Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra se sešel s vedením Hasičského záchranného sboru ČR

4. 7. 2018 (Nicole Zaoralová) - Dnes, 4. července 2018, se sešel ministr vnitra Jan Hamáček s vedením Hasičského záchranného sboru ČR. Ministr se seznámil s dlouhodobou strategií rozvoje Hasičského záchranného sboru ČR a s jeho aktuálními problémy. 

Fotogalerie  

Z důvodu zhoršujícího se bezpečnostního prostředí a zvyšování četnosti velkých mimořádných událostí je klíčová zejména potřeba finanční a personální stabilizace. „V rámci projednávání rozpočtu na příští rok chci prosadit navýšení peněz na provozní a investiční výdaje hasičského záchranného sboru. Hasiči musí mít k jejich náročné práci odpovídající vybavení a zázemí,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Kromě posílení rozpočtu na provozní a investiční výdaje společně řešili navýšení početních stavů hasičů v rámci návrhu státního rozpočtu pro rok 2019 a navýšení zvláštních příplatků (povinnost navýšení podle zákonné úpravy od 1. 1. 2019).

Zástupci HZS ČR ministrovi představili zpracovanou „Analýzu HZS ČR v oblasti operačního řízení, komunikačních a informačních systémů a ochrany obyvatelstva po orkánu Herwart“, která bude v nejbližší době předložena k dalšímu projednání vládou. Analýza mapuje celou situaci, identifikuje nejkritičtější problémy a navrhuje nezbytná řešení. Jedná se zejména o posílení schopnosti příjmu tísňového volání a vytvoření odpovídajících podmínek pro plnění úkolů ochrany obyvatelstva. Cílem je zlepšení schopností HZS ČR při poskytování pomoci občanům České republiky.

Ministr vnitra se také seznámil se Strategií rozvoje Hasičského záchranného sboru České republiky do roku 2021 s výhledem do roku 2030. Strategie klade velký důraz na finanční a personální stabilizaci sboru, která bude odpovídat aktuálním bezpečnostním trendům. Z konkrétních úkolů je možné zmínit např. optimalizace plošného pokrytí dobudováním stanic HZS krajů na cílový počet 250, odpovídající doplnění stavu příslušníků o cca 700 nebo rozšíření vzdělávání příslušníků cestou dobudování kapacit střediska ve Zbirohu.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem