Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V disciplíně výstup na věž padl národní rekord

26. června 2015 (Nicole Zaoralová) Bylo těsně před 13. hodinou a na Městském stadionu v Trutnově odstartovala první disciplína – výstup do 4. podlaží cvičné věže – Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu.  

Na start první disciplíny se postavilo 128 profesionálních hasičů, 15 hasičů dobrovolných a letos poprvé závodilo také 16 žen. Ty se utkaly ve výstupu do prvního podlaží. Nejlepšího času dosáhl a titul mistr získal Kamil Bezruč z HZS Moravskoslezského kraje, který svým časem 13,25 s. pokořil národní rekord. Pro druhé místo se na vrchol vyhoupnul Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje s časem 13,52 a třetí místo bral opět reprezentant Moravskoslezského kraje, Pavel Krpec. Jeho čas byl 13,96 s.
Mezi dobrovolnými hasiči nejlepšího času dosáhl Petr Grassl reprezentující SDH Bystřice nad Úhlavou s časem 15,50 s. Stříbrná medaile putuje ke sboru dobrovolných hasičů Zbožnov za čas Martina Lidmili 16,54 s. Třetí příčku vybojoval Michal Brodacký z SDH Trusovice, jeho čas byl 16,65.
 
Absolutní mistryně v disciplíně výstup do 1. podlaží cvičné věže se stala Adriana Janíčková  z   SDH Partutovice. Jedná se o vítězku závěrečného super rozběhu, která obdržela cenu „Alerion“. Druhé místo vybojovala Kamila Bartošková SDH Horní Cerekev a třetí místo patří Barboře Staňkové z SDH Vysoká.
 
Ceny za první disciplínu byly rozdány hned po slavnostním zahájení mistrovství a vítězové si je převzali z rukou generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Drahoslava Ryby a starosty sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pana Karla Richtera.
 
Zítra mistrovství pokračuje disciplínami běh na 100 m s překážkami a štafetou 4 x 100m.
 
Popis disciplíny výstup do 4. podlaží cvičné věže:
Konstrukce čtyřpodlažní cvičné věže je tvořena kovovými profily obloženými z přední strany prkny, ve kterých jsou ve druhém, třetím a čtvrtém podlaží umístěna okna o rozměrech 110 x 187 cm. Parapet okna druhého podlaží je ve výšce 425 cm a vzdálenosti mezi parapety druhého, třetího a čtvrtého podlaží jsou 330 cm. V jednotlivých podlažích jsou pod okny podlahy ve vzdálenosti 80 cm pod parapety. Při plnění disciplíny se pod věží umisťuje z bezpečnostních důvodů zajišťovací poduška. Hmotnost hákového žebříku musí být nejméně 8,5 kg. Výstup do 4. podlaží cvičné věže je velmi náročná disciplína, spojující v sobě výbušnou sílu rukou s koordinací nohou. Tuto disciplínu plní jen profesionální hasiči.
Soutěžící uchopí žebřík a zaujme postavení na startu (startovní čára je vzdálena 32,25 m od cvičné věže). Držený žebřík může startovní čáru přesahovat podle potřeby závodníka. Ruce soutěžícího mohou přesahovat přes startovní čáru, pokud se dotýkají jen žebříku. Start může být nízký nebo vysoký, při vysokém startu se žebřík musí dotýkat země. Po odstartování doběhne se žebříkem k věži, zavěsí jej na parapetní desku okna 2. podlaží cvičné věže, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 3. podlaží, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 4. podlaží a vystoupí po něm. Pokus je ukončen, dotkne-li se soutěžící podlahy ve 4. podlaží cvičné věže. Při měření disciplíny elektrickou časomírou se jednoznačně stanoví způsob a podmínky pro ukončení pokusu, se kterými musí být soutěžící před zahájením disciplíny seznámeni.
 
Podrobné informace z mistrovství a všechny výsledky naleznete na: http://mrps2015.cz/
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem