HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybraný zásah ze dne 14. října 2011

Dopravní nehoda autobusu u obce Rybník. 

V 19:18 hodin obdrželo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o dopravní nehodě autobusu v obci Rybník. Nehodu na tísňovou linku 112 hlásil jeden z cestujících v autobusu. V 19:19 hodin k zásahu vyjeli profesionální hasiči ze stanice Kaplice a Český Krumlov, svolána byla jednotka SHD obce Vyšší Brod. Jelikož se jednalo o nehodu hromadného dopravního prostředku, ve kterém cestovalo hodně osob, vyslalo operační středisko jako posilovou jednotku profesionální hasiče ze stanice České Budějovice a automobilovým jeřábem a technickým kontejnerem.
Jako první k nehodě přijela Policie ČR těsně následována kaplickou jednotkou a prvním vozem ZZS. Příjezd na místo velitel zásahu ohlásil v 19:29 hodin. Záchranné složby na místě nalezly autobus, který se v obci Rybník nevešel pod železniční viadukt a o jeho konstrukci si utrhnul střechu. Ta zůstala ležet pod viaduktem, autobus skončil přibližně o sto metrů dál na silnici.
V autobuse, který patří rakouské společnosti, cestovalo 44 osob, z nichž bylo 12 Čechů a 32 rakouských občanů. Všechny zasahující záchranné složky okamžitě započaly se záchrannou zraněných. Někteří z nich zdemolovaný autobus opustili bez pomoci hasičů a zdravotníků, některé z nich museli záchranáři vynést. Nebylo nutné použít speciální vyprošťovací zařízení, žádný z cestujících nezůstal v autobuse zaklíněn. V 19:46 hodin velitel zásahu ohlásil, že všichni cestující jsou mimo autobus. Zdravotnická záchranná služba pod vedením hlavního lékaře prováděla třídění zraněných, jež byli odváženi do nemocnic v Českém Krumlově a Českých Budějovic. Před 20. hodinou se k nehodě dostavilo také pět rakouských sanitek z Freistadtu. Ty odvážely zraněné do rakouských nemocnic. Dle výsledku třídění zraněných utrpělo zranění 22 osob, z toho tři těžká, 9 středně těžká a 10 lehká. Zasahující hasiči pomáhali zdravotníkům ZZS s lehce zraněnými osobami. Shromáždili je na jedno místo, poskytli jim deky, komunikovali s nimi a po příjezdu náhradního autobusu pomohli s nástupem dovnitř. Zároveň provedli ve spolupráci s Policií ČR zajištění místa nehody a autobusu nejen proti úniku provozních látek a proti vzniku požáru, ale také proti ztrátě osobních věcí z vnitřku autobusu.
V 20:16 hodin opustily místo nehody sanitky s těžce zraněnými, Policie ČR započala s šetřením nehody. Krátce před 22. hodinou se na místě již nenacházel nikdo z cestujících, hasiči zahájili likvidační práce. Ty spočívaly ve vyzvednutí střechy, pod kterou byly ještě další osobní věci cestujících. Střechu hasiči pomocí jeřábu odložili mimo komunikaci. Policie ČR sebrala a zadokumentovala všechny nalezené osobní věci a jednotky HZS mohli silnici pod viaduktem zamést od střepů, plastů, částí střechy. Odtah autobusu byl zajištěn soukromou firmou.
V 22:11 byla obnoven provoz na železniční trati. Místo zásahu poté začaly všechny zasahující jednotky HZS postupně opouštět. Jako poslední odjely okolo půlnoci vozy ze stanice Kaplice a Český Krumlov, jejichž osádky provedly závěrečný úklid.
Odkazy do noveho okna

Fotografie.-0022

Fotografie.-0022 

Detailní náhled

Fotografie.-0023

Fotografie.-0023 

Detailní náhled

Fotografie.-0026

Fotografie.-0026 

Detailní náhled

Fotografie.-0027

Fotografie.-0027 

Detailní náhled

Fotografie.-0029

Fotografie.-0029 

Detailní náhled

Fotografie.-0030

Fotografie.-0030 

Detailní náhled

Fotografie.-0031

Fotografie.-0031 

Detailní náhled

Fotografie.-0032

Fotografie.-0032 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem