Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vzdělávací programy a projekty

Na následujících řádcích Vám v krátkosti představíme stěžejní vzdělávací programy a projekty, které jsou buď realizovány přímo Hasičským záchranným sborem ČR, nebo jsou vytvářeny s jeho podporou.

 vase_cesty.jpg

Vaše cesty k bezpečí, aneb chytré blondýnky Vám radí - (http://www.firebrno.cz/vase-cesty-k-bezpeci).

Na webových stránkách tohoto programu radí příslušnice Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje a pracovnice Diecézní charity Brno, jak správně postupovat při běžných druzích ohrožení, včetně ohrožení osobní bezpečnosti či majetku. Naleznete zde 33 témat z oblasti ochrany obyvatelstva, požární prevence a bezpečnosti občanů.

Hasici pro skoly obr..png

Hasiči pro školy

Program pro podporu vzdělávání v oblasti Ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí. Je určený pro 2. stupeň základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Pro každý ročník je určeno 5 hodin z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva (celkem tedy 20 výukových hodin). Součástí každé hodiny je interaktivní prezentace, pracovní list pro žáky a metodická příručka pro učitele. Materiál plně reflektuje závazné požadavky na výuku dané problematiky, zároveň je logickou a odbornou součástí komplexního vzdělávacího rámce vzdělávání na základních školách. Projekt vzniká ve spolupráci HZS Zlínského a HZS Ústeckého kraje za finanční podpory Ústeckého kraje. Je dostupný ZDARMA pro všechny školy či zájmové kroužky v České republice.

 hasik.jpg

HASÍK CZ  

Tento program spočívá v předávání informací žákům a studentům základních a středních škol formou besed z oblasti ochrany obyvatelstva a požární ochrany v souladu se stanoveným obsahovým zaměřením rámcových vzdělávacích programů. Tyto besedy provádí dvojice vyškolených instruktorů z řad profesionálních a dobrovolných hasičů, která prošla akreditovanými kurzy pořádanými Citadelou Bruntál, z.s. Besedy probíhají ve druhém a následně pak v šestém ročníku základní školy a ve druhém ročníku střední školy. Žáci a studenti si tak hravou formou mohou ověřit získané informace, které nabyly při vyučování.

 zk.jpg

Bezpečnostní internetový portál "Záchranný kruh"

Asociace Záchranný kruh vytvořila bezpečnostní portál jako ucelený zdroj rad, informací a vzdělávacích materiálů. Registraci na tomto portálu má již více než 3 000 škol v celé ČR. Cokoliv tým odborníků v asociaci vytvoří, je uloženo na jejich webových stránkách a je zpřístupněno zdarma všem. Portál je rozdělen do několika sekcí dle cílových skupin - obsahuje sekci pro veřejnost, pro školy, pro města a obce a pro záchranáře. Sekce pro školy pak obsahuje interaktivní multimediální učebnice, pracovní listy, databázi obrázků, výuková videa a testovací systém, vše může usnadnit pedagogům jejich práci při přípravě na vyučování.  

Svět záchranářů Karlovy Vary

aneb Centrum zdraví a bezpečí. V tomto malém městečku se lze naučit, jak se správně zachovat při nehodách, požáru a jiných mimořádných událostech, jak si přivolat pomoc a podobně. Areál tvoří několik specifických budov (improvizovaná nemocnice, policejní služebna nebo hasičská stanice), které jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací. Součástí areálu je také moderní dopravní hřiště s železničním přejezdem a další venkovní lokality pro simulaci rizik ve venkovním prostředí. Školám tento areál nabízí jedinečné zážitkové vzdělávací programy ZDARMA. Na webových stránkách jsou jednotlivé programy popsány krátkou anotací včetně doporučení věkové kategorie, pro kterou jsou vhodné. Objednat si je možné prostřednictvím on-line systému, kde jsou zároveň vidět volné termíny. 

vytisknout  e-mailem