HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybraný zásah ze dne 10. května 2012

Požár štěpky v Bližší Lhotě na Českokrumlovsku. 

Osádky dvou cisteren ze stanice Frymburk byly Operačním střediskem HZS Jihočeského kraje vyslány do obce Bližší Lhota k ohlášenému požáru hromady štěpky. Profesionální jednotka byla posílena o další hasiče, a to z jednotek SDH obcí Horní Planá, Nová Pec, Černá v Pošumaví a Volary. Pro urychlené cesty k zásahu využily oba frymburské vozy přívoz přes nádrž Lipno v Horní Plané.

Jako první se na místo dostavila jednotka SDH obce Nová Pec, jejíž velitel podal prvotní zprávu o požáru. Jednalo se o hořící hromadu štěpky a větví na ploše cca 20 x 7 metrů ve Vlastnictví Vojenských lesů a statků. Velitel zásahu zároveň požádal o spolupráci firmu E-on, jelikož v blízkosti požáru se nacházelo elektrické vedení. K požáru zatím postupně dojížděly vozy dalších jednotek, okamžitě byly zahájeny hasební práce, v místě bylo zřízeno čerpací stanoviště.

Prostřednictvím operačních středisek v Českých Budějovicích a Linci byly v záloze připraveny i nejbližší rakouské jednotky. Jejich pomocí nakonec nebylo třeba.

Zasahující hasiči měli požár pod kontrolou krátce před 22. hodinou. Poté byl ve spolupráci s Policií ČR na místo sehnán a povolán nakladač, pomocí kterého byla hromada rozhrabávána a prolévana vodou. Pro úplné dohašené muselo být ještě v Bližší Lhotě zřízeno další čerpací stanoviště, odkud byla na požářitště přívážena voda. Likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 0:52 hodin. Pak jednotky z místa zásahu odjížděly a požářiště bylo předáno správci. Zásah byl ukončen v 2:19 hodin.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na Kč 50 000,--, hodnota uchráněného majetku je Kč 20 000,--. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

 

Odkazy do noveho okna

1 IMG_4621

1 IMG_4621 

Detailní náhled

2 IMG_4622

2 IMG_4622 

Detailní náhled

3 IMG_4612

3 IMG_4612 

Detailní náhled

4 IMG_4615

4 IMG_4615 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem