HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výstraha meteorologů se naplnila

Krátce před půlnocí začali hasiči v Libereckém kraji vyjíždět k událostem spojeným s výstrahou silného větru dosahujícího až 110 km/h, kterou vydal Český hydrometeorologický úřad na den 30. 1. 2022. 

Během noci a časně k ránu už za sebou měli profesionální i dobrovolní hasiči Libereckého kraje několik desítek výjezdů. Vítr lámal větve i celé stromy, které potom zpravidla tvořily překážky na pozemních komunikacích, popřípadě s sebou při cestě k zemi strhly i dráty elektrického vedení. Hasiči na několika místech v kraji provizorně zabezpečovali části poškozených střech, aby nehrozily dalším pohybem či pádem. Jednalo se o objekty průmyslových hal nebo bytových a rodinných domů, dále například o objekt v areálu českolipské nemocnice, o městskou knihovnu v Turnově nebo mateřskou školu a poštu v Zákupech. Jednalo se celkem o 19 případů tohoto druhu technické pomoci v celém kraji.

Od dopoledních hodin až do brzkého odpoledne hasiči vyjížděli k událostem téměř každou minutu. Nejvíce událostí spojených s povětrnostními vlivy řešili hasiči na Českolipsku a Liberecku. Situace na Jablonecku a Semilsku byla o něco málo klidnější. Frekvence nahlašování nových událostí na krajské operační a informační středisko se snížila až po 16. hodině. Celkem bylo za neděli evidováno 270 událostí v souvislosti se silným větrem, z toho 110 na Českolipsku, 88 na Liberecku, 41 na Semilsku a 31 na Jablonecku.

Autor: kpt. Ing. Eva Klímová, zastupující tisková mluvčí

foto_1.jpegfoto_1.jpeg

foto_2.jpegfoto_2.jpeg

foto_3.jpegfoto_3.jpeg

foto_4.jpegfoto_4.jpeg

vytisknout  e-mailem