byla po dobu zásahu neprůjezdná. Provoz byl obnoven až hodinu po půlnoci. 

Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 22:13 hod. Polovinu haly se podařilo před plameny uchránit. Do rána na místě hlídkovali dobrovolní hasiči. Po rozednění dohasili poslední ohniska a krátce před devátou hodinou předal velitel zásahu místo majiteli. 

Škoda způsobená požárem a také příčina jeho vzniku jsou předmětem vyšetřování ve spolupráci s Policií ČR. 

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-haly-likvidovaly-desitky-hasicu.aspx


 

U požáru skladovací haly v Dolním Lánově zasahovalo 8 jednotek

Osm jednotek hasičů z Královéhradeckého kraje zasahovalo ve večerních a nočních hodinách v úterý, 2. listopadu 2021, u hořící plechové skladovací haly v Dolním Lánově, požár zasáhl objekt v plném rozsahu. Vyhlášen byl 2. stupeň požárního poplachu.

KHK_požár skladovací haly v Dolním Lánově_pohled na 2 zasahující hasičea halu v plamenech.jpgV hale bylo uskladněno seno. Vzhledem k pokročilé fázi požáru se musel nechat vnitřek kontrolovaně dohořet. Zasahující hasiči prováděli hasební zásah zvenčí objektu a ochlazovali okolí, aby nedošlo k rozšíření plamenů na okolní haly. Hasební voda byla dovážena na místo kyvadlově, bylo zřízeno také čerpací stanoviště.

Po půlnoci ohlásil velitel zásahu lokalizaci požáru. Sláma uvnitř stále dohořívala, střecha byla v části objektu zborcená. Kolem 01:00 hod. byly zasahující jednotky na místě redukovány, ale požářiště bylo i nadále pod stálým dohledem.

Zjišťovatelé příčin vzniku požárů, se k podrobnému ohledání požářiště dostali až ve chvíli, kdy vnitřek objektu dohořel. Na objasnění příčiny spolupracovali s Policí ČR. Škoda byla předběžně odhadnuta asi na 2,5 milionu korun.

Při požáru zasahovali profesionální hasiči ze stanic Vrchlabí a Trutnov a JSDH Hostinné, Rudník - Arnultovice, Vrchlabí 3 - Podhůří, Černý Důl - Čistá, Lánov a Horní Lánov.

https://www.hzscr.cz/hzs-kralovehradeckeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi.aspx?q=Y3BpPTI%3d


 

Požár v průmyslovém areálu v Ostravě-Kunčicích, hasiči uchránili halu

Šest jednotek hasičů zasahovalo v pondělí, 15. listopadu 2011, dopoledne v průmyslovém areálu v Ostravě-Kunčicích, kde hořel vysokozdvižný vozík, několik vraků vozidel, určených k ekologické likvidaci, pneumatiky, hořlavé kapaliny a kovový přístřešek. Nikdo nebyl zraněn, předběžná škoda byla odhadnuta na 60 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Hasiči svým rychlým zásahem uchránili před požárem sousední výrobní a skladovací halu za jeden milion korun.

Operační středisko bylo o požáru informováno v pondělí, krátce po půl desáté dopoledne. Do Kunčic u Frýdecké ulice ihned vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – z ostravských stanic Jih, Zábřeh a Fifejdy a společně s nimi tři jednotky dobrovolných hasičů – Radvanice, Kunčičky a Vratimov.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu za půl hodiny, další půl hodiny jim zabralo dohašování s vyvážením vraků aut na volnou plochu a jejich dohašováním.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-v-prumyslovem-arealu-v-ostrave-kuncicich-hasici-uchranili-halu.aspx


 

Při požáru rekonstruovaného domu byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

V pátek, 19. listopadu 2021, několik minut po půl jedné v noci přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o požáru dvoupatrové rekonstruované budovy na okraji Benešova. 

Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotku z Benešova spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Benešov, Bystřice a Čerčany. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu velitel zásahu upřesnil, že požár zasáhl celou budovu. Zároveň nechal zvýšit poplachový stupeň na druhý a povolal na místo další jednotky. Poplach se proto rozezněl na stanici ve Vlašimi a také u dobrovolných jednotek obcí Mrač, Petroupim, Struhařov, Soběhrdy a Václavice.

K likvidaci plamenného hoření nasadili hasiči čtyři vodní proudy. Pro zajištění plynulé dodávky hasební vody, bylo zřízeno na místním potoce čerpací stanoviště. K události byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která na místě prohlédla dvě osoby. V půl čtvrté se podařilo dostat požár pod kontrolu, dále se nešířil a velitel zásahu mohl nahlásit jeho lokalizaci. Následně hasiči přistoupili k dohašování požářiště dvěma vodními proudy, z toho jedním z výškové techniky. Poté bylo nutné vyhledat a dohasit všechna skrytá ohniska.

Pro zachování akceschopnosti pro případ dalšího výjezdu byla benešovská profesionální stanice zálohována jednotkou Neveklov a vlašimská jednotkou Zdislavice. Obě dobrovolné jednotky držely pohotovost na svých vlastních zbrojnicích.

Škoda byla vyčíslena na jeden milion korun. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších dvou milionů. Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-rekonstruovaneho-domu-byl-vyhlasen-druhy-stupen-poplachu.aspx


 

V Oloví hořelo v domě, hasiči museli zahraňovat děti ze zakouřeného prostoru

Ve třípatrovém bytovém domě v Oloví na Sokolovsku začalo hořet ve čtvrtek 4. listopadu 2021, odpoledne.

Svědci nahlásili na tísňovou linku hasičů, že ze sklepních prostorů vychází hustý kouř. Zároveň nedokázali uvést, zda uvnitř domu jsou nějaké osoby. Operační středisko vyslalo k požáru jednotky hasičů z II. stupně požárního poplachu.

Na místě hasiči zjistili, že hoří odpad ve sklepních prostorách. Kouř z požáru se již rozšířil do celého domu a v horních patrech byly osoby, které se již nemohly samy dostat ven. Hasiči tak s použitím vyváděcích masek zachránili tři děti a jednu dospělou osobu ze zakouřeného prostředí. Pak vynesli také jednoho psa.

Všechny osoby na místě zkontrolovala záchranná služba. Požár ve sklepě se podařilo zlikvidovat do dvou hodin od nahlášení. Po požáru byly byty v horních patrech neobyvatelné, pro šest osob zajistil starosta obce náhradní ubytování v místním kulturním středisku. Výše škody a příčina požáru je v šetření.

Na místě události zasahovaly jednotky HZS Kraslice (CAS 20 T815), HZS Sokolov (CAS 20 Scania), HZS CHZ Sokolov (CAS 24 Scania), JSDH Oloví (CAS 20 T815), JSDH Rotava (CAS 20 T815), JSDH Kraslice (CAS 20 Iveco), SDH Chodov (CAS 20 T815), JSDH Březová (CAS 20 T815).

https://www.hzscr.cz/clanek/v-olovi-horelo-v-dome-hasici-museli-zahranovat-deti-ze-zakoureneho-prostoru.aspx


 

Dopravní nehody


 

Dopravní nehody kvůli sněhu zaměstnaly hasiče v celém kraji

26. listopadu 2021

Kvůli první výraznější sněhové nadílce museli hasiči v Olomouckém kraji vyjet během pátečního odpoledne hned k několika dopravním nehodám. Zhruba od 14.30 do 17.00 jsme v této souvislosti zaznamenali 8 výjezdů. 

OLK_DN na Olomoucku kvůli silnému sněžení.jpg
Řidiči bourali hlavně na Přerovsku, Šumpersku a na D35 z Olomouce do Mohelnice, kde došlo k nejvážnější kolizi. U Palonína se srazila dvě osobní vozidla a při střetu se zranili dva lidé. Poskytli jsme jim neodkladnou zdravotnickou pomoc, následně jsme je předali do péče záchranářům.

U Hrabišína na Šumpersku sjel před 17. hodinou linkový autobus do příkopy, a než na místo dojely naše jednotky, tak zde podobným způsobem havarovaly další dva vozy. Kolize se obešly bez zranění osob. V autobuse cestovali dva lidé, které místní jednotka dopravila do nejbližší obce. Jedno osobní auto jsme pomocí navijáku našeho technického speciálu dostali zpět na komunikaci. Autobus vyprostí speciální těžká technika.

Na místech dopravních nehod jsme poskytovali první pomoc
a asistovali jsme zdravotnické záchranné službě s ošetřením a transportem pacientů do sanitních vozů, zajistili jsme místo proti vzniku požáru a pokud bylo třeba, tak jsme se postarali o uniklé provozní kapaliny a úklid vozovky.

Přerovsko:
Želatovice – 1x OA v příkopu, bez zranění
Vlkoš – 1x OA na boku, bez zranění
Kojetín – 2x OA, 2x zranění

D35:
Bílá Lhota – 1x OA, 3x zranění
Palonín – 2x OA, 2x zranění
Křelov-Břuchotín – 2x OA, 1x zranění

Šumpersko:
Dubicko – 1x OA, bez zranění
Hrabišín – autobus sjel do příkopu, bez zranění

https://www.hzscr.cz/clanek/dopravni-nehody-kvuli-snehu-zamestnaly-hasice-v-celem-kraji.aspx


 

Sníh komplikuje dopravu, u Třebovic skončila dopravní nehoda tragicky

V pátek, 26. listopadu 2021, komplikoval sníh dopravu také v Pardubickém kraji, a to převážně na Svitavsku a Orlickoústecku.


Na Svitavsku pomáhali hasiči z Pardubicka řidičům osobních i nákladních automobilů. Na Orlickoústecku u Třebovic zasahovali během deseti minut u dvou událostí.

Dopravní nehoda autobusu si vyžádala čtyři zraněné. Uvnitř cestovalo 15 osob. Na místo byl vyžádán i evakuační stan pro ošetřování zraněných, ale nakonec nebyl využit. Zdravotníci na místě ošetřili dvě osoby a další dvě odvezli do nemocnice. Dobrovolní hasiči poté rozvezli ostatní pasažéry do domovů. 

Druhá událost skončila tragicky. Jednalo se o kolizi tří osobních vozidel. Hasiči museli jednu osobu vyprošťovat. Na místě byly celkem tři zraněné osoby. Bohužel u jedné lékař konstatoval smrt. 
 

https://www.hzscr.cz/clanek/snih-komplikuje-dopravu-u-trebovic-skoncila-dopravni-nehoda-tragicky.aspx


 

Hasiči vyprošťovali na Krnovsku zapadlý sypač

Tři jednotky profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) zasahovaly v neděli, 28. listopadu 2021, odpoledne v obci Býkov-Láryšov (okres Bruntál) u nehody sypače, který skončil v příkopu na pravém boku s drobným únikem motorové nafty a hydraulického oleje do sněhu.MSK_hasiči vyprošťovali na Krnovsku zapadlý sypač_sypač je díky hasičskému vyprošťovacímu automobilu zpět na silnici.jpg


Pomoci na silnici mu musela speciální technika hasičů – vyprošťovací speciál z Bruntálu s automobilovým jeřábem z Opavy.

Zasahovaly zde tři jednotky HZS MSK – ze stanic Krnov, Bruntál (s vyprošťovacím automobilem na podvozku Tatra 815) a Opava (s automobilovým jeřábem AJ AC40 Demag/Terex).

Sypač byl za použití lanových navijáků postaven na kola a poté vytažen zpět na silnici. Uniklé provozní kapaliny zůstaly pouze ve sněhu, hasiči použili na jejich úklid nasákavý sorbent.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vyprostovali-na-krnovsku-zapadly-sypac.aspx


 

Technická pomoc


 

Žena se propadla do šachty

V úterý, 9. listopadu 2021, dopoledne zasahovali hasiči na Blanensku u neobvyklého zásahu, kde bylo nutné vyprostit ženu z hluboké šachty. 

Krátce před půl jedenáctou jsme vyslali jednotky k nahlášené události v Adamově. Žena se tam propadla do šachty u bytového domu. Na místo vyrazila místní jednotka dobrovolných hasičů, jednotka z Blanska a hasiči-lezci z brněnské stanice Lidická. 

Hasiči zjistili, že paní je po pádu do šachty v hloubce asi dvou až tří metrů při vědomí. Pomocí trojnožky a lanové techniky ženu během přibližně čtvrt hodiny vyprostili a následně předali do péče přivolané posádce ZZS. 

https://www.hzscr.cz/clanek/zena-se-propadla-do-sachty.aspx


 

Zamknuto? Pro hasiče žádný problém…

Do Českých Heřmanic v Pardubickém kraji spěchala v úterý, 9. listopadu 2021, vysokomýtská jednotka hasičů k nehodě osobního auta a motocyklu.

Když se dopravní prostředky střetly, vystoupil řidič osobního auta z vozu a hned se zajímal o zraněného motocyklistu. Naštěstí se nejednalo o vážná poranění. Při návratu ke svému nastartovanému vozu zjistil, že jeho malý spolujezdec zatím auto uzamkl a už ho neuměl otevřít.

Přivolaní hasiči, tak museli odstraňovat nejen následky nehody, ale také se dostat k malému pasažérovi, který celou situaci tak trochu zkomplikoval. Motocyklistu si do péče převzali zdravotníci. „Dítě bylo na sedadle. Snažili jsme se ho zabavit plyšovou hračkou dráčkem Záchranáčkem. Na místo se dostavila matka dítěte a hasičům se během chvíle podařilo dveře auta otevřít,“ přibližuje zásah jeho velitel nprap. Miloslav Havlík ze stanice Vysoké Mýto.

https://www.hzscr.cz/clanek/zamknuto-pro-hasice-zadny-problem.aspx


 

Krajský hasičský sbor pomáhá při trasování, nasazen by měl být i mobilní odběrový tým

15. listopadu 2021 - Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje pomáhá mírnit následky pandemie onemocnění COVID-19 plněním zvláštních úkolů nad rámec svých povinností prakticky od počátku, kdy jsme byli koronavirem zasaženi. Tentokrát vypomůžou hasiči hygienikům s včasným trasováním, dále by měla vyjet do terénu opět hasičská sanitka mobilního odběrového týmu.

KHK_Hasiči pomáhají při trasování_příslušnice vyškolené KHS při práci.jpg„Do trasování se zapojujeme na základě žádosti krajské hygienické stanice, stejně tak by měl být v následujících dnech podle požadavku hygieniků nasazen mobilní odběrový tým hasičů. Pro trasování bylo proškoleno dohromady 37 příslušníků a zaměstnanců. Je to dostatečný počet na to, abychom pokryli fungování trasovacího pracoviště na krajském ředitelství v Hradci Králové a čtyřech územních odborech (Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov). Denně je obsluhuje od 8 do 16 hodin celkem šest našich lidí,“ uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. David Pouč.

V týmu trasovačů jsou denní příslušníci a zaměstnanci, činnost tak nezasahuje do akceschopnosti profesionálních výjezdových jednotek požární ochrany. Jejich úkolem je spojit se s pozitivně testovanými lidmi a vyhledat osoby, které by mohly být potenciálně ohroženy nákazou koronavirem. Tým trasovačů bude nasazen dle požadavků krajské hygienické stanice a možností hasičského záchranného sboru.

Dále by měl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje aktivovat na základě požadavku krajských hygieniků mobilní odběrový tým (MOT), který působil již v předchozím období pandemie koronaviru. Tým je složen z příslušníků se specializací zdravotnický záchranář a asistentů. Hasiči zařazeni do MOT zajišťují odběry vzorků pro testování na onemocnění COVID-19 a doplňují tak stávající systém odběrových míst. Ani práce MOT nenarušuje akceschopnost hasičského záchranného sboru, hasiči – zdravotničtí záchranáři budou v případě nasazení zařazeni mimo výjezd.

O mobilních odběrových týmech HZS KHK

S nástupem šíření onemocnění COVID-19 vyvstala na podzim roku 2020 potřeba posílit systém odběrových míst, kde se odebírají vzorky pro provedení PCR testů. První mobilní odběrový tým HZS KHK začal fungovat koncem října 2020. Odběry u občanů, kteří se nemohli dostavit do stávajících odběrových center, prováděl do poloviny prosince loňského roku. Následně pomáhali hasiči při provádění odběrů vzorků v nemocnicích v Královéhradeckém kraji (Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Náchod a Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem). Podíleli se zejména na dobrovolném antigenním testování obyvatelstva. V únoru 2021 se týmy přesunuly opět do terénu a jejich počet byl navýšen. Část příslušníků pak byla vyhrazena na testování obyvatel přímo v obcích. Po celém kraji najezdili během testování hasiči celkem 18 tisíc kilometrů, týmy otestovaly přes dva tisíce lidí v terénu a téměř 23 tisíc lidí v nemocnicích.

https://www.hzscr.cz/clanek/krajsky-hasicsky-sbor-pomaha-pri-trasovani-nasazen-by-mel-byt-i-mobilni-odberovy-tym.aspx


 

Hasiči likvidovali v Byňově ohnisko ptačí chřipky

V pátek, 19. listopadu 2021, potvrdila Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj (KVS) ohnisko ptačí chřipky v chovu hus u Nových Hradů, části obce Byňov. Dnes (pondělí 22. listopadu) pak zažádala přes Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje jihočeské hasiče o součinnost při likvidaci chovu. 

Pro profesionální jednotky HZS Jihočeského kraje je to první zásah po téměř pěti letech, kdy na začátku roku 2017 spolupracovaly u likvidací ohnisek jak u velkochovů čítajících tisíce kusů, tak malochovů s maximálně několika desítkami kusů drůbeže či zajišťovaly sběr jednotlivých divokých ptáků uhynulých na volných prostranstvích.
Podle vyjádření KVS se v Byňově jedná o subtyp H5N1 vysoce patogenní ptačí chřipky. Z celkového počtu 700 hus uhynulo téměř 70. Zbývající drůbež byla dnes v souladu s legislativou utracena.

U likvidace ohniska nákazy v byňovském chovu zasahovali profesionální hasiči z českobudějovického územního odboru. K Byňovskému rybníku byla povolána technika ze stanic Trhové Sviny a České Budějovice – tři cisterny, velitelský kontejner, nákladní vůz Tatra 815-7 evakuační a dva dopravní automobily. U zásahu byly přítomny téměř čtyři desítky hasičů.
Veškerá vyslaná hasičská technika se k Byňovskému rybníku dostavila již v ranních hodinách. Hasiči zde připravili dekontaminační stanoviště a týlové zabezpečení, které se stávalo z velitelského kontejneru a stanů na převlečení zasahujících hasičů.
Vlastní likvidace chovu nastala v 10 hodin. Prvořadým úkolem jednotek HZS Jihočeského kraje byl sběr a naložení všech hus do připravených kontejnerů. Deset hasičů vybavených ochrannými obleky, rukavicemi a holínkami přilepenými izolačními páskami k oblekům a respirátory vstoupilo společně se stejně zajištěnými pracovníky KVS do vytýčeného nebezpečného prostoru. Zde odebírali husy z chovu a nakládali do velkoobjemových kontejnerů.
JČK_Hasiči likvidovali ohnisko ptačí chřipky_hasiči v ochranných oděvech se připravují na likvidaci nakažené drůbeže.jpgVe stanu týlového zabezpečení byli dále připraveni vybavení hasiči pro případně střídání. Každý z hasičů, který ukončil zásah v nebezpečné zóně, musel následně projít osobní dekontaminací, tzn. vše, co měl v zóně na sobě, musel svléknout a uložit do připravených sudů (jednorázové ochranné obleky a filtry z masek jsou likvidovány, maska, holiny a rukavice se dekontaminují) a teprve pak se mohl obléknout do svého běžného zásahového obleku a opustit zónu.
Krátce po 12. hodině byly kontejnery s usmrcenými husami naloženy na nákladní vozy. Aby vozy mohly opustit nebezpečný prostor a mohly odjet do kafilerie, musely také projít dekontaminací.
Na místo události se dostavila také profesionální jednotka ze stanice Křemže, ma které je dislokován desinfekční odřad. Ten byl nyní využit na desinfekci hal chovu
Teprve poté velitel zásahu postupně odesílal zasahující jednotky zpět na jejich základny. Zde hasiči musí doplnit spotřebované ochranné prostředky a jsou znovu připraveni na případné další zásahy tohoto charakteru.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-likvidovali-v-bynove-ohnisko-ptaci-chripky.aspx



 

A jak je naším dobrým zvykem, pomáhali jsme i zvířátkům


 

Malé hříbě vytáhli z díry karlovarští hasiči

KVK_Zachráněné hříbě.jpgDo osady Jelení v Krušných horách vyjížděli ve čtvrtek, 12. listopadu 2021, dopoledne tři jednotky hasičů z Karlovarského kraje.

Do tři metry hluboké díry u cesty zde spadlo hříbě. Hasiči ve spolupráci s horskou službou použili pro vytažení zvířete lezeckou techniku. Malého koníčka si poté převzali majitele. Na místo byl pro kontrolu hříběte povolán veterinář.

Záchranná akce trvala čtyřicet minut od příjezdu na místo. Nebezpečnou díru hasiči označili výstražnou páskou, přes operační středisko byl o nebezpečném místu informován starosta obce.
 

https://www.facebook.com/hzskvk/posts/4450885288364817


 


Hasiči zachraňovali kočku

Fakt, že hasiči zachraňují kočky ze stromů, už nikoho nepřekvapí. Jednotka HZS ze stanice Pozořice však v pondělí, 22. listopadu 2021, několik hodin zachraňovala kočku z podzemí. 

Hasiči přijeli do obce Tvarožná, kde byla hlášená kočka v dešťovém svodu, krátce po půl jedenácté dopoledne. Zjistili, že zvíře spadlo dešťovým svodem až pod úroveň terénu. Rozebrali proto dlažbu okolo svodu a postupně také několik částí odpadního potrubí. Kočku zahlédli asi 6 metrů daleko. Cestu ven však již měla volnou. Nechali proto zvíře uklidnit a odjeli na základnu. 

Když se ani po několika hodinách kočka nedokázala sama dostat ven, vrátili se hasiči večer na místo. Rozebrali dlažbu, vytvořili výkop a zatarasili kočce postup hlouběji do odpadního systému. Pomocí pily ocasky rozřezali potrubí a přibližně po dvou hodinách zvíře nezraněné vyprostili a předali majitelce. 

Před odjezdem na základnu hasiči zabezpečili výkop. 

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zachranovali-kocku.aspx

JMK_záchrana kočičky krok po kroku.png


 

Zdroj:
HZS Jihočeského kraje

HZS Středočeského kraje

HZS Královéhradeckého kraje

HZS Pardubického kraje
HZS Karlovarského kraje

HZS Jihomoravského kraje
HZS Olomouckého kraje

Odkazy do noveho okna

JMK_Požár haly v Bílovicích nad Svitavou_hořící objekt

JMK_Požár haly v Bílovicích nad Svitavou... 

Detailní náhled

KHK_požár skladovací haly v Dolním Lánově_pohled na 2 zasahující hasičea halu v plamenech

KHK_požár skladovací haly v Dolním Lánov... 

Detailní náhled

MSK_Požár průmyslového areálu v Ostravě-Kunčicích_pohled na zasahující hasiče

MSK_Požár průmyslového areálu v Ostravě-... 

Detailní náhled

SČK_Požár rekonstruovaného domu v Benešově_pohled na hasičskou techniku a ohořelý dům

SČK_Požár rekonstruovaného domu v Benešo... 

Detailní náhled

KVK_Požár domu v Oloví_pohled na zasahující hasiče a techniku

KVK_Požár domu v Oloví_pohled na zasahuj... 

Detailní náhled

OLK_DN na Olomoucku kvůli silnému sněžení

OLK_DN na Olomoucku kvůli silnému sněžen... 

Detailní náhled

PAK_Dopravní nehoda s tragickými následky u Třebovic_auto, z něhož museli být cestující vyproštěni pomocí hasičů

PAK_Dopravní nehoda s tragickými následk... 

Detailní náhled

MSK_hasiči vyprošťovali na Krnovsku zapadlý sypač_vůz převrácený na boku mimo vozovku a hasiči připravující jeho vyzvednutí

MSK_hasiči vyprošťovali na Krnovsku zapa... 

Detailní náhled

MSK_hasiči vyprošťovali na Krnovsku zapadlý sypač_sypač je díky hasičskému vyprošťovacímu automobilu zpět na silnici

MSK_hasiči vyprošťovali na Krnovsku zapa... 

Detailní náhled

JMK_Hasiči vytáhli ženu z šachty

JMK_Hasiči vytáhli ženu z šachty 

Detailní náhled

PAK_Hasiči u DN otevírají omylem zamknutý osobní vůz

PAK_Hasiči u DN otevírají omylem zamknut... 

Detailní náhled

KHK_Hasiči pomáhají při trasování_příslušnice vyškolené KHS při práci

KHK_Hasiči pomáhají při trasování_příslu... 

Detailní náhled

JČK_Hasiči likvidovali ohnisko ptačí chřipky_hasiči v ochranných oděvech se připravují na likvidaci nakažené drůbeže

JČK_Hasiči likvidovali ohnisko ptačí chř... 

Detailní náhled

KVK_Zachráněné hříbě

KVK_Zachráněné hříbě 

Detailní náhled

JMK_Záchrana hříběte z díry

JMK_Záchrana hříběte z díry 

Detailní náhled

JMK_Zachráněná kočička v rukou hasiče

JMK_Zachráněná kočička v rukou hasiče 

Detailní náhled

JMK_Hasiči likvidují požár haly v Bílovicích nad Svitavou

JMK_Hasiči likvidují požár haly v Bílovi... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem