HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybraný zásah ze dne 17. ledna

Požár skladu slámy v obci Dubská Lhota na Prachaticku. 

Dvě profesionální jednotky ze stanice Prachatice a Vodňany a tři jednotky dobrovolných hasičů obcí Bavorov, Strunkovice nad Blanicí a Vlachovo Březí zasahovaly v obci Dubská Lhota na Prachaticku u požár skladu slámy.
Požár byl na tísňovou linku 112 ohlášen v 15:54 hodin, operační důstojníci na místo postupně vysílali osádky devíti cisteren. Prvotní průzkum místa události ukázal, že požár zasáhnul sklad o půdorysu cca 30 x 20 metrů, a to v plném rozsahu. Dle informací ohlašovatele byla vevnitř uskladněna sláma a neměla tam být žádná osoba. Okamžitě byly zahájeny hasební práce, hasiči natáhli několik vodních proudů z vnějšku objektu. Vzhledem k velkému zakouření byl zásah veden v dýchací technice.
Dalším průzkumem bylo zjištěno, že sklad je přibližně v polovině rozdělen zdí a že požár se do druhé poloviny dosud nedostal. Tato část byla nakonec uchráněna, hasiči kontrolovali, aby se požár do této části dále nerozšířil. U shořelé části se však propadla střecha a bylo dále objeveno, že uvnitř zůstal jeden zemědělský stroj (nakladač). Minutu po 18. hodině velitel zásahu nahlásil, že požár se dále nešíří, že síly a prostředky jsou na místě v dostatečném počtu – požár byl lokalizován. Zásah pokračoval dohašovacími pracemi s tím, že jak byl požár postupně likvidován, tak požářiště opouštěly nejprve dobrovolné jednotky obcí Bavorov a Vlachovo Březí, později vodňanských profesionálů a dobrovolných hasičů obce Strunkovice nad Blanicí. Jako poslední z místa zásahu odjela po půl jedenácté noční část profesionálů z centrální stanice Prachatice, část jednotky na místě zůstala pro monitoring. Před půlnocí pak proběhlo vystřídání těchto hasičů, další střídaní pak proběhla v 3:30 a 7:00 hodin. Doposud není nahlášena úplná likvidace.
Požárem vznikla škoda ve výši Kč 800 000,--, hasiči uchránili majetek za Kč 1 250 000,--. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

vytisknout  e-mailem