HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vysočinu zasáhla bouřka, hasiči zasahovali již u 26 událostí - zpráva aktualizována

Hasiči na Vysočině mají v tuto chvíli plné ruce práce s odstraňováním následků bouřky, o pomoc jsme byli požádáni od 14:36 hod do 17:00 hod již 26krát. Nejvíce událostí evidujeme zatím na Žďársku – 14. Nejčastěji hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů a objektů a čistili ucpané kanalizace. Ve Žďáru nad Sázavou čerpali vodu ze zatopených sklepů domů na ulici Mánesova nebo Smetanova. Druhým nejvíce postiženým okresem našeho kraje je Jihlavsko, tady hasiči zasahovali či stále zasahují u 10 událostí. Vodu ze  zatopených sklepů několika rodinných domů čerpali na ulici Na Hliništi v Jihlavě, na ulici Nerudova v Polné nebo na ulici Nová v Lukách nad Jihlavou. Po úderu blesku se v obci Moravské Křižánky na Žďársku rozhořela střecha rodinného domu. S požárem v tuto chvíli bojuje  pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Požár se zatím obešel bez zranění. Na několika místech hasiči také odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily plynulému provozu. Jednalo se například o odstranění stromů na ulici Vlachovická v Novém Městě na Moravě nebo u Mělkovic.
 
Aktualizace k 20:00 hod
 
I nadále pokračují zásahy hasičů v souvislosti s bouřkou. Celkový počet zásahů se od 14:36 hod, kdy jsme přijali první žádosti o pomoc s čerpáním vody ze zatopených sklepů domů na ulici Na Hliništi v Jihlavě, do 20:00 vyšplhal na 42. Nejvíce událostí evidujeme na Žďársku – 25. Tady hasiči odklízeli popadané stromy, tlakovali ucpané kanalizace a čerpali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů. Jedenáctkrát hasiči zasahovali ve Žďáru nad Sázavou. Na ulici Brodská čerpali vodu ze zatopeného sklepa, na ulici Dolní tlakovali kanalizaci, na ulicích  Jamská a Vančurova odstraňovali za pomoci ruční motorové pily padlé stromy z chodníků, na ulici Mánesova likvidovali padlý strom na lampě veřejného osvětlení.
 
Škoda vzniklá odpoledním požárem rodinného domu v obci Moravské Křižánky byla vyčíslena na 350.000,- Kč. Příčinou požáru byl úder blesku. U požáru zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Žďár nad Sázavou společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Křižánek, Kuklíku, Sněžného a Svratky. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn.
 
V 19:15 hod přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina hlášení o úderu blesku do rodinného domu v obci Lhotka na Jihlavsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Telč společně s jednotkami sborů  dobrovolných hasičů z Mrákotína a Mysletic. Ohlašovatel na tísňovou linku uvedl, že jsou opálené zdi na domě a v domě je silně cítit kouř. Průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že došlo k vyhoření telefonní přípojky po úderu blesku. Dům hasiči zajistili. V 19:59 hod byl zásah ukončen a jednotky se vrátily zpět na základny.

 

Zásahy:
Havlíčkobrodsko: 2
Jihlavsko: 14
Pelhřimovsko: 0
Třebíčsko: 1
Žďársko: 25

 

 

vytisknout  e-mailem