HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víkend ve skalách: Tři zásahy při záchraně zraněných osob

Během uplynulého víkendu zasahovaly jednotky požární ochrany ve spolupráci se ZZS a dobrovolníky ze Skalní záchranné služby u tří případů, kdy došlo ke zranění osob ve skalním terénu. Při pohybu v takovém na orientaci složitém a pro zásah složek IZS náročném a těžko přístupném terénu doporučujeme sledovat informační tabulky s označením tzv. traumabodů a nezapomeňte ani na aplikaci Záchranka. To vše usnadňuje lokalizaci místa události a především pak další organizaci záchranných prací.

O co v jednotlivých případech šlo?

V sobotu odpoledne (7. 8. 15:55) pomáhali profesionální hasiči z Broumova a Náchoda, dobrovolní hasiči z Adršpachu a Teplic nad Metují a dobrovolníci ze Skalní záchranné služby při transportu zraněné běžkyně ze skal v katastru Adršpachu. Pacientka byla zajištěna ve vakuové matraci, takto byla dopravena k informačnímu centru, kde si ji převzali zdravotnici.

Od záchrany zraněné běžkyně se hasiči a dobrovolníci ze SZS přesunuli k dalšímu případu, tentokrát se jednalo o pád horolezce ze skály v katastru Dolního Adršpachu (7. 8. 16:48). Lezec spadl z několikametrové výšky, naštěstí byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Zraněný byl zajištěn do vakuové matrace, připraven k transportu v podvěsu pod vrtulníkem, kterým byl následně dopraven do zdravotnického zařízení. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Náchod, Broumov a JSDH Adršpach a Skalní záchranní služba.

Další záchranu osoby ze skalního terénu absolvovali hasiči v katastru Žďáru nad Metují v neděli odpoledne (8. 8. 17:57). Zraněná osoba byla na terénní šestikolce transportována k vozidlu zdravotnické záchranné služby. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Broumov a Náchod, JSDH Žďár nad Metují a Skalní záchranná služba.

FOTO - záchrana lezce po pádu ze skály, Dolní Adršpach, 7. 8. 2021

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK

Záchrana horolezec, Adršpach (4).jpeg

Odkazy do noveho okna

Záchrana horolezec, Adršpach (1)

Záchrana horolezec, Adršpach (1) 

Detailní náhled

Záchrana horolezec, Adršpach (2)

Záchrana horolezec, Adršpach (2) 

Detailní náhled

Záchrana horolezec, Adršpach (3)

Záchrana horolezec, Adršpach (3) 

Detailní náhled

Záchrana horolezec, Adršpach (4)

Záchrana horolezec, Adršpach (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem