HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítězství na Slezské Hartě obhájili hasiči-vodní záchranáři z polského Prudniku

Čtyřčlenný tým profesionálních hasičů z polského Prudniku zvítězil ve středu 13.6.2012 na prestižní soutěži vodních záchranných služeb „Slezská Harta 2012“ na stejnojmenném vodním díle (okres Bruntál). Poláci tak obhájili loňské překvapivé prvenství.
 
V letošním již 14. ročníku soutěže porazil tým z Prudniku – stejně jako loni – druhý tým profesionálních hasičů z Přerova (HZS Olomouckého kraje), bronzoví skončili bruntálští vodní záchranáři z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).
 
Do soutěže s osmi disciplínami (viz tabulka) se letos zapojilo 15 týmů, převážně z profesionálních jednotek. Z Polska přijely tři vodní záchranné týmy. Soutěžícím tentokrát vůbec přálo počasí. Během soutěže se rozpršelo.
 
Námětem soutěže bylazáchrana osob z vodní hladiny, poskytnutí první pomoci a transport pomocí motorového člunu, včetně zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem.
 
Týmy odstartovaly z mola a musely doplavat k nafukovacímu gumovému člunu na vodě, který měl nastartovaný motor, a vylézt na něj. Na jednotlivých stanovištích zachraňovali hasiči-vodní záchranáři tonoucí osoby, vytahovali je na břeh, ošetřovali zraněné osoby, jezdili slalom mezi brankami a couvali do vodních garáží, simulovali poruchu motoru člunu. Zajímavé byly několikametrové hody záchranným míčem a pytlíkem, uvázanými na laně, přesně na tonoucí osobu.
 
Soutěž družstev jednotek požární ochrany a vodní záchranné služby každoročně pořádá HZS MSK - územní odbor Bruntál, ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků, Územním střediskem záchranné služby Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže.
 
Hasiči z HZS MSK jsou – společně s kolegy z Velké Británie a Nizozemska - zapojeni do pilotního projektu EU, který podle vzoru mezinárodních týmů USAR (Urban Search and Rescue), zaměřených na záchranu v městské zástavbě, koordinuje budování a přípravu týmů WASAR (Water Search and Rescue), zaměřených na záchranu na vodě a pomoc v zahraničí, například při povodních.
 
Například letos v březnu absolvoval v Ostravě několikadenní kurz společný povodňový tým ze tří pobaltských republik – Litvy, Lotyšska a Estonska.
 
Jednotky HZS MSK každým rokem absolvují hned několik výcviků na klidné i divoké vodě, i během zimy na ledě a v ledové vodě.
 
Výsledky:
  • 1. Prudnik – profesionální hasiči z Polska (PSP) – 102 body
  • 2. Přerov (HZS Olomouckého kraje) – 96 bodů
  • 3. Bruntál (HZS Moravskoslezského kraje) – 94 body
  • 4. Krnov (dobrovolní hasiči) – 92 bodů
  • 5. Nysa - profesionální hasiči z Polska (PSP) – 88 bodů

Další foto z HZS MSK je na: http://www.pozary.cz/clanek/55893-vitezstvi-na-slezske-harte-2012-obhajili-hasici-vodni-zachranari-z-polskeho-prudniku/

Odkazy do noveho okna

SlezskáHarta2012_odMikulky_HZSBruntál (5)

SlezskáHarta2012_odMikulky_HZSBruntál (5... 

Detailní náhled

SlezskáHarta2012_odMikulky_HZSPřerov (7)

SlezskáHarta2012_odMikulky_HZSPřerov (7) 

Detailní náhled

SlezskáHarta2012_odMikulky_Prudnik (3)

SlezskáHarta2012_odMikulky_Prudnik (3) 

Detailní náhled

SlezskáHarta2012_odMikulky_Prudnik (4)

SlezskáHarta2012_odMikulky_Prudnik (4) 

Detailní náhled

SlezskáHarta2012_odMikulky_Prudnik (9)

SlezskáHarta2012_odMikulky_Prudnik (9) 

Detailní náhled

SlezskáHarta2012_odMikulky_zlato (11)

SlezskáHarta2012_odMikulky_zlato (11) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem