HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výstavba nové holešovické hasičské stanice je v plném proudu, provizorní zázemí hasičů se změnilo

V srpnu 2019 proběhlo poklepání na základní kámen nové hasičské stanice v Holešovicích. Od té doby je stavba v plném proudu a pokračuje bez výrazného zdržení. Pražští hasiči se tak konečně dočkají nové stanice na půdorysu provizoria z válečného období. Stavbě se přizpůsobila i jednotka, která zde slouží v provizorních podmínkách. V levé části areálu zůstala původní velitelská budova, která byla nově napojena na obytné buňky a garáž pro stání hasičských vozidel. Provizorní zázemí umožní 12 hasičům v každé ze tří směn sloužit v poměrně slušných podmínkách.



Stanice je na strategickém místě, proto je důležité zachovat výjezd i z místa stavby. Druhá část rozdělené jednotky pak našla útočiště na zbrojnici dobrovolných hasičů v Letňanech.

IMG_6862.jpg

          FOTOGALERIE



Vizualizace nové stanice a fotografie z poklepání na základní kámen v roce 2019: https://photos.app.goo.gl/G6wmw4FJNQSXzJWH6

Hasiči z hasičské stanice č. 3 mají na starosti poměrně rozsáhlé území městských částí Praha 7, 8 a 9. „Prostředí holešovické základny je velmi prosté a neodpovídá požadavkům dnešní doby. Do stanice se za posledních dvanáct let neinvestovalo a řešily se pouze havarijní opravy. Hasiči pro nás každý den nasazují svoje životy a my musíme udělat maximum pro zlepšení jejich pracovních podmínek,“ uvedl po prohlídce ministr vnitra. Na výstavbu nové hasičské stanice je ve státním rozpočtu vyčleněno celkem 347 milionů korun. Po dobu výstavby bude v areálu zřízena provizorní hasičská stanice pro celkem 12 sloužících hasičů a výjezdovou techniku.

Foto z návštěvy ministra vnitra v roce 2019 na staré hasičské stanici: https://photos.app.goo.gl/ARMhh3txqfsi1MmP6

Výstavba nové hasičské stanice je rozdělena na dvě etapy. V první etapě vznikne nová budova s poplachovým výjezdem tvořená garážemi výjezdových vozidel, mycím boxem, technickými místnostmi, sklady a kompletním zázemím pro 26 hasičů sloužících ve 24 hodinovém provozu. Následně v druhé etapě bude postavena administrativní budova pro veřejnost včetně multifunkčního prostoru. Výstavba je plánována na léta 2019 až 2021.

V roce 1942 v období protektorátu Čechy a Morava bylo v Praze ve velmi krátké době vystavěno sedm dřevěných stanic provizorního typu k ochraně důležitých, zejména průmyslových částí Prahy. Celodřevěná montovaná stavba s plánovanou životností deset let je složena z prefabrikovaných dílů, které v tehdejší době umožňovaly určitou variabilitu pro různé účely staveb.

 

vytisknout  e-mailem