HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyprošťování řidičů bylo mimořádně náročné

Pondělí, 21. září 2020 - Vážná nehoda několika vozidel zastavila provoz na dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem. Vyproštění řidičů bylo extrémně náročné a trvalo desítky minut. 

Zprávu o nehodě přijalo operační středisko v 11.38 hod. Na místo vyslalo 5 profesionálních hasičských jednotek. Nehoda se stala na 211. km D1 ve směru z Vyškova na Brno. Srazily se 4 nákladní vozy, dodávka a osobní vůz.

Hasiči po příjezdu zjistili, že je potřeba vyprošťovat 2 zraněné řidiče ze dvou nákladních vozů. Třetí zraněná osoba již byla mimo vozidlo.

Vyproštění obou řidičů bylo extrémně náročné a v obtížných klimatických podmínkách. V jednom případě šlo o zcela zdeformovanou kabinu kamionu, který narazil do návěsu kamionu před sebou. V kabině bylo minimum prostoru a hasiči se velmi těžce dostávali ke zraněnému a museli ještě vytvořit dostatečný prostor k jeho vyproštění.  Řidiče se ze zdemolované kabiny podařilo vyprostit po téměř dvou hodinách a hasiči následně pomohli záchranné službě s jeho transportem do vrtulníku, který přistál na dálnici pár desítek metrů od nehody.

Ve druhém případě zůstal řidič zaklíněný v kabině, která byla po střetu utržena a trčela několik metrů nad zemí zapřená do přívěsu dalšího kamionu. Také v tomto případě bylo velmi náročné dostat se do kabiny. Při vyprošťování musel dokonce asistovat vyprošťovací automobil, který zajistil nahnutý přívěs. Řidiče se podařilo dostat z kabiny po více jak 2 hodinách.

Veškeré vyproštění probíhalo v úzké spolupráci s posádkami záchranné služby a hasiči i posádky ZZS prokázali mimořádné nasazení. Podobně náročné vyprošťování u nehod není určitě obvyklé.

Hasiči na místě zasypali provozní náplně sorbentem, zajistili prostor nehody proti požáru a v 15.26 hod. již na místě nebyli potřeba a odjeli na základny. Dálnice v té chvíli stále nebyla průjezdná ve směru na Brno.

Jaroslav Mikoška – tiskový mluvčí HZS JmK

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem