Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Unikátní výstava hasičských fotografií byla zahájena v Helsinkách

11. 11. 2013 (Nicole Zaoralová) - Dne 5. listopadu 2013 byla v Národní knihovně v Helsinkách, zahájena výstava fotografií, představující práci hasičů v České republice. Výstavu uspořádalo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR společně se Zastupitelským úřadem ČR v Helsinkách a ve spolupráci s Národní knihovnou na Rikhardinkatu.  

Výstava fotografií českých hasičů v Národní knihovně na Rikhardinkatu ve FinskuVýstava fotografií českých hasičů v Národní knihovně na Rikhardinkatu ve Finsku
Na třiceti fotografiích je zachycena práce hasičů tak, jak ji nafotili sami hasiči
napříč celou Českou republikou. Prostřednictvím fotografií zachycují hasiči svůj osobitý pohled na mimořádnou událost. Nejsou to fotografie zcela dokumentární, ale takové, které mají i umělecký přesah.
 
Výstava si klade za cíl ukázat průřezově co nejširší náplň práce hasičů tak, jak jí nafotili sami hasiči při zásazích. Za každou fotografií se tak skrývá konkrétní hasič z konkrétní stanice, ukazující prostřednictvím fotografie svůj osobitý pohled na konkrétní mimořádnou událost. Divák má díky tomu možnost vidět práci hasičů očima hasičů.
Výstava je doplněna o stručné obecné informace o Hasičském záchranném sboru ČR. Pod každou fotografií je popisek se jménem autora, jeho služebním zařazením v rámci HZS ČR a popisem, o jakou mimořádnou událost se jednalo.
 
Výstava dostala název „Moments of Everyday Life“, Okamžiky každodenního života, a v Helsinkách je o ní veliký zájem. Na slavnostním zahájení nechyběly důležité osobnosti ze společenského i kulturního života Finska a samozřejmě ani nejvyšší představitelé požární ochrany. Dále také krajané z Česka, kteří v Helsinkách žijí nebo studenti bohemistiky v Helsinkách.
 
Výstavu otevřel velvyslanec České republiky ve Finsku, panMartin Tomčo a generální ředitel HZS ČR, brigádní generál Drahoslav Ryba. Přítomen byl i generální ředitel HZS Finska pan Esko Koskinen.
 
Ředitel knihovny, panJorma Mähönen, ve svém úvodním vystoupení řekl mimo jiné, že je pro něho velkou ctí, že se tato výstava koná právě v Národní knihovně a že je přesvědčen, že se jedná o důstojné prostory, protože sál, ve kterém je výstava umístěna je jedním z nejhezčích v Helsinkách. Navíc je ještě zajímavou shodou náhod, že knihovnu postavil stejný architekt, který je autorem i nejstarší hasičské stanice v Helsinkách, která stojí hned za rohem.
 
Pan Martin Tomčoocenil možnost představit Českou republiku i tímto, netradičním způsobem a sám byl při prohlížení fotografií překvapen, jak široký záběr práce hasiči mají, a také vysokou kvalitou a profesionalitou fotografií.
 
„Tak, jako mimořádné události, jako jsou povodně, sněhové kalamity, silný vítr nebo sucho neznají hranice, tak ani fotografie samotná nemá hranic, a to je to, co spojuje tuto výstavu s každodenní prací hasičů“, řekl mimo jiné ve svém projevu brig. generál Ryba.
Dále pak připomněl, že Finsko bylo pro Českou republiku inspirací v roce 2000, při tvorbě krizové legislativy, dále při zavádění jednotného čísla tísňového volání 112 a v neposlední řadě jetaké jednou ze zemí, kde se pojišťovny podílejí na financování požární ochrany tak, jak je tomu nyní nově i v České republice.
 
Výstavu si návštěvníci knihovny mohou prohlédnout do 29. listopadu 2013.
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

HIMG_4427

HIMG_4427 

Detailní náhled

HIMG_4433

HIMG_4433 

Detailní náhled

HIMG_4439

HIMG_4439 

Detailní náhled

HIMG_4442

HIMG_4442 

Detailní náhled

HIMG_4448

HIMG_4448 

Detailní náhled

HIMG_4450

HIMG_4450 

Detailní náhled

HIMG_4452

HIMG_4452 

Detailní náhled

HIMG_4456

HIMG_4456 

Detailní náhled

HIMG_4459

HIMG_4459 

Detailní náhled

HIMG_4463

HIMG_4463 

Detailní náhled

HIMG_4465

HIMG_4465 

Detailní náhled

HIMG_4478

HIMG_4478 

Detailní náhled

HIMG_4493

HIMG_4493 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem