HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vylovení statného srnce z ostravského bazénu

Profesionální hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Přívoze, která se zaměřuje na záchranu zvěře, si tentokrát – ve čtvrtek 25.7.2019 ráno – „vyjeli“ do Slezské Ostravy, kde se v zapuštěném venkovním bazénu pohyboval téměř jako neřízená střela statný srnec, který si odskočil z nedaleké přírody. „Plaval krásně jako kůň,“ poznamenal velitel zásahu.

Majitelé přilehlého rodinného domku si jej nemohli nevšimnout, když se ráno chystali na tradiční rekreační plavání. Nebyl zraněn a vzhledem k síle jeho temp a brázdění vodní hladiny si bazén o rozměrech 8 x 4 metry zřejmě nevybral k nočnímu ochlazování, ale až brzičky ráno přeskočil více než metrový plot a překvapivě žuchnul do hluboké vody místo do kousku zelené travičky.

Na syčícího a chrčícího srnce s ostrými parůžky, který jasně vypadal, že se nechce vzdát bez boje, použili přívozští hasiči odchytovou smyčku na psy. K místu finálního výlovu jej naháněli nejrůznějšími dlouhými nástroji a tyčemi.

Po úspěšném navlečení oprátky jej rychle, ale s nejvyšší opatrností vytáhli na břeh a svázali mu přední a zadní běhy. Ihned jej opatrně odnesli do nedalekého lesa, kde jej vzápětí rozvázali a vypustili. Záchrana zabrala hasičům pouhých sedm minut. „Určitě nebyl nijak zraněn, pelášil jako divý,“ dodal jeden z jeho zachránců v modrém. I ti vyvázli bez zranění…

Měsíc zajímavých záchran na území okresu Ostrava-město zahájili ve středu 26.6.2019 klimkovičtí dobrovolní hasiči, kteří z místního koupaliště vylovili za měsíčního svitu hned několik divokých kachniček. O tři dny později se už hasiči z přívozské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) postarali v Michálkovicích o užovku červenou, v polovině července o sovu, která vylekala majitelku rodinného domku v Porubě ze zaskleného krbu a 21.7. vytáhli ve Slezské Ostravě ze čtyřmetrové hloubky betonových skruží „bezpachově“ -  tedy ve zdravotních rukavicích a prostěradle - dvě srnčata v rozpuku.

U sklípkana, visícího 22.7. nad vchodem do obytného domu v Ostravě-Porubě, se již dá hovořit spíše o záchraně obyvatel před jedovatým tvorem. A to nepočítám několik zachráněných koček a koťátek na území celého Moravskoslezského kraje během posledního měsíce.

Odkazy do noveho okna

srnecbazenOstrava (1)

srnecbazenOstrava (1) 

Detailní náhled

srnecbazenOstrava (2)

srnecbazenOstrava (2) 

Detailní náhled

srnecbazenOstrava (3)

srnecbazenOstrava (3) 

Detailní náhled

srnecbazenOstrava (4)

srnecbazenOstrava (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem