HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítězem disciplíny „věž“ je Kamil Bezruč z Moravskoslezského kraje

Přesně ve 13,00 hodin byla na výstavišti v Českých Budějovicích odstartována první disciplína – výstup do 4. podlaží cvičné věže – Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu. 

Do Českých Budějovic přijelo 14 družstev HZS z jednotlivých krajů a čest podnikových hasičů hájí DEZA a.s. Na start první disciplíny se postavilo 120 profesionálních hasičů a 14 hasičů dobrovolných.
Mimo soutěž, jako upoutávka na blížící se mistrovství světa dorostu a juniorů v požárním sportu, které se bude konat za dva týdny ve Svitavách, startovaly i mladé dobrovolné hasičky. Předvedly výstup do prvního podlaží. Nejlépe si mezi děvčaty vedla Anežka Masná z SDH Těpeře.
V družstvech si po 1. dnu nejlépe vedlo družstvo HZS Moravskoslezského kraje, druzí jsou borci z HZS Plzeňského kraje a třetí příčku si zatím drží HZS kraje Vysočina. Domácí družstvo HZS Jihočeského kraje se po prvním dnu umístilo na 6. místě. Nejlepšího času z Jihočechů dosáhl na věžích Jan Ježek, který byl sedmnáctý.
Mezi dobrovolnými hasiči nejlepšího času dosáhl Tomáš Vlček z SDH Lhenice (15,67s).
Semifinále a finále o absolutního mistra ve výstupu do 4. podlaží cvičné věže bylo adrenalinové. Za mohutného povzbuzování diváků se rozhodovalo mezi čtveřicí závodníků – třemi zástupci z HZS Moravskoslezského kraje, Kamilem Bezručem, Pavlem Maňasem a Adamem Hrbáčem a Milanem Netrvalem z HZS Plzeňského kraje.
Absolutním mistrem v disciplíně výstup do 4. podlaží cvičné věže se stal Kamil Bezruč z HZS Moravskoslezského kraje, na druhém místě se umístil a I. vicemistrem se stal Pavel Maňas z HZS Moravskoslezského kraje a na třetím místě se umístil a II. vicemistrem se stal Adam Hrbáč opět z HZS Moravskoslezského kraje.
Popis disciplíny:
Konstrukce čtyřpodlažní cvičné věže je tvořena kovovými profily obloženými z přední strany prkny, ve kterých jsou ve druhém, třetím a čtvrtém podlaží umístěna okna o rozměrech 110 x 187 cm. Parapet okna druhého podlaží je ve výšce 425 cm a vzdálenosti mezi parapety druhého, třetího a čtvrtého podlaží jsou 330 cm. V jednotlivých podlažích jsou pod okny podlahy ve vzdálenosti 80 cm pod parapety. Při plnění disciplíny se pod věží umisťuje z bezpečnostních důvodů zajišťovací poduška. Hmotnost hákového žebříku musí být nejméně 8,5 kg. Výstup do 4. podlaží cvičné věže je velmi náročná disciplína, spojující v sobě výbušnou sílu rukou s koordinací nohou. Tuto disciplínu plní jen profesionální hasiči.
Soutěžící uchopí žebřík a zaujme postavení na startu (startovní čára je vzdálena 32,25 m od cvičné věže). Držený žebřík může startovní čáru přesahovat podle potřeby závodníka. Ruce soutěžícího mohou přesahovat přes startovní čáru, pokud se dotýkají jen žebříku. Start může být nízký nebo vysoký, při vysokém startu se žebřík musí dotýkat země. Po odstartování doběhne se žebříkem k věži, zavěsí jej na parapetní desku okna 2. podlaží cvičné věže, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 3. podlaží, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 4. podlaží a vystoupí po něm. Pokus je ukončen, dotkne-li se soutěžící podlahy ve 4. podlaží cvičné věže. Při měření disciplíny elektrickou časomírou se jednoznačně stanoví způsob a podmínky pro ukončení pokusu, se kterými musí být soutěžící před zahájením disciplíny seznámeni.
Podrobné informace z mistrovství a všechny výsledky naleznete na: www.mrps2014.cz

vytisknout  e-mailem