HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybraný zásah z 8. května 2012

Pád letadla u obce Hosín. 

Minutu před 13. hodinou obdrželo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje zprávu o pádu letadla u obce Hosín na Českobudějovicku.
Dle hlášení oznamovatele letadlo spadlo do rybníka a pilot je již z letadla venku. Tuto informaci po průzkumu potvrdil i velitel jednotky ze stanice České Budějovice. Jednalo se o malé sportovní jednomístné letadlo typu Z526, ve kterém byl pouze pilot. Ten se z havarovaného letadla dostal za pomoci dvou svědků nehody. Byl okamžitě předán do péče zdravotníků ZZS. Na místě přistál také vrtulník LZS.
Jelikož nebylo nutné provádět záchranné práce, pomohli hasiči s transportem zraněného, zajistili místo nehody a provedli kontrolu, zda z letadla do rybníka neunikají provozní kapaliny. Pro tento případ si velitel zásahu na místo nechal dovést větší množství sorbentu. Únik látek do vody se však nepotvrdil.
O události byli informováni starosta obce Hosín, pracovníci ČIŽP a vodoprávního úřadu České Budějovice, hasiči a záchranáři na místě spolupracují s Policií ČR.
V 14:36 bylo místo zásahu předáno Policii ČR a hasiči se vrátili na svou základnu.
Nehodu šetří Úřad pro vyšetřování leteckých nehod, jehož pracovníci se dostavili na místo nehody po 16. hodině. Zároveň byla pro vyzvednutí letadla povolána potápěčská skupina Policie ČR z Brna.
V 17:23 hodin byla českobudějovická jednotka znovu k nehodě povolána. Hasiči spolupracovali s potápěči s vylovením letadla na břeh. Zásah byl prováděn s maximální opatrností tak, aby se letadlo nerozlomilo a aby z něj co nejméně unikly provozní kapaliny. Na likvidaci uniklých provozních látek byl použit sorbent. Zásah hasičů byl ukončen před 21. hodinou s tím, že sběr použítého sorbentu bude pokračovat následující den.

 

Odkazy do noveho okna

1 DSC00030

1 DSC00030 

Detailní náhled

2 DSC00034

2 DSC00034 

Detailní náhled

3 DSC00036

3 DSC00036 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem