HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybraný zásah ze dne 21. června

Voda v Českém Vrbném. 

V Českých Budějovicích v části města České Vrbné ohrožovala voda z řeky Vltavy místní rodinné domy. Krátce před 4. hodinou ranní oznámila na tísňovou linku 112 jedna z obyvatelek, že voda se valí od řeky přímo na domy.
Na místo vyjely osádky dvou cisteren ze stanice České Budějovice. Ukázalo se, že voda přetéká přes jez řeky a teče otevřenými vraty přístaviště směrem do Českého Vrbného. Zaplavila blízkou louku a tekla dál na rodinné domy. Situace byla zkomplikována tím, že nebylo možné zprovoznit zařízení, které uzavírá bránu do přístavu. V 4:42 hodin velitel zásahu informoval, že došlo k poklesu hladiny řeky, čímž množství vody valící se z řeky rychle ubývá. Hasiči mezitím zkontrolovali a pročistili propustky a okolo 7. hodiny se vrátili na základnu s tím, že zásah bude pokračovat po střídání hasičů čerpáním laguny na louce a čerpáním vody ze sklepů domů.
Z rodinných domů nebylo nutné nikoho evakuovat.
Informace o provozu jezu a systému uzavírání brány do přístavu podá Povodí Vltavy, s. p. závod Horní Vltava, stejně tak objasní příčinu vzedmutí hladiny v přístavišti.

vytisknout  e-mailem