Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští hasiči i nadále pomáhají v Srbsku a další pomoc je na cestě

19. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Český čerpací odřad složený z devíti příslušníků HZS ČR, který byl v pátek 16.5. ve večerních hodinách vyslán na pomoc povodněmi postiženému Srbsku, pokračoval během celého včerejšího dne v čerpání vody ze zatopené elektrárny ve Veliki Crljeni. Po ukončení práce na tomto místě se budou hasiči přesouvat do města Obrenovac, které je přibližně 25km jihozápadně od Bělehradu. 

Roman Hlinovský - Povodeň v SrbskuRoman Hlinovský - Povodeň v Srbsku
srbsko-hlinovsky-2.jpgsrbsko-hlinovsky-2.jpg
Republika Srbsko požádala prostřednictvím Evropské komise o humanitární pomoc v souvislosti s  dlouhotrvajícími dešti a následnými povodněmi. Po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR poskytla MV-generální ředitelství HZS ČR humanitární pomoc ve formě záchranné jednotky.
 
Od sobotního rána působí v Bělehradě také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, plk. Ing. Roman Hlinovský, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu, sestaveného Evropskou komisí.
 
Ten shrnul včerejší práci takto:
 
„Dnes pracoval EU Civil Protection (EUCP) tým v kompletním složení šesti odborníků na řešení mimořádných událostí. Tým doplňují dva IT technici, kteří zajišťují logistickou podporu.

Ráno proběhlo první jednání se zástupcem velvyslance EU v Srbsku. Následovalo jednání se zástupci ministerstva vnitra, kde jsme se dohodli na poskytnutí vhodných prostor pro práci EUCP týmu.

srbsko-hlinovsky-3.jpgsrbsko-hlinovsky-3.jpg
V odpoledních hodinách se tým i s vybavením přestěhoval do objektu srbského Ministerstva vnitra. Mezitím jsme získávali další informace o postiženém území, prognóze vývoje hydrologické situace, nasazených silách a prostředcích Srbska a o mezinárodních týmech působících v zemi.

Na zítra je naplánován společný výjezd EUCP týmu a UNDAC týmu (United Nations Disaster Assessment and Coordination) do terénu na posouzení koordinace a dodání materiální pomoci. Včera jsem díky perfektní spolupráci s konzulkou našeho velvyslanectví získal základní informace a postřehy. Jsem také ve spojení se styčným důstojníkem našeho odřadu.“
 
V rámci pomoci Evropské unie jsou v Srbsku nasazena vysokokapacitní čerpadla z České republiky, Rakouska, Slovinska a Spolkové republiky Německo.
Dále záchranářský tým se čluny ze Slovinska a dorazil také Flood rescue team z Francie.

 
Na základě bilaterárních dohod působí na místě vrtulník a water rescue team se čluny z Maďarska a tým z Makedonie, který je začleněn mezi vojenskou policii.
 
srbsko-hlinovsky-4.JPGsrbsko-hlinovsky-4.JPG
Humanitární pomoc koordinuje především srbský červený kříž.

V průběhu večerních hodin akceptovala Bosna a Hercegovina nabídku humanitární pomoci ve formě 1120 kusů první pomoci a nouzového přežití ze skladů SSHR. Takový balíček obsahuje například lékárničku, prostředky na úpravu vody, ohřívače na ohřev potravy, potraviny, svíčky nebo zapalovač. Materiál byl v nočních hodinách naložen a přepraven do Brna, odkud dnes dopoledne vyjede vozidlo Záchranného útvaru HZS ČR, které jej přepraví do místa určení.
 
Další nabídka pomoci, která byla z ČR nabídnuta formou vyslání týmu WASAR a druhého velkokapacitního čerpadla, nebyla srbskou stranou akceptována.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem