HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vydatný déšť zvedá hladiny říček

Vydatný a nekonečný déšť zvedá hladiny toků i v Pardubickém kraji. Třetí stupeň povodňové aktivity byl dosažen v Dolní Rovni na Lodrantce a Dolních Ředicích na Ředickém potoku. V Dolních Ředicích byla na žádost místostarostky vyhlášena zátopová vlna a varováno bylo obyvatelstvo. Zátopová vlna vzniká v důsledku narušení nebo rozrušení vodních děl a protržení ochranných hrází v důsledku přívalových dešťů, v tomto případě se z koryta vylil Ředický potok.

V Ostřetíně byla v nočních hodinách pod vodou silnice I/35. Do zhruba 7. hodiny ranní evidujeme 20 událostí – zejména čerpání vody, pytlování, odstraňování spadlých stromů.

Od 7 do 8 hodin ráno již hasiči evidují dalších 12 událostí jen na Holicku v souvislosti s rozvodněním říček. Hasiči odčerpávají vodu ze zatopených sklepů rodinných domů. Ze skutečské základny logistiky bylo dopraveno pro obce s rozšířenou působností Holice 10 tisíc pytlů.

Vlivem předchozího nasycení území a předvídaným srážkám očekáváme na vodních tocích dosažení 1. SPA i 2. SPA. Povodňová bdělost hrozí dle meteorologů zejména pro obce s rozšířenou působností Moravská Třebová, Polička, Svitavy a Ústí nad Orlicí. Vysoký stupeň, tedy povodňová pohotovost, hrozí dle meteorologů v obcích s rozšířenou působností Králíky, Lanškroun, Žamberk.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Holicko1

Holicko1 

Detailní náhled

voda 29-6-2020

voda 29-6-2020 

Detailní náhled

voda 29-6-2020a

voda 29-6-2020a 

Detailní náhled

voda 29-6-2020b

voda 29-6-2020b 

Detailní náhled

voda 29-6-2020c

voda 29-6-2020c 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem