HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výjezdy na včely, vosy a sršně začínají plnit statistiky hasičů

Teplejší počasí posledních dní přineslo typicky letní zásahy hasičů na likvidaci rojů a hnízd vos, včel a sršňů. Jen za poslední týden hasiči v kraji vyjížděli k 19 takovýmto případům. Meteorologové předpovídají teplý víkend a následující týden. V tomto počasí hasiči nejčastěji vyjíždí likvidaci nebezpečného hmyzu. 

Podstatou výjezdu hasičů je provádění likvidace rojů pouze tehdy, když hrozí nebezpečí z prodlení. Hasiči vyjíždí likvidovat roje na veřejném prostranství, kdy hrozí pobodání dítěte nebo alergika, v případech, kdy se roj usadil na veřejné budově, dětském hřišti, mateřské školce apod. Z tohoto místa musím upozornit, že hasiči nejsou deratizační firma a nevyjedou k zásahu na požádání každého. Musí vyhodnotit nebezpečnost situace. Když jednotka dorazí na místo a zjistí, že žádné nebezpečí nehrozí, zásah neprovede. V tomto případě může dokonce občana, který zneužil linku tísňového volání, pokutovat. Proto si občan musí sám podle svého uvážení, vyhodnotit situaci a dobře si rozmyslet, jestli hasiče zavolá nebo ne.
 
A jak se vlastně zásah provádí?
  • důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítnou nebo fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí na velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný.
  • hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlítaný (tzn. nejlépe ráno nebo večer)
  • roj (hnízdo) se poté vezme do igelitového pytle, odstřihne se a pomocí chemických prostředků se zlikviduje.

Tento postup byl konzultován s včelaři, kteří v něm spatřují výhodu nejrychlejšího, nejčistšího a nejjednoduššího zásahu. Každý včelař má povinnost hlídat si své včelstvo a žádný z nich si nechce cizí nalezený roj vzít, protože hrozí nebezpečí přenosu chorob.

 
Hasiči při likvidaci používají samozřejmě speciální oblečení – včelařská kukla, nejlépe bílá kombinéza, jejíž barva včely uklidní. Včely jsou velice citlivé na pot, proto je dobré, aby se hasič nepotil a hlavně se nesmí rychle hýbat.
 
 
Autor:
 
por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem