Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výběr zásahů měsíce července

6. 8. 2021 (MF) - Několik požárů ve třetím stupni požárního poplachu, pomoc při odstraňování následků bouřek a povodní, záchrana lidí i zvířat z různých nebezpečných či bezvýchodných situací a další pro hasiče tolik typické činnosti. Tak by se dal stručně charakterizovat letošní měsíc červenec. 

Přesto některé ze zásahů byly přinejmenším kuriózní či úsměvné. Vůni zlatavého pivního moku si dostatečně užili kolegové ze Zlínského kraje, když odklízeli následky nehody kamionu převážejícího pro Čechy zřejmě nejoblíbenější národní nápoj. To hasiči z Plzeňského kraje měli co dělat s odchytem malého divočáčka, který se zatoulal na zahradu jednoho rodinného domu. Jak honička probíhala, se můžete podívat na videu.

Velkou radost nám udělal nový parťák našeho kolegy psovoda z Pardubického kraje. Roztomilé štěňátko bude jednou hrdina, který bude pomáhat hledat osoby zavalené v sutinách. Přejeme hodně štěstí a úspěchů nejen při výcviku, ale později i při skutečných zásazích.




Požáry



Požár haly v pražské Uhříněvsi způsobil škodu 120 milionů korun, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu

V neděli, 25. července 2021, před 17. hodinou, zasahovalo 8 profesionálních a 10 dobrovolných jednotek v ulici Bečovská v Uhříněvsi. Hořela tam skladová hala o rozloze cca 80 x 100 metrů. Po příjezdu první jednotky byla prakticky celá část v plném rozsahu plamenného hoření.

PHA_Požár haly v Uhříněvsi_pohled na cisternu, hasiče a hořící halu.JPG
V 17:44 hodin došlo k destrukci části střešní konstrukce. Zásah probíhal i přes výškovou techniku. S ohledem na počet jednotek byl vyhlášen třetí stupeň poplachu.

Chemici pražských hasičů prováděli měření nebezpečných koncentrací v ovzduší. V obytných částech nebyly nebezpečné koncentrace naměřeny, zástupci městských částí dostali informace a doporučení, aby obyvatelé nevětrali. Výzvu občanům předával i speciální vůz PČR.

Dokumentační skupina GŘ HZS ČR monitorovala požár pomocí dronu. V 18:58 hodin byla ohlášena lokalizace požáru, nicméně plameny se dařilo dostat pod kontrolu již po 18. hodině.

Škoda byla odhadnuta na 120 milionů korun, příčina požáru je v šetření. Po 20. hodině na místě stále zůstaly jednotky a dohašovaly celou noc skrytá ohniska požáru.

Následující den proběhlo první větší ohledání požářiště spolu s příslušným oddělením prevence. Souběžně probíhal zásah a pomocí bagru hasiči rozhrabávali ohořelý materiál a prolévali vodou. Současně s tím bylo vybudováno čerpací stanoviště kontaminované vody. Chemici prováděli neustálé měření PH. V dopoledních hodinách následující den na místo přijel generální ředitel HZS ČR, generálmajor Vladimír Vlček, v doprovodu ředitele pražských hasičů plk. Luďka Prudila. 

Do úterý ráno hasiči stále rozhrabávali a dohašovali skrytá ohniska požáru, v odpoledních hodinách pak velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru. Na místě události proběhly další dvě došetření příslušníků ZPP. 

U případu i nadále zůstávají jednotky HZS hl. m. Prahy, aby spolu s HZS Dekonta odčerpávali kontaminovanou vodu. U události se vystřídaly všechny jednotky pražských profesionálních hasičů včetně podnikových a více než desítka jednotek sboru dobrovolných hasičů. Během zásahu byli lehce zraněni dva příslušníci HZS hl. m. Prahy a tři dobrovolní hasiči.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-haly-v-prazske-uhrinevsi-zpusobil-skodu-120-milionu-korun-vyhlasen-byl-treti-stupen-poplachu.aspx




Při požáru hořovické lakovny byl vyhlášen třetí poplachový stupeň

V pátek, 23. července 2021, v 19:37 hodin přijala tísňová linka středočeských hasičů oznámení o požáru objektu práškové lakovny v průmyslovém areálu Cintlovka v Hořovicích na Berounsku. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události v blízkosti hořovického letiště vyslalo profesionální hasiče z Hořovic a Berouna a jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Žebrák. Po příjezdu na místo velitel zásahu ihned požádal o posily. Poplach tak byl vyhlášen ještě jednotkám SDH obcí Cerhovice, Komárov, Lochovice a Tlustice. Vzhledem k tomu, že požár stále nabýval na intenzitě a začal se rozšiřovat skrz střechu, byly povolány i dobrovolné jednotky z druhého poplachového stupně – konkrétně obcí Drozdov, Hostomice, Chaloupky, Jince, Ohrazenice a Radouš.

SČK_Požár hořovické lakovny_pohled z dronu na průmyslový areál a zasahující hasičskou techniku.jpg
Podle upřesněné informace přímo z místa byly zasaženy dvě vnitřní lakovací haly. Hasiči v dýchací technice zahájili zásah několika C proudy a jedním vysokotlakem, a to i z výškové techniky na střechu, pod kterou hořel uskladněný polystyrén. K uhašení barev, tmelů a podobných hořlavin ve skladu byl použit i jeden proud s pěnotvorným zařízením PRO/pak. Ze zasažené haly se povedlo vytáhnout svářecí soupravu s tlakovými lahvemi, které hasiči začali ihned ochlazovat proudem vody.

Na pomoc byli povoláni také dobrovolní hasiči z Králova Dvoru a ze Zdic, kteří na svých zbrojnicích drželi zálohu pro případ vzniku další mimořádné události na Berounsku. Z centrální stanice Kladno vyjel do Hořovic protiplynový automobil se zásobou náhradních lahví se stlačeným vzduchem.

Po necelé hodině byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Pro zajištění dostatku hasební vody bylo na nedalekém rybníku Na Sklenářce zřízeno čerpací stanoviště, odkud byla voda dovážena kyvadlově cisternami. Ke zvýšení efektivity zásahu nasadili hasiči do konstrukce stavby hasicí hřeby, zároveň začali s vyskladňováním uloženého materiálu z prostoru o přibližném rozměru 16x10x8 metrů.

Ve 21:20 hodin snížil velitel zásahu stupeň poplachu na druhou úroveň a začal odesílat některé jednotky na základny. Krátce poté nahlásil operačnímu středisku lokalizaci požáru, to znamená, že oheň byl pod kontrolou a dál se nešířil. Před půlnocí byl zásah ukončen a na místě byla ponechána dobrovolná jednotka obce Tlustice, která spolu s jedním příslušníkem z hořovické stanice a policejní hlídkou zajistila dohlídku do ranních hodin.

V sobotu dopoledne bude pokračovat vyšetřování příčiny vzniku požáru. Vyšetřovatel HZS Středočeského kraje požádal o spolupráci expertní skupinu Technického ústavu požární ochrany Praha. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3 miliony korun, uchráněné hodnoty na desetinásobek. Při požáru ani při zásahu nebyl nikdo zraněn.

https://www.hzscr.cz/clanek/pri-pozaru-horovicke-lakovny-byl-vyhlasen-treti-poplachovy-stupen.aspx



Jedenáct shořelých karavanů v kempu Radava

V pondělí, 12. července 2021, ve 22:20 hodin přijali hasiči na tísňovou linku 112 informaci o požáru karavanů v kempu Radava u Orlické přehrady v katastru obce Kovářov, část obce Chrást. 

Operační středisko HZS Jihočeského kraje do kempu vyslalo profesionální hasiče ze stanice Milevsko a vyhlásilo poplach pro jednotky SDH obcí Hrejkovice, Kovářov, Zahořany, Kostelec nad Vltavou a v rámci mezikrajské výpomoci se do Radavy sjely ze Středočeského kraje také jednotky SDH obcí Petrovice, Petrovicko - Kojetín, Klučenice a Kozárovice. Se člunem vyjela také VZS Praha - Orlík.

JČK_Požár karavanů v kempu Radava_pohled na hořící kemp.jpgVzhledem k počtu zasahujících jednotek byl operačním střediskem ve 22:31 hodin vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu a následně v 0:59 hodin 3. stupeň. Celkem na požářišti zasahovalo deset cisteren a čtyři dopravní automobily.

Podle původního ohlášení na tísňovou linku hořely tři obytné karavany. Požár se ale rychle rozšířil na další obytné vozy a také blízký les. Hasiči nakonec likvidovali požár 11 karavanů, jednoho obytného vozu značky Avia a osobního auta značky Škoda Yeti. Požár zasáhnul les na ploše přibližně 70 x 70 metrů.

Zasahujícím jednotkám se podařilo požár dostat pod kontrolu krátce před půl dvanáctou večerní. Oba stupně požárního poplachu byly odvolány v 1:09 hodin. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 3:21 hodin. Poté jednotky z místa požáru postupně odjížděly, na místě pro  monitoring požářiště zůstala pouze jednotka SDH obce Kostelec nad Vltavou, a to do půl šesté ranní. V karavanech nebyly žádné osoby, nebyla hlášena žádná zranění.

Co bylo příčinou vzniku požáru, šetřil vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR. Výše škody zatím není známa.

https://www.hzscr.cz/clanek/jedenact-shorelych-karavanu-v-kempu-radava.aspx



Třetí stupeň poplachu byl vyhlášen při požáru na vrakovišti v Ostravě – Mariánských Horách

Třetí stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v pondělí, 5. července 2021, při požáru železného šrotu a autovraků v Ostravě-Mariánských Horách. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena ve 2:44 hodin ráno. K zásahu bylo během dne vysláno celkem 45 jednotek, které se na místě prostřídaly ve třech rotacích. Na místo události byla povolána i jednotka Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína.

Po příjezdu na místo události byla požárem zasažena polovina nahromaděného kovového šrotu a autovraků. Z nejvíce zasaženého místa požárem se ozývaly občasné detonace, převážně pneumatik.

Hasiči k likvidaci nasadili vodu i pěnu, kterou na místo požáru dodávaly tři kombinované hasící automobily. Zásoba pěnidla byla zajištěna kontejnerem se zásobou pěnidla, který byl připraven v záloze na místě události. Vodu na místo požáru dodávala i speciální velkokapacitní cisterna ze Záchranného útvaru Hlučín.MSK_Požár vrakoviště v Mariánských Horách v Ostravě_pohled na zasahující hasiče a hořící hromady aut.jpg

Velitel zásahu si na místo události povolal i chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, která odebrala vzorky jak ze vzduchu, tak z hasební vody, která odtékala z místa požáru. Obyvatelům, kteří bydlí ve směru proudění kouře, bylo doporučeno nevětrat.

Hasiči za pomoci těžké techniky, bagrů a nákladních automobilů patřících firmě na likvidaci kovů, vytvořili proluku, která rozdělila materiál zasažený požárem od nezasaženého hořlavého materiálu. Na místo dodávaly hasební látku kromě několika vodních proudů i tři hasičské automobilové plošiny. V 19:23 hod. nahlásil velitel zásahu lokalizaci požáru.

Po 19. hodině došlo i ke třetímu vystřídání zasahujících hasičů, neboť zásah byl komplikován jak kouřem a teplem z hořících materiálů, tak hlavně i horkým počasím, které v době zásahu panovalo a negativně ovlivňovalo zásah hasičů. I přes všechny tyto komplikace se zásah obešel bez zranění zasahujících.

Po vystřídání zasahujících hasičů probíhalo rozebírání a dohašování skrytých ohnisek. V úterý, 6. července 2021, ve 2:25 hodin, téměř po 24 hodinách, nahlásil velitel zásahu likvidaci požáru. Jednotky sbalily svůj materiál, techniku a vrátily se zpět na základny. Na místě události zůstala pouze jedna jednotka, která až do ranních hodin prováděla dohled.

Příčina vzniku požáru je v šetření vyšetřovatelů z řad Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Škoda, kterou požár napáchal, nebyla zatím vyčíslena.

https://www.hzscr.cz/clanek/treti-stupen-poplachu-byl-vyhlasen-pri-pozaru-na-vrakovisti-v-ostrave-marianskych-horach.aspx


 

DOPRAVNÍ NEHODY



Vážná nehoda na železničním přejezdu v Holubově

V pátek, 30. července 2021, krátce před půl třetí odpolední přijali hasiči na tísňovou linku oznámení o nehodě, která se stala v Holubově na železničním přejezdu P1584. 

Na místo vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. Operační středisko HZS Jihočeského kraje vyslalo profesionální hasiče ze stanic Křemže a Český Krumlov. Povolána byla také jednotka podnikových hasičů SŽ České Budějovice.

Jednalo se o střet osobního auta značky Chrysler a osobního vlaku. V Chrysleru cestoval řidič a dvě nezletilé děti. Všechny osoby utrpěly zranění, jednu z nich zasahující hasiči vyprošťovali. Jedna osoba byla také resuscitována. Jedno dítě bylo do nemocnice transportováno letecky, řidič a druhé dítě pak sanitkami. Ve vlaku cestovalo 45 osob, nikdo z nich nebyl zraněn.

Zároveň s vyproštěním hasiči havarované auto zajistili protipožárním opatřením a provedli kontrolu úniku provozních kapalin. Nehoda se stala v bezprostřední blízkosti zastávky. Vlak zde zůstal stát.
Příčinu nehody šetří Policie ČR. 

https://www.hzscr.cz/clanek/vazna-nehoda-na-zeleznicnim-prejezdu-v-holubove.aspx



K vážné nehodě u Kolína letěly dva vrtulníky

Informaci o dopravní nehodě dvou osobních vozidel na silnici č. 38 na jižním obchvatu Kolína přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje v sobotu, 24. července 2021,  v 13:13 hodin. 

K události v prostoru mimoúrovňového křížení se silnicí třetí třídy vedoucí od obce Polepy byla vyslána kolínská profesionální jednotka se dvěma cisternovými automobilovými stříkačkami a velitelským vozidlem.

SČK_DN_pohled na zničené vozy, hasiče a ostatní záchranné složky při práci.jpgPo rychlém průzkumu bylo operačnímu středisku upřesněno, že jde o vážnou dopravní nehodu, při které se čelně střetla dvě osobní auta. Velitel zásahu zároveň ohlásil, že ve vozidlech cestovalo celkem sedm osob a tři z nich utrpěly těžká zranění, ostatní cestující byli zraněni středně těžce nebo lehce. Na místo bylo potřeba přivolat více posádek zdravotnické záchranné služby. Po dohodě s už přítomným lékařem byl povolán také vrtulník.

Hasiči zajistili místo nehody a na obou vozidlech udělali protipožární opatření. Současně pomáhali při poskytování první pomoci zraněným. Vzhledem k nutnosti rychlého transportu do nemocnice další vážně zraněné osoby byl k nehodě vyslán druhý vrtulník. Kolínská jednotka po přistání strojů pomohla s transportem pacientů na palubu.

Po odvezení všech zraněných hasiči asistovali při vyšetřování nehody. Pro zajištění přesné dokumentace byl nasazen i policejní dron. Na závěr jednotka ještě pomohla s naložením havarovaných automobilů na odtahové služby a uklidila vozovku. Silnice č. 38 byla v úseku s nehodou po celou dobu obousměrně uzavřena a jezdilo se po objízdných trasách. Provoz byl obnoven až kolem 17. hodiny.

https://www.hzscr.cz/clanek/k-vazne-nehode-u-kolina-letely-dva-vrtulniky.aspx



Hasiči vyprostili z vozu pět zraněných osob

V sobotu, 17. července 2021, jsme časně ráno zasahovali u velmi vážné dopravní nehody osobního vozu mezi Odrlicemi a Cholinou na Olomoucku. 

Na krajském operačním a informačním středisku jsme přijali oznámení ve 2 hodiny a 43 minut. Operační důstojníci ihned na místo vyslali 4 jednotky.

Při průzkumu na místě události bylo zjištěno, že osobní vůz zůstal po nárazu do stromu na střeše a v něm bylo potvrzeno 5 zaklíněných a zraněných osob. Zabezpečili jsme jej proti pohybu klíny a všechny osoby jsme postupně vyprostili za pomocí hydraulických nástrojů ven. Využili jsme páteřní desky a všem nasadili krční límce. Využili jsme rovněž rozpínací válec, protože jeden ze zraněných byl ve zdemolovaném vozidle zaklíněn komplikovaně a hasiči k němu měli omezený přístup. Poté jsme všechny zraněné předali do péče záchranářům ZZS Olomouckého kraje a asistovali jim při transportu pacientů.

Místo jsme zajistili proti vzniku požáru a předali jej PČR k vyšetření příčin a okolností dopravní nehody. Zasahovaly 4 jednotky: 2 profesionální ze stanice Litovel a Olomouc a 2 jednotky SDH Senice na Hané a Náměšť na Hané.
OLK_DN_hasiči vyprostili mezi Odrlicemi a Cholinou 5 zraněných osob.jpghttps://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vyprostili-z-vozu-pet-zranenych-osob.aspx



Automobil skončil na střeše v potoce.

K dopravní nehodě do obce Kelč vyjížděli v sobotu, 17. července 2021, ve 4:14 hodin profesionální hasiči ze stanice Valašské Meziříčí, kde podle oznamovatele havaroval osobní automobil a skončil na střeše v místním potoce. 

Po příjezdu a provedení průzkumu byla velitelem zásahu událost dle popisu potvrzena. Na místě se nacházely dvě zraněné osoby, které si do své péče převzala zdravotnická záchranná služba, a po prvotním ošetření je transportovala do nemocnice. Kvůli úniku provozních kapalin byl na místo povolán také technický automobil ze stanice Vsetín a okamžitě byly na hladinu instalovány norné stěny, aby mohl být únik zachycen a likvidován.

K vytažení vraku zpět na komunikaci si velitel k události následně povolal vyprošťovací automobil ze stanice Otrokovice. Po provedení úklidu a obnovení plynulého provozu byl zásah v 6:39 hodin na místě ukončen.

https://www.hzscr.cz/clanek/automobil-skoncil-na-strese-v-potoce.aspx




TECHNICKÉ ZÁSAHY – NÁSLEDKY BOUŘEK A POVODNÍ



Přívalové deště a povodně na Liberecku a Českolipsku

Hasiči vyjížděli v souvislosti s bouřkou a přívalovým deštěm od pátečního odpoledne, 16. července, do pondělního rána, 19. července 2021 k více jak 200 událostem, zejména na Liberecku a Českolipsku. LIK_Povodně na Liberecku a Českolipsku_hasiči odčerpávají vodu na území obce Dobranov.jpg

Přívalový déšť během sobotního dne mimo jiné komplikoval život obyvatelům Liberce. Kapacita kanalizací nezvládala odvod nadměrného množství vody, která vytlačila kanalizační víka a zapříčinila uzavření několika komunikací ve městě z důvodu vzniklých vodních lagun. Vzhledem k situaci a předpovědi počasí pro další hodiny byl personálně posílen výkon služby na KOPIS HZS LK a stanicích HZS Tanvald, Jablonec nad Nisou, Liberec a Raspenava.

Večer začaly přívalové deště působit škody zejména na Českolipsku. V obci Kunratice u Cvikova byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity na řece Svitavě. Vzestupem hladiny vody byly dotčeny i další obce ve směru toku, zejména obec Svitava a Lindava. V neděli brzy nad ránem se situace zkomplikovala rovněž v obcích Písečná a Dobranov. Zde velitel zásahu rozhodl o evakuaci 37 obyvatel z důvodu poškozené hráze Kachního rybníka. 

Z řady zásahů jednotek PO uvádíme například:

  • Odčerpání vody z restaurace a hotelu v Liberci. 
  • Vyproštění osobního automobilu, pod kterým se propadla komunikace.
  • Evakuace 37 dětí z tábora v Mníšku.
  • Evakuace 28 osob z rekreačního kempu ve Svitavě. 
  • Preventivní evakuace 38 dětí z tábora v Mařenicích. 
  • Záchrana osoby ze zatopeného rodinného domu v Kunraticích u Cvikova.
  • Provizorní oprava stavidla na Mlýnském rybníce v Jablonném v Podještědí. 

K dalším činnostem profesionálních i dobrovolných jednotek na území Libereckého kraje patřilo čerpání vody ze zatopených rodinných domů, odčerpávání venkovních vodních lagun, monitorování vodních toků a tvorba protipovodňových opatření. O víkendu zasahovaly jednotky ze všech 10 stanic HZS LK, 60 jednotek SDH obcí a jednotka HZSP Správy železnic.

https://www.hzscr.cz/clanek/17-18-7-2021-privalove-deste-na-liberecku-a-ceskolipsku.aspx



Silná bouřka udeřila hlavně na Rychnovsku, došlo i na evakuaci dětských táborů

Pátek, 9. července 2021, 01:45 hod.

Výstraha meteorologů na extrémně silné bouřky se vyplnila. Po čtvrteční (8. července) 19. hodině začalo přijímat krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje první hlášení o událostech souvisejících s počasím. V první chvíli začaly přibývat zásahy hasičům především v okolí Nového Bydžova, následně se šířila bouřka napříč celým krajem. Nárůst počtu událostí se zpomalil kolem půlnoci, nakonec zasahovaly jednotky asi v 90 případech.

V celkovém souhrnu zaznamenali mezi čtvrteční 19. hodinou a půlnocí na pátek hasiči nejvíce událostí na Rychnovsku (35), dále na Královéhradecku (22), Trutnovsku (10), Jičínsku (10) a Náchodsku (9). V drtivé většině odstraňovaly profesionální a dobrovolné jednotky  spadané stromy z komunikací, případně z železnice (technické pomoci – odstranění stromu – 55 událostí). Mezi dalšími zásahy byla v menší míře technická pomoc při čerpání vody, čištění propustků, atd.

Ve dvou případech poničila bouře dětské tábory a jejich okolí natolik, že organizátoři požádali o pomoc s evakuací dětí.  Hasiči zasahovali nejprve v dětském táboře u obce Liberk, části Prorubky na Rychnovsku a dále u Vernéřovic na Náchodsku. V obou případech sváželi děti ze zasažených oblastí převážně dobrovolní hasiči pomocí dopravních automobilů. Nikdo z dětí nebyl zraněn.

K Liberku vyjely profesionální a dobrovolné jednotky po 21. hodině. Do kulturního domu v obci Lukavice bylo evakuováno 43 lidí. Na místě zasahovala profesionální jednotka z Rychnova nad Kněžnou a JSDH Lukavice, Orlické Záhoří.

Pět jednotek hasičů se pak podílelo také po 21. hodině na evakuaci tábora u Vernéřovic. Nejprve bylo nutné odklidit popadané stromy z příjezdové cesty k táboru. Dobrovolní hasiči sváželi účastníky tábora do Vernéřovic dopravními automobily, dále pokračovali pomocí evakuačního autobusu z centrální stanice Hradec Králové do provizorního zázemí, které vzniklo na základní škole v Meziměstí. Z tábora bylo evakuováno 57 dětí a 30 dospělých. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Broumov a Hradec Králové a JSDH Teplice nad Metují a Meziměstí.
Do textu_evakuace táborů.png

Pátek, 9. července 2021, 07:30 hod.

Od půlnoci do 7:30 hod. přijalo krajské operační informační středisko HZS KHK hlášení o dalších asi 40 událostech. Například na trati u Provodova-Šonova narazil ráno nákladní vlak do stromu na železnici, nehoda byla bez zranění. Strom jsme odstranili, na místě zasahovala profesionální jednotka z Náchoda a JSDH Nové Město nad Metují. Dále se jedná především o spadané stromy, případně pomoci při čištění ucpané kanalizace, propustků a čerpání vody.

Pátek, 9. července 2021, 19:00 hod.

S odstraněním následků po bouřce pomáhaly profesionální a dobrovolné jednotky požární ochrany i během celého pátku. Jen za dnešek zasahovali hasiči asi u devadesátky událostí. Polovina  z nich se stala na Rychnovsku, které je celkově nejvíce zasaženým okresem.

Řezání a odklízení spadaných stromů z komunikací a železnice, čerpání vody, čištění kanalizací a propustků, ale také zajištění uvolněných střech, to byla dnešní celodenní náplň výjezdových jednotek v terénu. V obci Borovnice například monitorovali během rána hasiči Mlýnský rybník, který nepojímal nový příval vody. Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a JSDH Lhoty u Potštejna pomohly se stavbou protipovodňové hráze z pytlů s pískem u jednoho z ohrožených domů. Dalším příkladem technické pomoci je odstranění plechové střechy, která spadla na osobní automobil v Týništi nad Orlicí, části Rašovice. Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové spolupracovali s místní týnišťskou jednotkou, střechu se jim podařilo přizvednout, s osobním vozem odjeli do bezpečí a likvidaci poškozené střechy si poté zajistil majitel.

https://www.hzscr.cz/clanek/silna-bourka-uderila-hlavne-na-rychnovsku-doslo-i-na-evakuaci-detskych-taboru.aspx



Hasičská technika bourala první domy

Pátek, 2. července 2021 – Vzhledem k postupu likvidačních prací v oblastech zasažených tornádem jsme již dokázali uvolnit těžkou techniku k demolici objektů. Chceme tak pomoci lidem urychlit obnovu jejich domovů a návrat do normálního života. JMK_Hasičská technika bourá dům.jpg

Dnes v 9.30 hodin ráno začal Záchranný útvar HZS ČR za asistence jihomoravských hasičů s demolicí prvních dvou objektů. Sousedící budovy stály na ul. Velkomoravská v Lužicích. Jedním z objektů bylo zdravotní středisko, druhým byl bytový dům. Těžká hasičská technika se odpoledne pustila i do tornádem poničeného hostince v obci Hrušky.  

V současné době jsou budovy strženy a následovat bude odvoz suti, který by měl být během víkendu ukončen.  

Celkově se dnes do demolic zapojilo na 20 kusů hasičské techniky a přes 30 hasičů.  

V zasažených oblastech je určeno k demolici téměř 180 objektů a číslo zřejmě ještě není konečné.  

https://www.hzscr.cz/clanek/hasicska-technika-bourala-prvni-domy.aspx




TECHNICKÉ ZÁSAHY



Pátrání po zmizelém otci mělo šťastný konec

V úterý, 20. července 2021, odpoledne jsme spolupracovali s Policií ČR při pátrání po zmizelém muži v obci Lipoltice na Pardubicku.

Dcera nahlásila zmizení otce, který šel ráno na houby, ale dosud se nevrátil. Na kraji lesa nalezla jeho automobil, ale otce nikoli. Neměl u sebe telefon a ani žádné tekutiny.

Na žádost policistů vyslalo operační středisko HZS Pardubického kraje na místo pět jednotek hasičů, profesionální z Přelouče a dobrovolné z Lipoltic, Choltic, Přelouče a ze Zdechovic.

Pátrání mělo šťastný konec. Muže našla civilní osoba, která se podílela na pátrání a projížděla na čtyřkolce terén, kousek od profesionálních a dobrovolných hasičů z Přelouče. Muž byl dehydrovaný a měl i oděrky od větví. Jednotky ho ošetřily a poskytly mu tekutiny.

Hasiči zajistili muži odvoz z lesa k hlavní silnici, kde si jej převzala šťastná dcera.

https://www.hzscr.cz/clanek/patrani-po-zmizelem-otci-melo-stastny-konec.aspx



Rozbité pivní sklenice zastavily dopravu

Vůně pivního moku se v úterý, 13. července 2021, v brzkých ranních hodinách nesla ulicí Brněnská ve Starém Městě na Uherskohradišťsku.

ZLK_Hasiči odklízejí ze silnice rozbité pivní lahve, které se vysypaly z kamionu.jpgKrátce před šestou hodinou ranní byli požádáni hasiči o pomoc s úklidem pivních sklenic a přepravek, které se vysypaly z kamionu  na silnici a pokryly tak na několika desítkách metrech tři jízdní pruhy.

Na místě se postupně sjeli profesionální hasiči ze stanice Uherské Hradiště společně s dobrovolnými jednotkami z Buchlovic a Starého Města. Pivní bedny naskládali na krajnici, kam poté také nametli rozbité sklo.

Velitel zásahu si na pomoc s úklidem povolal zametací vůz ze správy a údržby silnic, který povrch komunikace na závěr umyl a znovu zametl.

Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Po hodině práce byla vozovka opět čistá a připravena k provozu.

https://www.hzscr.cz/clanek/rozbite-pivni-sklenice-zastavily-dopravu.aspx



Na jezu Černý mlýn se převrátila loď se čtyřmi vodáky

Loď se čtyřmi vodáky se v sobotu, 11. července 2021, po třetí hodině odpoledne, převrátila při splouvání jezu Černý mlýn na řece Ohři v Karlovarském kraji. Na vodním toku je po předchozích deštích zvýšená hladina vody, pod jezem se tak tvoří silný vodní válec. Ten stahoval vodáky pod jez a nedovolil jim doplavat na břeh.

Kolem jezu byli v tu chvíli další vodáci, kteří ihned zavolali na tísňovou linku s žádostí o pomoc při záchraně z vody. Zároveň tito svědci začali se záchranou, přelezli na prostřední část jezu, kde je umístěný záchranný prostředek na laně. Ten házeli topícím se osobám a tahali je na část jezu, která rozděluje stavbu jezu, a za normálního stavu vody je vysoko nad hladinou. Při sobotním zvýšeném vodním stavu byl tento betonový ostrůvek těsně pod hladinou, poskytl ale všem dostatečně bezpečný prostor. Poslední z topících se vodáků už neměl sílu sám se držet hozeného záchranného prostředku. Jeden ze zachránců byl policista z Oddělení kriminalistické techniky v Sokolově, zajistil se na lano záchranného prostředku, doplaval pod jez pro topícího se, ostatní pak oba dva na laně vytáhli k sobě. Na místo byli vysláni hasiči ze tří jednotek, v době jejich příjezdu byli všechny osoby na prostředním betonovém ostrůvku, odtud je hasiči postupně na člunu převezli na břeh. Tři osoby si zde převzala záchranná služba. Ve vodě pod jezem zůstaly věci topících se vodáků, hasiči je rovněž vytahali na břeh.

KVK_Na jezu se převrátila loď se čtyřmi vodáky_zachránění vodáci ve člunu HZS ČR a hasiči, kteři je přitahují pomocí lana na břeh.jpg
Zvýšená hladina vody a vysoký průtok znamenají především pod jezy velké nebezpečí. Vodní válec pod jezem svou silou nedovolí bezpečně odplavat, vodní vývar, který stahuje vše od jezu zpět do vodního válce, byl v době této události pět a sedm metrů. Pokoušet se překonat jez na takto rozvodněné řece je hazard se životem. Na nebezpečnost před jezem Černý mlýn upozorňují výš po proudu řeky výstražné tabule, před jezem je potom zákazová tabule, která zakazuje splouvání jezu. Posádka vodáků navíc nebyla vybavena záchrannými vestami, bez nich je extrémně těžké udržet se ve vodním válci pod jezem delší dobu nad hladinou. Všichni zachránci vesty měli.

Rychlá reakce osob u jezu a především pak obětavý zákrok sokolovského policisty přímo ve vodě doslova zachránil život topícím se vodákům. Hasiči byli na místě události osm minut od přijetí oznámení, v podobné situaci hraje roli každá minuta, bez pohotového zákroku ostatních vodáků by následky této události byly mnohem vážnější.

https://www.hzscr.cz/clanek/na-jezu-cerny-mlyn-se-prevratila-lod-se-ctyrmi-vodaky.aspx



Po nehodě letounu v Zábřehu byli zraněni čtyři lidé, stroj skončil na střeše

Tři jednotky hasičů zasahovaly v sobotu, 3. července 2021, po poledni u letecké nehody menší Cessny na letišti v Dolním Benešově - Zábřehu. 

Událost byla na tísňovou linku ohlášena 17 minut po dvanácté hodině, k zásahu byly vyslány hasičské jednotky ze stanic HZS Moravskoslezského kraje v Hlučíně a Opavě, spolu s nimi i dobrovolní hasiči z Dolního Benešova.

Letoun se při nehodě převrátil na střechu. Uvnitř cestovalo pět osob - čtyři z nich byly zraněny a skončily v péči zdravotníků.

Hasiči provedli protipožární opatření, po vyšetření a zadokumentování nehody pomohli s převrácením letadla zpět na kola a odtažením do hangáru.

https://www.hzscr.cz/clanek/po-nehode-letounu-v-zabrehu-byli-zraneni-ctyri-lide-stroj-skoncil-na-strese.aspx


 

ZACHRAŇUJEME ZVÍŘATA



Hasiči ze Strašnic zachraňovali malého pejska

Z odpadové roury zachraňovali hasiči z HZS hl. města Prahy v neděli, 4. července 2021, malého pejska.

Záchrana psa_do textu.pngNejprve museli zvětšit otvor, aby se ke zvířeti dostali a mohli jej vytáhnout a následně ještě rouru zabezpečili.

https://www.facebook.com/hzspraha/posts/6005479926143747


 

Večerní záchrana papouška kakadu

Ve středu, 28. července 2021 byla povolána profesionální jednotka hasičů z Rychnova nad Kněžnou do obce Bílý Újezd, část Masty, kde ulétl majitelce papoušek kakadu.

Papoušek byl v asi 15 metrové výšce na stromě. Zachytil se za postroj v koruně stromu a nebyl schopen dalšího pohybu. Hasiči se dostali ke zvířeti pomocí lanové techniky, vysvobodili ho a umístili opatrně do transportního vaku, který poskytla majitelka. Pak ho lezci spustili po laně na zem. Papouška si v pořádku a bez zranění převzala majitelka.

https://www.hzscr.cz/clanek/vecerni-zachrana-papouska-kakadu.aspx


 

Hasiči si při odchytu malého čuníka nedobrovolně zahráli na "honěnou"

Náročný zásah mají za sebou hasiči z Plas na Plzeňsku. Na zahradu rodinného domu se v úterý, 13. července 2021, dostal divočák!! Tedy spíše divočáček... No vlastně takové miminko... Jak se mu to podařilo, těžko říct.

Čuník si s hasiči chvíli hrál na honěnou, ale ti byli v přesile, takže se jim zvíře podařilo úspěšně odchytit a předat mysliveckému hospodáři.

https://www.facebook.com/HZSPk/posts/6419559531403295



Hasiči zachránili březí jalovici

Hasiči v Kunčině na Svitavsku zachraňovali v pondělí, 12. července 2021, březí jalovici, která spadla do jímky. Na místě zasahovala profesionální jednotka z Moravské Třebové a ze Svitav. 

Nešťastnice se propadla do 6 m hluboké jímky, která byla do 4 m plná. Na žádost velitele zásahu začali zaměstnanci zemědělského areálu okamžitě přečerpávat do vedlejší jímky, a i do cisterny na fekálie. Zásah to nebyl vůbec jednoduchý. 

„Nejdříve jsme topící jalovici chytli do ohlávky a poté pomocí popruhů a hasičského jeřábu vytáhli ven. Po celou dobu nám asistovali zaměstnanci,“ sdělil velitel zásahu nprap. Tomáš Nečas, „samotné vysvobození trvalo přibližně dvě hodiny. Doprovodili jsme ji do stáje a předali ošetřovatelům.“

Na místě byl zootechnik, a i veterinární lékař. Záchranná akce se povedla a má šťastný konec. „Máme informaci, že jalovice se už pase,“ doplnil velitel zásahu. 

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zachranili-brezi-jalovici.aspx




A NA ZÁVĚR JEŠTĚ JEDNA MILÁ ZPRÁVA … HZS MÁ NOVÉHO POMOCNÍKA



Nový čtyřnohý parťák našeho psovoda

Dobrý den, jmenuji se Brit Hubertus Bohemia. Jsem takové bláznivé štěně, ale zkusím se stát záchranářem jako je můj velký parťák a jakým byl i můj předchůdce. Budu se na vás všechny těšit! Takové by mohlo být představení nového záchranářského psa, který je přesně dnes, v pondělí 26. července 2021, čtvrtým dnem ve službě u hasičů Pardubického kraje.

David Hynek, který je profesionálním hasičem sloužícím na stanici v Ústí nad Orlicí HZS Pardubického kraje a zároveň psovodem, má již v pořadí třetího pejska. Ten první se jmenoval Max. „Byl to můj první pes, a v mém srdci prvním zůstane. Děkuji ti za vše, co jsi pro mě, ale i pro jiné udělal,“ říká smutně David Hynek, který se s Maxem naposledy rozloučil 23. června letošního roku, kdy pes zemřel. Max byl s psovodem 13let.

19_PAK_Nový čtyřnohý parťák psovoda Davida Hynka_Brit Hubertus Bohemia.jpgDnes už má David psa Darrena a určitě si vzpomínáte na jeho poslední velký zásah v libanonském Bejrútu, kde 4. srpna 2020 došlo k obrovskému výbuchu.  Pes Darren zde byl nasazen spolu s dalšími psy několik dní.

„Brit Hubertus nahradil toho nejlepšího psa, který tu byl, ale snad se mu brzy vyrovná. Je to velký bojovník a bude se učit od parťáka Darrena,“ dodává už s úsměvem David Hynek.

Tak mladému a divokému štěněti držte pěstičky, aby mu výcvik opravdu šel a brzy jste mohli nadějného záchranářského psa vidět na nějaké ukázce pro děti. Třeba na srpnovém pardubickém Sportovním parku, který se koná od 7. do 15. srpna 2021. Ve středu je totiž plánována ukázka výcviku záchranářských pejsků s Davidem Hynkem. A možná právě tady bude mít Brit Hubertus Bohemia svou premiéru. A to se určitě máte už teď na co těšit.

https://www.hzscr.cz/clanek/novy-ctyrnohy-partak-naseho-psovoda.aspx


 

Mgr. Michaela Farníková
pracoviště komunikace MV-GŘ HZS ČR


Zdroj:
HZS hl. města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje
Odd. dokumentace MV-GŘ HZS ČR

Odkazy do noveho okna

1_PHA_Požár haly v Uhříněvsi_hasiči se připravují na hašení z plošiny

1_PHA_Požár haly v Uhříněvsi_hasiči se p... 

Detailní náhled

1_PHA_Požár haly v Uhříněvsi_pohled na cisternu, hasiče a hořící halu

1_PHA_Požár haly v Uhříněvsi_pohled na c... 

Detailní náhled

1_PHA_Požár haly v Uhříněvsi_pohled na hasiče, kteří několika vodními proudy hasí hořící objekt

1_PHA_Požár haly v Uhříněvsi_pohled na h... 

Detailní náhled

2_SČK_Požár hořovické lakovny_hustý černý dým stoupající ze střechy haly a zasahující jednotky zasičů

2_SČK_Požár hořovické lakovny_hustý čern... 

Detailní náhled

2_SČK_Požár hořovické lakovny_pohled z dronu na průmyslový areál a zasahující hasičskou techniku

2_SČK_Požár hořovické lakovny_pohled z d... 

Detailní náhled

3_JČK_Požár karavanů v kempu Radava_pohled na hořící kemp

3_JČK_Požár karavanů v kempu Radava_pohl... 

Detailní náhled

3_JČK_Požár karavanů v kempu Radava_pohled na hořící kemp_2

3_JČK_Požár karavanů v kempu Radava_pohl... 

Detailní náhled

4_MSK_Požár vrakoviště v Mariánských Horách v Ostravě_hořící auta hasili hasiči z plošiny i ze země

4_MSK_Požár vrakoviště v Mariánských Hor... 

Detailní náhled

4_MSK_Požár vrakoviště v Mariánských Horách v Ostravě_pohled na hasiče hasící jedním proudem hořící kupu aut

4_MSK_Požár vrakoviště v Mariánských Hor... 

Detailní náhled

4_MSK_Požár vrakoviště v Mariánských Horách v Ostravě_pohled na zasahující hasiče a hořící hromady aut

4_MSK_Požár vrakoviště v Mariánských Hor... 

Detailní náhled

5_JČK_DN_nehoda na železničním přejezdu_zdemolovaný osobní vůz, ze kterého hasiči vyprostili zdraněné osoby

5_JČK_DN_nehoda na železničním přejezdu_... 

Detailní náhled

6_SČK_DN_pohled na zničené vozy, hasiče a ostatní záchranné složky při práci

6_SČK_DN_pohled na zničené vozy, hasiče ... 

Detailní náhled

7_OLK_DN_hasiči vyprostili mezi Odrlicemi a Cholinou 5 zraněných osob

7_OLK_DN_hasiči vyprostili mezi Odrlicem... 

Detailní náhled

8_ZLK_DN_hasiči vytahují auto z potoka

8_ZLK_DN_hasiči vytahují auto z potoka 

Detailní náhled

8_ZLK_DN_Vyprošťovací automobil vytahuje auto z potoka

8_ZLK_DN_Vyprošťovací automobil vytahuje... 

Detailní náhled

10_LIK_Povodně na Liberecku a Českolipsku_hasiči odčerpávají vodu na území obce Dobranov

10_LIK_Povodně na Liberecku a Českolipsk... 

Detailní náhled

10_LIK_Povodně na Liberecku a Českolipsku_hasiči vyprošťovali vozidlo z jámy, kterou vymlela voda

10_LIK_Povodně na Liberecku a Českolipsk... 

Detailní náhled

9_KHK_Následky bouřek_evakuace dětí z dětského tábora

9_KHK_Následky bouřek_evakuace dětí z dě... 

Detailní náhled

9_KHK_Následky bouřek_evakuace dětí z dětského tábora_2

9_KHK_Následky bouřek_evakuace dětí z dě... 

Detailní náhled

11_JMK_Hasičská technika bourá dům

11_JMK_Hasičská technika bourá dům 

Detailní náhled

12_PAK_pátrání po zmizelém muži zkončilo šťastně_nalezený muž s hasiči

12_PAK_pátrání po zmizelém muži zkončilo... 

Detailní náhled

13_ZLK_Hasiči odklízejí ze silnice rozbité pivní lahve, které se vysypaly z kamionu

13_ZLK_Hasiči odklízejí ze silnice rozbi... 

Detailní náhled

14_KVK_Na jezu se převrátila loď se čtyřmi vodáky_zachránění vodáci ve člunu HZS ČR a hasiči, kteři je přitahují pomocí lana na břeh

14_KVK_Na jezu se převrátila loď se čtyř... 

Detailní náhled

15_MSK_Nehoda Cessny v Zábřehu_havarovaný letoun na poli a hasičská technika

15_MSK_Nehoda Cessny v Zábřehu_havarovan... 

Detailní náhled

16_PHA_záchrana malého pejska_hasiči vyhrabávají zvíře uvízlé v rouře

16_PHA_záchrana malého pejska_hasiči vyh... 

Detailní náhled

16_PHA_záchrana malého pejska_zvíře uvízlé v rouře

16_PHA_záchrana malého pejska_zvíře uvíz... 

Detailní náhled

17_KHK_Záchrana papouška_hasiči předávají zvíře malé majitelce

17_KHK_Záchrana papouška_hasiči předávaj... 

Detailní náhled

18_PAK_Záchrana březí jalovice_vytažení zvířete z jímky pomocí hasičského jeřábu

18_PAK_Záchrana březí jalovice_vytažení ... 

Detailní náhled

19_PAK_Nový čtyřnohý parťák psovoda Davida Hynka_Brit Hubertus Bohemia

19_PAK_Nový čtyřnohý parťák psovoda Davi... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem