HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vybraný zásah - 4. prosinec

Záchrana rybářů na Lipně. 

Policie ČR si před devátou hodinou dopolední přes Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyžádala pomoc hasičů při hledání ztracených osob u vodní nádrže Lipno. Operační důstojníci HZS Jihočeského kraje k zásahu vyslali profesionální jednotku ze stanice Frymburk a jednotku SDH obce Černá v Pošumaví.
Dle informací z místa zásahu se jednalo o tři německy hovořící muže ve věku nad 20 let, kteří se v sobotu odpoledne vydali rybařit. Své auto nechali na břehu u obce Bližší Lhota a nasedli na člun. Loď se však na větrem rozbouřené hladině Lipna převrhla.
Na pátrací akci hasiči spolupracovali s příslušníky Policie ČR, záchranáři z Vodní záchranné služby z Vltavice, Zdravotnickou záchrannou službou a pracovníky Povodí Vltavy. Záchranáři na člunech projížděli systematicky vodní hladinu, několikrát monitorovali břehy pěšky i v autech a několikrát prozkoumali ostrov „Tajvan“.
Krátce před půl desátou nahlásil velitel zásahu, že mají jednoho z hledaných mužů, jemuž se podařilo doplavat na ostrov „Tajvan“, kde strávil v bezvědomí celou noc. Okamžitě ho na člunu převezli na břeh a byl ihned transportován do nemocnice v Českém Krumlově. Za dalších dvacet minut byla nalezena loď, bohužel bez zbývajících dvou pasažérů. Na místo byla povolána potápěčská skupina HZS Jihočeského kraje, barokomora z učiliště požární ochrany v Borovanech a jednotka SDH obce Horní Planá.
V 10:52 hodin byly ukončeny záchranné práce a událost si pod své velení převzala Policie ČR. Ta bude koordinovat veškerou další činnost všech záchranářských jednotek, které mezitím stále prozkoumávali vodní hladinu a okolí břehů nejen v místě předpokládaného převržení lodě, ale v pásmu od Černé v Pošumaví až po Horní Planou. K zásahu byl také povolán vrtulník s termovizí a kynologická skupina Policie ČR.
Okolo 16. hodiny zásah ukončila potápěčská skupina HZS JčK, byla odvezena barokomora z Borovan, odjeli profesionálové z Frymburka a jednotka SDH obce Černá v Pošumaví.
 I přes veškerou snahu všech záchranářů nemáme doposud o zbylých dvou mladících žádné informace. Pátrání bude pokračovat v pondělí 4. prosince.
 

vytisknout  e-mailem