HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vysočinu potrápily o víkendu požáry

Hned u patnácti požárů v přírodním prostředí museli o víkendu (stav k nedělní 17:00 hod) zasahovat hasiči na Vysočině. Požáry se obešly bez zranění a celková majetková škoda, která jimi vznikla byla předběžně vyčíslena na částku 143.000 Kč. Díky silnému větru se v některých případech požáry velmi rychle šířily a jejich zdolání nebylo mnohdy pro hasiče vůbec jednoduché. Všechny požáry mají společného jmenovatele, a tím je příčina jejich vzniku - lidská neopatrnost a nedbalost.  

Výběr z událostí
 
V sobotu odpoledne zasahovaly tři jednotky hasičů u požáru lesa a lesní hrabanky v katastru obce Kamenice na Jihlavsku. Požár byl na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen ve 13:36 hod. K požáru vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jihlava, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Luk nad Jihlavou a Kamenice. Průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že je požárem zasažena  plocha přibližně 100 x 50 m. Z důvodu velmi nepřístupného terénu rozhodl velitel zásahu o povolání letecké hasící služby. Letadlo vzlétlo z letiště v Henčově. Voda byla z letadla několikrát shazována do nejvíce požárem zasažených míst. V 15:28 hod se hasičům podařilo požár lokalizovat a o hodinu později zcela zlikvidovat. Majiteli vznikla škoda v předběžné výši 15.000 Kč. Jednalo se v letošním roce o první požár, při kterém byly využity na Vysočině prostředky letecké hasící služby.
 
 
V neděli po 13. hod přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina hlášení o rozsáhlém požáru lesa mezi obcemi Kamenná a Dobronín na Jihlavsku. K požáru vyjelo sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Hustý dým valící se z lesa byl vidět z dálky několika kilometrů. Požár zasáhl plochu cca 2,5 ha. Jednotkám se podařilo dostat plameny pod kontrolu až po dvou hodinách intenzivního hašení. Likvidace požáru na místě stále pokračuje a hasiči dohašují ohniska. Podle odhadů majitele vznikla požárem škoda ve výši 70.000 – 100.000 Kč. U požáru zasahuje jednotka profesionálních hasičů z Polné a jednotky sborů dobrovolných hasičů z Kamenné, Dobronína, Polné, Nových Dvorů, Štoků a Přibyslavi.
 
 
  Fotografie ze zásahu v obci Kamenná naleznete v sekci "Fotogalerie".
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem