Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výcvik ve vyprošťování „utopené“ techniky – štěrkovna Dolní Benešov 13.10. 2011

Dne 13.10. 2011 příslušníci 1 a 2. Záchranné roty Záchranného útvaru se sídlem v Hlučíně využili jedinečnou možnost prakticky si vyzkoušet vyprošťování „utopené“ techniky. 

Úkolem bylo vytáhnout na břeh potopené korečkové rýpadlo na pontonu, který byl potopen v hloubce zhruba 3 až 4 metrů. Cílem výcviku bylo prověřit a zdokonalit spolupráci mezi obsluhou těžké vyprošťovací techniky, automobilním jeřábem (1. Záchranná rota) a potápěči z 2. Záchranné roty.
Tento vrak pontonu byl vytažen na břeh po cca 2 hodinách práce.
Na vytažení pontonu – rypadla byl nasazen vyprošťovací tank VT-72b a automobilní jeřáb AD-30 (nedávno přivezen a poprvé využit u Záchranného útvaru).
 
Výcvik byl prováděn v prostoru štěrkovny Dolní Benešov patřící společnosti Kamenolomy s.r.o. Na základě smlouvy o využívání prostoru k výcviku zde mohl proběhnout tento speciální výcvik.
 
Tento specifický výcvik se provádí z důvodu nácviku činností při řešení mimořádných událostí, jako jsou například povodně, nebo pád techniky či jiných předmětů do vodního zdroje.
 
Pro tento výcvik je obtížné vytvořit reálné podmínky. Utopený ponton rýpadla v těsné blízkosti základny byl proto ideálním tréninkovým objektem.
 

FOTOGALERIE - přejděte na tento odkaz

  Foto a info kpt. Ing. Marek Pjaták

 

IMG_5515.JPG


Aktualizováno: 13.10.2011, Kontakt: marek.pjatak@zu-hlucin.izscr.cz

vytisknout  e-mailem