Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výcvik v oblasti ochrany před účinky chemických zbraní - pozvánka pro novináře na ukázku

23. 5. 2017 (Nicole Zaoralová) - Zveme novináře na unikátní ukázku praktického výcviku odborníků z celého světa v oblasti ochrany před účinky chemických zbraní, který organizuje Institut ochrany obyvatelstva Hasičského záchranného sboru České republiky z pověření OPCW (mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní). 

Kdy: středa 24. května 2017, 9.15 – 10.00 hodin (sraz v 9.00 na parkovišti před areálem)

Kde: Institut ochrany obyvatelstva, Lázně Bohdaneč, Na Lužci 204 (cca 100 km od Prahy)

Téma aktuálního výcviku: Řešení situace s únikem toxické látky

Možnosti: Rozhovor s garantkou výcviku pplk. Ing. Ladislavou Navrátilovou, Ph. D.

Účastníci kurzu ze zemí: Arménie, Brazílie, Ekvádor, Řecko, Grenada, Irák, Itálie, Keňa, Malajsie, Filipíny, Paraguay, Rumunsko, Rwanda, Španělsko, Srí Lanka, Tanzanie, Uganda.

Akreditace nutná: Svou plánovanou účast na akci potvrďte tiskové mluvčí MV-GŘ HZS ČR kpt. Mgr. Nicole Zaoralové na e-mail nicole.zaoralova@grh.izscr.cz nejpozději do 23. května 2017 do 19,00 hodin.

Doplňující informace:
K mimořádné události, při které dojde k úniku nebezpečné chemické látky, může dojít na území jednoho státu, ale svým rozsahem může přerůst v mezinárodní katastrofu. Proto je nutné sjednocovat postupy řešení takových událostí a informovat se navzájem o nových metodách a vybavení.

V roce 2016 čeští odborníci poprvé školili své kolegy i přímo v jejich domovině, konkrétně v Paraguay v Jižní Americe (18. – 22. dubna 2016) a v africké Ugandě (14. - 18. listopadu 2016). Více informací http://www.hzscr.cz/clanek/casopis-112-rocnik-xv-cislo-8-2016.aspx?q=Y2hudW09MTA%3D

Veškeré tyto kurzy jsou pořádány pod hlavičkou OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - Organizace pro zákaz chemických zbraní), se kterou Institut ochrany obyvatelstva spolupracuje již od roku 1998.

Program výcviku kurzu OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) je koncipován tak, aby účastníci při závěrečném výcviku byli schopni zvládnout celou mimořádnou událost s únikem nebezpečné chemické látky. Při závěrečném cvičení jsou na výcvikové ploše rozehrány reálné scénáře, které musí aktéři rozděleni do týmů řešit. Komplexnost cvičení spočíván v následujících činnostech: využití ochranných prostředků, příprava materiálu, detekce a průzkum kontaminovaného území, odběr vzorků, dekontaminace a závěrečné vyhodnocení.

Institut ochrany obyvatelstva obdržel v roce 2016 nejvyšší ocenění Národní ceny kvality ČR v programu Excelence veřejného sektoru. Více informací http://www.hzscr.cz/clanek/ioo-nositel-narodni-ceny-kvality-1-misto-narodni-cena-kvality-ceske-republiky-pro-institut-ochrany-obyvatelstva.aspx

Institut ochrany obyvatelstva je zařízením MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky s posláním zabezpečovat vědecko-výzkumnou, vzdělávací, informační a specializovanou činnost v oblastech ochrany obyvatelstva, civilního nouzového plánování, krizového řízení, integrovaného záchranného systému, ochrany kritické infrastruktury a zjišťování vzniku příčin vzniku požárů.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová

tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

IMG_4151

IMG_4151 

Detailní náhled

IMG_3936

IMG_3936 

Detailní náhled

IMG_3898

IMG_3898 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem