HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyhodnocení soutěže o nákrčníky

Správné odpovědi z týdne 31.5. – 4.6.2021 jsou: 1 b), 2 a), 3 b).
 

Všichni soutěžící, kteří odeslali správnou odpověď, obdrží email s tím, zda byli vylosováni a získají tak nákrčník. 

Více informací k odpovědím zde:

1) Speciální varovná tabule

Černě orámovaná oranžová tabule 40 x 30 cm vodorovně rozdělená na dvě pole obsahující čísla pod sebou oznamuje přepravu nebezpečných látek a předmětů.

Kemler popis.jpg

V případě zásahu u dopravní nehody tedy hasiči díky hornímu číslu na první pohled vidí, jaké chování lze od látky očekávat, a díky dolnímu číslu mohou ze seznamu ve svém voze nebo na dispečinku zjistit přesný název látky. Pokud při dopravní nehodě nahlásíte tato čísla, můžete záchranářům velice pomoci.

2) Kolísavý tón sirény je využíván k varování obyvatelstva při hrozbě nebo vzniku mimořádných událostí. Těmi mohou být živelní pohromy (např. povodeň, sněhová kalamita, větrná smršť), havárie s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (např. havárie v chemickém závodě, ve skladu chemikálií, havárie v jaderném energetickém zařízení, ropná havárie), či jiné mimořádné události (např. teroristický čin, sabotáž, žhářství). Sirény mohou být použity podle potřeby místně nebo na území kraje i na území celého státu. Kromě signálu „Všeobecná výstraha“ jsou využívány také signály, „Zkouška sirén“ a  „Požární poplach“, které nejsou určeny obyvatelstvu.

3) Jak uhasit hořící pánvičku?

Pokud vám vzplane při vaření na pánvi olej, vždy v první řadě zachovejte klid. Nejprve vypněte spotřebič. Olej uhaste tak, že mu zamezíte přístup vzduchu. Pánvičku s hořícím olejem buď přikryjte pokličkou, plechem na pečení nebo jinou pánvičkou o stejném nebo větším průměru. Použít můžete také mokrou a dobře vyždímanou utěrku, kterou přes pánev přehodíte. Olej nikdy nehaste vodou!!! Voda by se okamžitě přeměnila na páru, a ta má téměř 2000x větší objem než původní voda, což vede k vyvrhnutí vařícího oleje do okolí a tím případně až požáru místnosti.

vytisknout  e-mailem