Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Královská disciplína – požární útok

29. června 2014 (Nicole Zaoralová) - Již třetí den hostí České Budějovice Mistrovství republiky v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů. Neděle 29. června 2014 patřila královské disciplíně, požárnímu útoku. Disciplíně, ve které drží čeští sportovci světový rekord. Při této disciplíně je nezbytnou součástí souhra družstva, rychlost a přesnost.  

Mezi profesionálními týmy zvítězili v požárním útoku hasiči z HZS Moravskoslezského kraje s časem 21,80 s, stříbrnou příčku získali hasiči z HZS Zlínského kraje, časem 22,06 s a třetí místo patří hasičům HZS Plzeňského kraje za čas 22,21 s.
 
Mezi muži ze sborů dobrovolných hasičů obcí byl nejrychlejší tým z obce Dehtín (Plzeňský kraj), druzí byli borci z obce Pikov (Jihočeský kraj) a na třetí příčku vystoupili muži z Líchovy (Středočeský kraj).
 
Nejrychlejší ženský tým je z Chválenic (Plzeňský kraj), druhou příčku obsadil tým z Dolních Měcholup (hl.m. Prahy) a bronz patří děvčatům ze Slatiňan (Královéhradecký kraj).
 
 
Podrobné informace o výsledcích naleznete nawebových stránkách:
http://mrps2014.cz/
 
 
Požární útok
Tato disciplína se nejvíce přibližuje úkonům při zásahu. Soutěží sedm členů družstva. Při přípravě k plnění disciplíny si členové družstva připraví na základnu požární stříkačku, 3 ks hadic B, 4 ks hadic C, rozdělovač, 2 ks proudnic, 2 ks savic a sací koš. Kromě savic nesmí žádné nářadí přesahovat obrys základny. Ve vzdálenosti 4 m od základny je umístěn vodní zdroj a ve vzdálenosti 95 m od osy této základny jsou umístěny dva terče pro stříkání.
Motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku si družstvo připraví k základně. Od povelu rozhodčího “Na základnu!” se měří doba stanovená na přípravu pokusu (5 min). V té době musí družstvo umístit na základnu motorovou stříkačku a nářadí potřebné k provedení požárního útoku. K zajištění nářadí proti pohybu nesmí být použito žádných podpěr nepatřících mezi nářadí pro požární útok. Zuby půlspojek a půlspojky se nesmí dotýkat. Žádné nářadí s výjimkou savic nesmí přesahovat základnu a žádné nářadí se nesmí dotýkat země. Motorová stříkačka se nesmí v době přípravy startovat na základně. V okamžiku startu musí být v klidu. Po startu vyběhne družstvo od startovní čáry (všichni vždy od jedné), nastartuje motorovou stříkačku, provede přívodní vedení (sací koš našroubuje před ponořením do nádrže), dopravní vedení, útočné proudy a nastříká oba terče (á 10 litrů). Voda v nádrži je v té době pořadatelem průběžně doplňována. Při stříkání do terčů nesmí žádný z členů družstva překročit čáru hranice stříkání, ani se této čáry dotýkat a proudnice (včetně půlspojky hadice) se nesmí opírat o zem nebo druhého člena družstva. Požární útok se považuje za skončený signalizací obou terčů nebo sepnutím časomíry po nastříkání obou terčů. Musí být proveden a ukončen do 2 minut po startu. Po ukončení pokusu mohou soutěžící přívodní vedení rozpojit až na pokyn rozhodčího.
Pro soutěže I. kola se připouští použití 4 ks savic 1,6 m dlouhých, průměr 110 mm se šroubením, spojených do dvou dílů. V tom případě oba konce savic mohou přesahovat základnu a dotýkat se země.
Start pokusu s motorovou stříkačkou v chodu se připouští až do III. kola soutěží, pokud to pořadatel uvede v propozicích soutěže. V tom případě nelze uznat národní rekord.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem