HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výstava „Hasiči Šumperka“ byla ukončena

Motto „HASIČI = pracovitost + obětavost + statečnost“ se neslo nejmladší výstavou Vlastivědného muzea v Šumperku. Jednalo se o vůbec první výstavu šumperského muzea zasvěcenou tomuto tématu. Výstava byla uspořádána u příležitosti 130. výročí založení župní hasičské jednoty č. VII pro severní Moravu a probíhala v hlavní výstavní síni v době od 4. června do 30. září 2015. 

Na výstavě byly představeny nejenom předměty ze sbírek vlastivědného muzea, ale také exponáty zapůjčené profesionálními i dobrovolnými hasiči z okresu Šumperk. K vidění byly hasičské stříkačky a další výzbroj, výstroj a další předměty hasičů jako např. uniformy, prapory, poháry, vyznamenání, kroniky, diplomy, pozvánky na plesy, brožury a publikace. Nechybělo ani několik soch svatého Floriána - patrona hasičů.

Na výstavě se spolupodíleli – Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, územní odbor Šumperk; Bezpečný Šumperk z. o.; Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Okresní sdružení hasičů Šumperk; Státní okresní archiv Šumperk; firma HATECH-hasicí technika Jaroslav Žálčík a Hasičská vzájemná pojišťovna, a.s..

Celkem se na výstavě prezentovalo 26 sdružení dobrovolných hasičů z Bludova, Bohutína, Bratrušova, Dolních Studének, Horních Studének, Hrabenova, Jakubovic, Jedlí, Klopiny, Leštiny, Líšnice, Mohelnice, Moravičan, Mostkova, Nemile, Postřelmůvka, Rapotína, Rudy nad Moravou, Skaličky, Sobotína, Velkých Losin, Vernířovic, Vikýřovic, Zábřehu, Zborova a Žarové.

V rámci výstavy se konaly také doprovodné akce:

  • 29. července - Prázdninový den v muzeu (ve spolupráci s HZS Olomouckého kraje, územním odborem Šumperk);
  • 19. září - Zábavné odpoledne nejen s hasiči (v rámci místní ligy TFA);
  • 23. září - Seminář s názvem Historie a současnost hasičstva (s přednáškami příslušníků HZS Olomouckého kraje, územním odborem Šumperk);
  • 30. září - Okresní setkání Zasloužilých hasičů Okresního sdružení v Šumperku a dlouholetých funkcionářů SDH.

Na výstavu zavítalo přibližně 1880 návštěvníků z celé republiky. Podle zápisů v návštěvní knize mezi nimi byla např. sdružení dobrovolných hasičů z Branné u Třeboně, Brantic u Bruntálu, Brna, Droždína u Olomouce, Chocně, Jindřichova u Hranic, Nelešovic u Přerova, Nové Dědiny u Kroměříže, Pouzdřan, Rynholce u Rakovníka, Troubelic, Újezdu u Svatého Kříže u Rokycan, Vejprt, Zábřehu nad Odrou, Zdounek u Kroměříže, Zlatých Hor, Zvolenu.

Autor:

plk. Ing. Martin Žaitlik
ředitel ÚO Šumperk

 

Odkazy do noveho okna

2015-06-04 Výstava hasiči šumperska - 2

2015-06-04 Výstava hasiči šumperska - 2 

Detailní náhled

2015-06-04 Výstava hasiči šumperska - 3

2015-06-04 Výstava hasiči šumperska - 3 

Detailní náhled

2015-06-04 Výstava hasiči šumperska - 4

2015-06-04 Výstava hasiči šumperska - 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem