Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování

20. 6. 2014 - Vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel je vysoce specifickou činností. Jediní, kdo tyto speciální záchranné činnosti vykonávají, jsou hasiči. 

 Program: http://vyprostovani.hzspk.cz/program

V úterý 24. června 2014 se v Amfiteátru u obchodního centra Plaza v Plzni rozhodne o tom, který z týmů dokáže nejrychleji a hlavně nejkvalitněji poskytnout pomoc zraněným při simulované dopravní nehodě.

Při VII. ročníku Mistrovství HZS České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se představí 14 nejlepších družstev profesionálních hasičů z jednotlivých krajů České republiky a jedno družstvo podnikových hasičů.

Úkolem čtyřčlenného týmu je bezpečně a efektivně vyprostit do patnácti minut zraněnou osobu z havarovaného vozidl. Součástí vyproštění je i poskytnutí první předlékařské pomoci a transport na místo simulující vozidlo ZZS. Pokud hasiči vyprostit osobu za stanovený časový limit nestihnou, za každých započatých 20 vteřin se jim z celkového hodnocení odečte jeden bod. Překročí-li tým 20 minut, je zásah ukončen a tým je hodnocen na konci pořadí.

Pro každé družstvo je připraven jiný scénář. Všechny věrně simulují dopravní nehody, se kterými se hasiči při zásazích setkávají.

Počínání soutěžních týmů během simulovaného zásahu sleduje sbor kvalifikovaných rozhodčích z řad Hasičského záchranného sboru ČR, který hodnotí zásah a vyproštění zraněné osoby ve třech oblastech – taktika, technika provedení zásahu a poskytnutí první předlékařské pomoci zraněnému. Mezi hlavní kritéria hodnocení tedy patří v oblasti taktiky především velení u zásahu, spolupráce celého týmu, bezpečnost práce; v oblasti techniky pak ovládání vyprošťovacích zařízení, způsob využití různých ochranných prostředků na přímou ochranu zraněné osoby a vyproštění zraněného včetně zajištění životně důležitých funkcí a fixace vyprošťovaného.

Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná každé dva roky. Vůbec poprvé se uskutečnilo v roce 2002 v Brně, v roce 2004 jej hostily Pardubice, v roce 2006 se konalo v Praze, o dva roky později se soutěžilo v Českých Budějovicích, v roce 2010 v Přerově a poslední ročník se konal v Karlových Varech.

Mistry republiky se postupně stali hasiči z Prahy, Hořovic, Boskovic, Pardubic, Prahy a opět nejúspěšnější družstvo v historii vyprošťování hasiči z Hořovic.

Ke stažení:Plakát I (pouze mistrovství), plakát II (společný s dnem IZS), pozvánka na seminář.

vytisknout  e-mailem