HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výročí 30 let založení stanice profesionálních hasičů Frymburk

V těchto dnech si dobrovolní hasiči ve Fymburku připomínají 150 let od založení dobrovolného hasičského sboru, tenkrát ještě německého. Šestice frymburských obyvatel založila český SDH ve Frymburku v roice 1945. Přebrala od odcházejících nebo odsunutých Němců do své péče požární zbrojnici s chudým vybavením. 

A bylo to právě před 30 lety, kdy 1. května 1992 nastoupilo k OÚ sboru požární ochrany Český Krumlov osm příslušníků, kteří na stanici v Českém Krumlově sloužili až do 1. září 1992, kdy byla zřízena profesionální stanice ve Frymburku.

 

Byli to: František Labaj, Antonín Labaj, Milan Tvarožek, Jiří Jílek, Štefan Malák, Karel Skoupil, Karel Hadač, Miroslav Petráš.

Tito příslušníci začali sloužit v budově požární zbrojnice, která byla majetkem obce Frymburk a zasahovali s technikou, která byla převedena z obce Frymburk, a to CAS 25 – Š 706 RTHP a DA 12 – A 31.
V období dvaceti let působili hasiči stále ve stejných prostorách, přibyla technika - další CAS 32 T 148, požární plošina AP 20 T 148, člun a dokonce i na nějaký čas rychlý zásahový automobil Tatra 613. Početní stav se zvýšil na 4 příslušníky ve směně, celkem tedy na 12, ale ještě bez velitele stanice.
Vzhledem k nevyhovujícím prostorám pro sloužící hasiče a techniku začíná v roce 2012 výstavba nového moderního Centra IZS, které bylo slavnostně otevřeno v pondělí 3. února 2014. Velký dík patří panu starostovi Otu Řezáčovi (ale prostřednictvím jeho i zastupitelům městyse) za to, že se povedlo převést pozemky a budovu na náš sbor a za jejich finanční příspěvek na výstavbu. Zde nyní společně sídlí profesionální, dobrovolní hasiči a zdravotnická záchranná služba.
Personální obsazenost frymburské stanice profesionálními hasiči je nyní stoprocentní, slouží zde 5 hasičů na směně, celkem tedy 15 a mají svého velitele stanice. Hasiči disponují dvěma cisternami, člunem pro práci na vodě a užitkovým automobilem.

Frymburské stanici přejeme do dalších desítek let  především skvělé vztahy mezi sebou i mezi svými partnery – dobrovolnými hasiči, záchranáři, vodní záchrannou službou, horskou službou, policií a samosprávou.

(autor textu: plk. Ing. Pavel Rožboud, ředitel HZS JčK ÚO Český Krumlov)

Odkazy do noveho okna

30 let profi hasičů, Frymburk

30 let profi hasičů, Frymburk 

Detailní náhled

pamětní list

pamětní list 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem