Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyjádření k pádu dvou plošin AP 40 Bumar

29. 9. 2016 (Nicole Zaoralová) - Generální ředitelství HZS ČR reaguje na dvě nehody, při kterých se v Moravskoslezském kraji převrátily automobilové plošiny AP 40 Bumar. Jedná se o výškovou techniku, kterou pořídil Moravskoslezský kraj v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezko pro HZS Moravskoslezského kraje.  

Od stejného výrobce byl pořízen i jiný typ automobilových plošin, konkrétně plošiny AP30 Bumar v rámci evropského projektu Připravenost Hasičského záchranného sboru ČR k řešení povodní realizovaného HZS ČR. U těchto plošin k žádné nehodě tohoto druhu nedošlo.

„Z počátku sice vykazoval tento typ plošin některé závady, ty ale byly jiného charakteru a byly okamžitě reklamovány a odstraněny“ říká generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba

Již v září letošního roku byla velmi pečlivě a zodpovědně prověřena a odzkoušena výrobcem každá z 18 plošin, které HZS ČR nakoupil. V tuto chvíli nejsou známy žádné skutečnosti, které by vedly k tomu, že by se podobný případ měl týkat také plošin typu AP 30.

„Musím zdůraznit, že bezpečí hasičů při jejich práci pro mě vždy bylo a pořád je základní prioritou. Nejrůznější techniku využívají hasiči ke své práci dnes a denně a tak, jako se při zásazích musí plně spoléhat jeden na druhého, musí být stoprocentně spolehlivá i technika, která jim slouží“ dodal generální ředitel.

Firma, která automobilové plošiny dodala, byla vybrána na základě otevřeného a transparentního výběrového řízení. 

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem